Annons
Artiklar > Första professorn i bildjournalistik

Första professorn i bildjournalistik

John Kimmich, verksam vid Mittuniversitetet, blir landets första professor i bildjournalistik. Han lämnar universitetet i Iowa för att utveckla bildjournalistiken i Sverige.

John Kimmich har undervisat på Mittuniversitetets bildjournalistprogram i Sundsvall från och till de senaste fem åren. Tillsammans med programansvariga har han varit med om att bygga upp ämnet och utbildningen som är unik i Sverige. Och till hösten drar han igång ett tvåårigt masterprogram, även det först i Sverige.

– Det finns en tjusning i att starta något nytt, något som man kan forma som man vill ha det. Det här är en dröm som jag har haft länge, säger han i ett pressmeddelande.

Hittills har John Kimmich parallellt med undervisningen i Sverige varit professor vid universitetet i Iowa, en befattning som han nu säger upp. Visserligen innebär det en del praktiska besvär, men han behövde ändå inte tänka efter två gånger innan han tackade ja till tjänsten i Sundsvall.

– I Iowa har jag varit så länge att jag är snudd på professor emeritus. Nu är det dags för något nytt, säger John Kimmich.

Under alla år som lärare och professor har han också arbetat aktivt som fotograf, något han tänker fortsätta med även nu. Det är viktigt inte minst för att kunna hålla en hög klass på undervisningen menar Kimmich, som ständigt har ett tiotal olika projekt på gång.

– Fotografering och undervisning – det är mina två passioner. Jag vill praktisera det jag undervisar i och jag gillar verkligen att lära ut. Och fotograferandet, det kan jag inte leva utan, säger John Kimmich.

För tillfället befinner sig John Kimmich i Stockholm på Galleri Kontrast där han bistår Mittuniversitetets bildjournaliststudenter vid utställningen av deras examensarbeten – resereportage från olika håll i världen. Utställningen har vernissage 31 maj klockan 17.00 och hänger sedan en dryg vecka.

Fotnot: Mittuniversitetet har sedan tidigare en adjungerad professor i bildjournalistik: Per Lindström, tidigare bildchef på Sydsvenskan och chefredaktör för Aktuell Fotografi. Professor och adjungerad professor är två helt olika titlar. En adjungerad professor är en expert som knyts till en högskola under sex år.



Publicerad 2012-05-30.

5 Kommentarer

Nils Bergqvist 2012-05-30 13:58  
Är han släkt med Albert Einstein?
erlend96 2012-05-30 15:14
Tänkte precis det samma
daytripper 2012-05-31 14:46
Eller Ron J?
Num Vistbacka 2012-05-30 15:50  
Inte för att vara elak, mera avundsjuk: Varför till Sverige? Ni har redan såpass mycket mer utvecklad foto-kultur än i Finland och vad gäller journalistik-bilder så är nog Sverige före där också... Kan han inte komma hit till Finland istället?

Suck.... Grattis, Sverige!
Kenho 2012-05-30 19:42  
Blir lite fundersam varför någon valt att ha bildjournaliststudenternas utställning i Stockholm då mittuniversitetet finns i Sundsvall (och städer runtomkring) Borde inte denna utställning vara som gjuten för Kulturmagasinet och fotomuseét? Någon som kan svara varför det blev såhär?
Svar från froderberg 2012-05-30 21:34
De kanske tänker att potentiella kunder och arbetsgivare finns i Stockholm.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS