Annons
Artiklar > SFF förlorar striden mot se360

SFF förlorar striden mot se360

Fotosidan har tidigare skrivit om SFF’s anmälan mot de oskäliga avtal som förekommit i samband med fastighetsfotoföretaget se360. Idag förlorade SFF tvisten i Marknadsdomstolen.

Idag gav Marknadsdomstolen sitt avgörande i SFF’s mål mot se360 angående deras oskäla avtalsvilkor mot frilansfotograferna. Målet lämnades utan bifall – något som SFF anser är ett stort bakslag i kampen mot oskäliga avtal gentemot frilansande fotograferna.

- Det är en ren katastrof för alla frilansande fotografer som vill utöva sitt yrke och kunna försörja sig på sitt yrke i Sverige, konstaterar SFF:s förbundsjurist Catharina Ekdahl besviket. Med Marknadsdomstolens inställning öppnar man för stenhårda villkor, inte bara inom fastighetsfotograferingsbranschen specifikt, men på fotouppdragsmarknaden i stort.

Frågan som togs upp i Marknadsdomstolen handlade om huruvida det konkurrensförbud som se360 inkluderat i sina frilanskontrakt kan anses som ett skäligt vilkor eller inte.

se360 har anlitat fotografer för fastighetsfotografering, till exempel för mäklarbyråer. I sina avtal med frilansfotograferna kräver se360 att fotografen inte åtar sig motsvarande uppdrag från företag som direkt eller indirekt skulle kunna konkurrera med se360:s verksamhet. Det handlar om ett konkurrensförbud - som gällde två år - efter avslutat uppdrag, något som SFF:s jurister tycker är ett uppenbart exempel på oskäligt avtal.

- Situationen blir helt ohållbar för den enskilda fotografen. Många tvingas under förbudsperioden att helt lägga ner sitt fotograferande och ägna sig åt annat för sin försörjning. När fotografen väl kan gå tillbaka har han eller hon själv slagits ut i konkurrens med andra fotografer. En frilansfotograf ska inte kunna bli livegen i förhållande till sin uppdragsgivare, säger Catharina Ekdahl.

Efter SFF:s påtryckningar gick se360 med på att dra ner på förbudstiden till mellan 3 och 6 månader efter avslutat uppdrag, oavsett detta är avtalet likväl fortfarande oskäligt enligt SFF.

- Det känns tråkigt att SFF valde att driva en process kring detta, i synnerhet som vi vet att de allra flesta av våra leverantörer har en förståelse för behovet av ett konkurrensförbud. Desto skönare då att Marknadsdomstolen gick på vår linje, säger Bente Kristiansen, ägare och grundare av se360.

Läs marknadsdomstolens avgörande här (PDF)

Publicerad 2010-05-05.

5 Kommentarer

ksjunior 2010-05-05 14:05  
Vanligtvis brukar det, när såna här klausuler används, krävas att företaget (se360 här) lämnar motsvarande ersättning under hela den perioden det gäller. (men jag är inte jurist så jag är osäker)
pareli 2010-05-05 22:52  
Konkurrensklausulen är i grunden en skrämseltaktik, vilket gör den ännu otrevligare. Speciellt när den utövas nedåt i maktordningen. Har man hört talas om företeelserna förtroende och lojalitet? Och hur dom skapas...? "Management by fear" är tragiskt nog inte bara ett ironiskt 1990-talsskämt av en stockholmsgrupp utan även en fortlevande samtida företagsfilosofi hos göteborgare. SE360 har inte stämt någon med utgångspunkt från konkurrensklausulen trots att man i flera fall haft vetskap om att fotografer brutit mot den.

Marknadsdomstolen säger i princip: enskilda frilansfotografer (i största utsträckning med enskild firma och lågutbildade fotografmässigt) är inte underlägsna gentemot marknadens dominerande aktör; konkurrensklausuler i sådana relationer är i princip rimliga och försvarbara trots att ingen specifik utbildning eller unik kunskap implementerats; ett flerfaldigt vite på 100 000 i en sådan relation är rimligt. Snyggt jobbat!
Nikita 2010-05-06 10:37  
Skandal!! Dåligt betalt, ingen rätt att förhandla, ingen garanti att man får ett enda jobb och ingen ersättning under förbudstiden. Inte underlägset alls!
Man undrar om nämdemännen skulle rekommendera sina egna barn att skriva på ett sådant kontrakt, eller de kanske inte har barn eller känner någon som arbetar som fotograf. Mycket märkligt!! Skydda de stora, trampa på de små!
Bimbo 2010-05-06 10:44  
Bra att dom lyckades få ner tiden till 3-6 månader, men ändå! När jag skrev på avtalet för se360 för några år sedan verkade allt guld och gröna skogar men jag fick inte ETT ENDA uppdrag av dem. Tråkigt att inte kunna söka sig till andra företag som erbjuder en jobb när man har kunskaperna, även om det bara handlar om tre månader.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS