Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Malmö Stad svarar på kritik från SFF

Malmö Stad svarar på kritik från SFF

SFF har skarpt kritiserat det fotoavtal som Malmö Stad använder för sina frilansfotografer och kallat det ett "fulavtal". Nu svarar Malmö Stad på kritiken.

Upprinnelsen till den dialog som har förts mellan Svenska Fotografers Förbund och Malmö Stads kommunikationsavdelning är ett fotoavtal - och inte vilket som helst - det kräver överlåtelse av fotografernas bilder utan tidsbegränsning och med exklusiv användningsrätt för Malmö.
- Avtalet är inget annat än ett riktigt fulavtal, säger SFFs förbundsjurist Catharina Ekdahl. Den fotograf som undertecknar avtalet kan säga ajöss till sin upphovsrätt till bilderna för all framtid.

I avtalet nämns att Malmö Stad har upprättat en bildbank dit kommunens alla förvaltningar kan plocka bilder. Fotografen själv är förhindrad att använda bilderna annat än som referensexemplar.

Som en reaktion på SFFs kritik har nu Mikael Hellman på Malmö Stads kommunikationsavdelning skickat ett e-mail till Catharina Ekdahl: "Vad tråkigt att ni uppfattat oss på det sättet, det vill vi ju absolut inte. Jag känner definitivt att en förklaring till avtalet kan vara på sin plats"

Han skriver att han personligen har träffat 14 stycken fotografer, många knutna till SFF, och att ingen var negativ till den obegränsade användningsrätten eller Malmö Stads exklusivtet av bilderna. Mikael menar att den obegränsade användningsrätten är till för att säkerställa att Malmö Stad inte bryter ett avtal med en fotograf, då dom med säkerhet inte kan veta vem eller vilken förvaltning som använder bilderna ur bildbanken.
Han påstår också att skälig ersättning för bilderna ska utgå, att det är en överenskommelse mellan fotograf och informatör från fall till fall.

Om exklusiv användningsrätt skriver han: "Att fotografen får använda bilderna i sin egen marknadsföring har vi inga invändningar emot, men att sälja de bilder vi betalat för via t ex andra bildbanker känns olustigt. Även här måste den skäliga ersättningen vägas in"

Catharina Ekdahl på SFF tror inte på uppgifterna om skälig ersättning och menar att av erfarenhet så erbjuder sällan en uppdragsgivare inom statlig eller kommunal verksamhet särskilt höga ersättningsnivåer. Hon rekommenderar fortfarande inte någon fotograf att skriva på avtalet.
- Jag kan tänka mig ett par olika alternativa skrivelser i avtalet som skulle ge det Malmö Stad vill ha, men utan att avtalet blir för långtgående. Det är därför min fortsatta rekommendation till berörda fotografer att inte underteckna avtalet i det skick som ligger nu.

Läs hela Malmö Stads mailsvar till SFF.
Källa: SFF.

Publicerad 2009-07-10.

3 Kommentarer

Mikael Ångström 2009-07-10 13:44  
Helt jävla otroligt...
dudek53 2009-07-11 02:36  
Ännu en arbetsgivare som tröttnat på att gå och vara ängslig över hur bilder ska få användas och inte användas.
Tycker exemplet tydlig illustrerar hur komplicerat det kan bli för en stor aktör likt malmö stad att hålla koll på ersättning till fotografen.
I det här fallet har det kommit in stora mängder bilder och skapats en bildbank. Förmodligen förblir bildbanken anonym om inte vissa schablonavtal ingåtts. Kan inte tänka mig att malmö stad kan betala enligt sffs avtal utan att stadskassan naggas ordentligt i kanten.
Diskussionen och avtalen har säkerligen skett i samråd med fotograferna som tackat ja till kompromissen för att få fortsätta plåta, säkerligen har det blivit en slant också så why not?
dudek53 2009-07-11 02:39  
fast att de har avtalat bort den delade försäljningsrätten verkar helt åt helvete....
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS