Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nikon D3, Nikon D300 + nya objektiv

Nikon D3, Nikon D300 + nya objektiv

Senare idag skall vi på pressvisning med Nikon. Vi har inte fått någon information men på Nikon Europe finns lite info om vad som kommer idag.

Nedan kommer texterna från Nikons pressmeddelande




Nikon D3
Nikon D300 har bland annat en exklusiv bildsensor i FX-format med 12,1 megapixel (24x36 mm) med 12 kanalers avläsning, otroligt snabb bildhastighet på 9 bps, utökningsbara ISO-inställningar från 200–6 400, ett helt nytt 51-punkters autofokussystem, en 3-tums VGA LCD-monitor med Live View och ett avancerat bildbearbetningssystem.




Bildsensor i FX-format
D3 FX-formatets CMOS-bildsensor är utformad inifrån och ut för att erbjuda exceptionella ljusöverföringsegenskaper, så att fotograferna kan få fantastisk bildkvalitet även i svagt ljus. Med ett högt signal/brusförhållande, en pixelton som är 15 % högre än för konkurrerande kameror, mikroobjektiv med ytor utan mellanrum, intern antireflexbeläggning, en nyskapande inbäddad objektuppställning över varje fotodiod och avancerad brusreducering på chippet går det nu att få bilder med hög kvalitet även i mycket svagt ljus. Sensorn möjliggör ISO-inställningar på 200–6 400, som kan utökas till motsvarande 25 600 eller ned till 100.




Bildbearbetningssystemet EXPEED
Bildbearbetningssystemet EXPEED är hjärtat i D3 och gör det möjligt att fånga och bearbeta stora mängder data i hög upplösning. EXPEED-systemet innehåller både maskinvara och åratal av Nikons expertis när det gäller bildbearbetning. EXPEED-systemet i D3 har 14-bitars A/D-konvertering (analog-till-digital) med 16-bitars bildbearbetning, vilka båda bidrar till resultat som har Nikon-‘känslan’ med rika, exakta färger, jämna hudövergångar och fantastiska detaljer.




System för motividentifiering
En annan nyhet är att D3 har ett helt nytt sätt att beräkna exponeringar och vitbalans, dessutom med intelligent stöd för autofokusföljning. Kärnan i systemet för motividentifiering är Nikons 1 005-pixlars RGB-färgsensor som har modifierats för att känna igen motivets form och position för att få förbättrad autoexponering och autofokusprecision.




Avancerat autofokus
Efter åratal av utveckling av både analoga och digitala SLR-kameror har Nikon återigen höjt ribban för optiska autofokussystem. D3 och D300 har ett helt nytt 51-punkters autofokussystem som är utformat för att inhämta och spåra motivets rörelse mer exakt.
Som ett resultat av intensiva studier av hur professionella sport- och nyhetsfotografer använder autofokus har AF-modulen Multi-CAM3500 det högsta antalet AF-punkter som någonsin har utvecklats för en SLR-kamera. Den inspirerade kopplingen mellan AF-modulen och Nikons lättanvända multiväljare med åtta riktningar gör att du lätt och snabbt kan välja enskilda AF-punkter. Självklart kan AF-systemet anpassas helt för alla tänkbara fotograferingsförhållanden.

Otrolig hastighet, intuitiv respons
D3-kamerans bildkvalitet kombineras med fantastiska bildhastighetsalternativ. Med 9 bps är D3 världens snabbaste fullformats D-SLR *1, med möjlighet till ännu snabbare 11 bps *2 vid fotografering i följd i DX-beskärningsläge. Ett ytterligare beskärningsläge finns i D3, med 5:4 (30 mm × 24 mm) bredd-höjd-förhållande. Avtryckarens tidsfördröjning är omärkliga 41 millisekunder (CIPA-standard), och bildsensorns integrerade höghastighets 12-kanalsavläsning bidrar till både seriehastighet och Live View-prestanda. D3 kommer också till skott snabbt: starttiden är bara 0,12 sekunder och spegelblackouten 74 ms.

Slutarenhet
D3 innehåller en helt ny Nikon-tillverkad slutarenhet som har testats till över 300 000 cykler. Slutarlamellerna är tillverkade av ett hållbart sammansatt KevlarTM- och kolfibermaterial för att ge oöverträffad hållbarhet och precision även under de mest krävande förhållanden.

Bildkontroll
Nikons nya bildkontrollsystem, som har utvecklats med hjälp av omfattande feedback från fotografer, erbjuder förbättrad produktivitet för JPEG-fotografer. Med bildkontrollen kan användare på alla nivåer hantera och anpassa bildernas utseende i kameran. Den här interna bearbetningen sparar mycket tid vid efterbearbetningen. Det finns många standardinställningar, och fotograferna kan också anpassa och dela inställningar. Nikon förutser att fotograferna kan komma att utveckla egna bildkontrollsinställningar för särskilda motiv och förhållanden. Bildkontrollen ersätter de befintliga färglägesinställningarna för befintliga Nikon-kameror.

Motiv med hög kontrast, låg risk
Funktionen Aktiv D-Lighting i D3 förbättrar ytterligare dess JPEG-förmåga. Innan användarna fotograferar under förhållanden med hög kontrast kan de använda en förinställd kurva som bearbetar bilder med förbättrade detaljer för skugga och högdagrar, utan att det påverkar den totala kontrasten.

Utformad för definition
D3 är fullständigt högupplöst. Från HDMI-porten (High Definition Multimedia Interface) för utdata till de senaste HD-displayerna, till VGA LCD-monitorn på 3-tum med 170-graders visningsvinkel, kan bilderna spelas upp med mycket höga detaljnivåer. Den nya VGA-monitorn är mycket praktisk när du använder den nya Live View-funktionen som lanserades med D3 och D300. Till skillnad från andra Live View-tekniker går det att autofokusera i alla Nikons Live View-lägen.

Flexibel bildlagring
D3 är den första D-SLR-kameran i världen som erbjuder dubbla CompactFlash-kortplatser för ojämförlig lagringsflexibilitet. Fotografen kan ta bilder och lagra på båda korten, efter varandra eller samtidigt, som en backup. När man fotograferar kombinerade NEF + JPEG-filer kan NEF-bilden skrivas till ett kort och JPEG-versionen till det andra. Bildfilerna kan också väljas och sedan kopieras från ett kort till det andra efter fotograferingen.

En riktig tuffing
Nikons professionella SLR-kameror har länge varit berömda för att tåla de mest utmanande förhållanden. Från arktiska temperaturer till regnskogens fuktighet fortsätter Nikons kameror att fungera, långt efter att andra kameror har gett upp, och D3 är byggd för att fortsätta i den här traditionen. En magnesiumlegering används till ytterhöljet, kamerahuset och spegelhuset, och kamerahusets skarvar och knappar har tätningar mot damm och fukt.


Trådlösa nätverk
Nikon var först med trådlös bildöverföring. Med Nikons nya trådlösa sändare WT-4 *3 går vi in i tidsåldern för nätverk med flera kameror. Med WT-4 kan du överföra (‘push’) bilder till servrar och fjärrstyra kameran, och dessutom fjärrbläddra bland kamerans miniatyrbilder.
Du kan skapa nätverk med upp till fem D3- och D300-kameror i en trådlös miljö. Ett exempel på det är vid sportevenemang där fotoredigerarna kan bläddra bland miniatyrbilderna i varje kamera och välja (‘pull’) de bilder som de behöver, samtidigt som fotograferna fortsätter att fotografera.

D3-kamerahuset är 159,5 (B) × 157 (H) × 87 (D) mm och väger 1 390 gram inklusive batteri.

1 Från augusti 2007
2 Autofokusföljning avaktiverad
3 WT-4-versionerna varierar enligt regionala/nationella radiofrekvensbestämmelser

Nikon D3 börjar levereras från november 2007
Rekommenderat ca pris: 52 990 kr inkl moms



Nikon D300

Hastighet och prestanda
D300 är fullmatad med de senaste proffsteknikerna, avsedda att skapa bilder med högsta kvalitet. DX-formatets CMOS-sensor med 12,3 megapixel har hög upplösning och genererar bildfiler som passar nästan alla typer av utdata, och har som standard en snabb bildmatningshastighet på 6 bps (upp till 8 bps med ett extra batteripack och EN-EL4 batteri). D300 ger dig snabb start, snabb respons och ojämförlig flexibilitet som gör att du kan hantera många olika fotograferingsuppgifter. D300 startar på bara 0,13 sekunder och har en nästan omärklig slutarfördröjning på 45 millisekunder.




Fantastisk precision
D300 har en självrengörande sensorenhet som vibrerar på höga frekvenser för att få bort eventuellt löst damm på ytan av sensorns optiska lågpassfilter. Kameran har ett brett ISO-intervall från 200–3 200 plus Låg 1 (som motsvarar ISO 100) och Hög (motsvarar ISO 6 400). Bildprecisionen förbättras också av Nikons nya system för motividentifiering, som använder Nikons 1005-pixlars RGB-färgsensor som har modifierats för att känna igen motivets form och position innan bilden tas. Det hjälper också det nya 51-punkters autofokussystemet att söka motiv efter färg, samtidigt som exponeringens och vitbalansmätningens precision förbättras. D300 har också Live View, som visar en livebild på LCD-monitorn, med två lägen anpassade för fotografering på fri hand och fotografering med stativ. Autofokus fungerar i båda Live View-lägena.




Förbättrade bilder med EXPEED
Bildbearbetningssystemet EXPEED i D300 är det som gör det möjligt att fånga och bearbeta data i hög upplösning. EXPEED-systemet innehåller både maskinvara och åratal av Nikons expertis när det gäller bildbearbetning. EXPEED-systemet i D300 har 14-bitars A/D-konvertering (analog-till-digital) med 16-bitars bildbearbetning, vilka båda bidrar till resultat som har Nikon-‘känslan’ med rika, exakta färger, jämna hudövergångar och fantastiska detaljer.

Redo för morgondagen
D300 är fullständigt högupplöst. Från 3-tums VGA LCD-monitorn med 170 graders visningsvinkel till HDMI-gränssnittet för HD-klara skärmar, är D300 redo för morgondagens bildmiljö. Kontrollerna på D300 har utformats för att vara lätta att använda, med en tydlig övre LCD-panel och en informationsruta på den bakre LCD-monitorn som kan ändra färg beroende på det omgivande ljuset. Den helt intuitiva multiväljaren med åtta riktningar gör det enkelt att välja en av 51-punktersinställlningarna för autofokus.

Hållbar och pålitlig
D300 följer Nikons långa tradition av robusthet och hållbarhet. Kamerahuset är byggt av en magnesiumlegering, och kamerans slutare har testats för cykler med 150 000 avtryckningar. D300 har också utformats med ett utmärkt skydd mot damm och vatten.

Total Imaging-system
Liksom D3-kameran är D300 inte bara en kamera, utan den del av ett komplett Nikon-system som hjälper fotografer att skapa fantastiska bilder. D300 är kompatibel med Nikons Total Imaging-system med NIKKOR-objektiv, blixtar, tillbehör och program som utgör en fullständig lösning för alla fotografiska utmaningar.
Det extra batteripacket MB-D10 är ett tillbehör (säljs separat) som kan förlänga fotograferingen, göra det enkelt att fotografera vertikalt på ett ergonomiskt sätt och öka bildhastigheten upp till 8 bps*. Det kompakta MB-D10-batteriet fästs enkelt på den nedre delen av kameran. Till skillnad från andra grepp upptar inte MB-D10 kamerans batteriutrymme, så du kan fotografera med två EN-EL3e-batterier eller lägga till ett kraftfullt EN-EL4a-batteri. D300 och MB-D10 kan också få ström från AA-batterier. *Kräver EN-EL4a.

Trådlösa nätverk
Nikon var först med trådlös bildöverföring. Med Nikons nya trådlösa sändare WT-4 går vi in i tidsåldern för nätverk med flera kameror. Med WT-4 kan du överföra (‘push’) bilder till servrar och fjärrstyra kameran, och dessutom fjärrbläddra bland kamerans miniatyrbilder. Du kan skapa nätverk med upp till fem D300-kameror i en trådlös miljö och sedan bläddra bland alla anslutna kamerors miniatyrbilder och hämta (‘pull’) de bildfiler du vill ha samtidigt som fotograferna fortsätter att ta bilder.




D300-kamerahuset mäter 147,2 (B) × 112,8 (H) × 74 (D) mm och väger endast 795 gram.

Nikon D300 börjar levereras från november 2007
Rekommenderat ca pris: 17 490 kr inkl moms*
* Preliminärt pris



Fem nya NIKKOR-objektiv
Idag lanseras också fem nya NIKKOR-objektiv. Bland dem finns ett nyskapande objektiv för extrem vidvinkelzoom, AF-S 14-24 mm f/2,8 G ED och ett smalt standardzoomobjektiv, AF-S 24-70 mm f/2,8 G ED. Nikon har också lanserat tre helt nya super-teleobjektiv med VR (Vibration Reduction), AF-S 400 mm f/2,8 G ED VR, AF-S 500 mm f/4 G ED VR och AF-S 600 mm f/4 G ED VR.

Specifikationer och tillgänglighet

Till försäljning i Europa i november 2007.

Rekommenderat ca pris för AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR: 99 990 kr inkl moms
Rekommenderat ca pris för AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR: 89 990 kr inkl moms
Rekommenderat ca pris för AF-S NIKKOR 600mm f/4G ED VR: 99 990 kr inkl moms
Rekommenderat ca pris för AF-S 14-24mm f/2.8G ED: 19 990 kr inkl moms
Rekommenderat ca pris för AF-S 24-70mm f/2.8G ED: 19 990 kr inkl moms

Publicerad 2007-08-23.

17 Kommentarer

Rogerber 2007-08-23 09:11  
Snyggt jobbat Nikon! Nya trevliga produkter som får slåss på en stenhård marknad. Design mässigt är Nikon nästan snyggare än Canon. Hade jag råd skulle en D300 sitta fint. Många kommer säkert att vilja byta till D3 som idag har D2x i och med FullFrame sensorn. Det var på tiden när Canon haft detta ganska länge.
Sand 2007-08-23 09:12  
För den som vill läsa mer nu, kolla länk!
http://www.akihabaranews.com/en/
news-14627-When+Nikon+wakes+up%E2%
80%A6+it%E2%80%99s+hurt+%21+The+New+
Amazing+D3+is+not+on+ready+to+fight+%21.html
fredrikru 2007-08-23 09:15  
Spännande. FF kommer starkt. Kul att dom inte är så fixerad vid mpixel utan gör en kamera som fokuserar på annat som i dom flesta fall är viktigare för dom flesta fotografer.
wikman 2007-08-23 09:28  
Hmmm. Canons lansering bevakades i blog form, när Nikon kommer med något nytt slås det upp som toppnyhet, färgat?

Å vart tog Martins inlägg med länken till den utförliga svenska artikeln vägen?
David Elmfeldt 2007-08-23 09:35  
Det var inte meningen att den skulle ligga som huvudnyhet. Det var ett misstag som är justerat. Jag insåg försent att den trillade ut i mittenkolumnen. Vi kan inte låta externa företag länka eftersom vi inte tillåter det.

Färgat? Nyheten om Canon låg under 2-3 veckor som huvudnyhet på framsidan. Med länk till Jeppes testblogg. Dessutom är Canon dåliga på att skicka material. Snälla Canons pressavdelning, sätt upp oss på er presslista, så att vi kan få ut material snabbt om era nya produkter.
wikman 2007-08-23 10:44  
Canons release var väll i måndags ;-) Den nyheten är fortfarande en sida med några textlänkar, skulle ju vara kul med faktabladet iaf för dem som inte vill läsa en speciell persons åsikt utan bara fakta.

Otroligt klantigt av Canon att inte ha med er på sändlistan om ni har representanter på varje pressvisning.

Kul att Nikon äntligen har en fullformatskamera, kommer sätta lite press på Canon att slipa till sina objektiv tror jag. Eller så får vi se 100 inlägg om hur dålig kantskärpa Nikon gluggarna har.

Riktigt avis på skärmarna också, där har Canon gjort en klar miss med Mark III. Upp till bevis Nikon, inte en enda bild i pressmaterialet där skärmen är på dock. Såg någon bild som visade ett digitalt vattenpass eller så men den måste gå att använda till mer.
David Elmfeldt 2007-08-23 12:25  
Niklas, är jag blind eller var finns produktbilder + faktabladen på Canonsakerna? Jag letar förtvivlat på Canon.se
Altari 2007-08-23 12:25  
mer info här där den jämför med bland annat Nikon D200


http://www.dpreview.com/previews/nikond300/
wikman 2007-08-23 13:36  
David: Jag har inte sagt att jag har kollat, jag är inte heller med på Canons presslista.

Men en snabb koll på deras hemsida gav följande:
http://www.canon-europe.com/
For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS-1Ds_Mark_III/index.asp

Annars är väll Roel Lammers en bra person att ringa på Canon.
David Elmfeldt 2007-08-23 13:45  
Redan fixat kontakt med Canons pressavdelning.
wikman 2007-08-23 15:22  
Perfekt! Nu slipper man surfa runt å kan hålla sig på fotosidan hela dagarna.
Mesch 2007-08-23 19:03  
Snart dax för Nikon att släppa lite vettiga mellanklassobjektiv.
AF-S 70-200/4 VR eller liknande saknas helt hos Nikon men finns hos t.ex. Canon.

Finns mycket lite för de som vill uppgradera sin utrustning men inte har råd att kasta upp 100kakor på ETT objektiv.
ekfeldt 2007-08-23 19:15  
Tack för infon David ! Fin läsning.
Synd att D300 inte gick ifrån dx-formatet när de hade chansen :(
De som har väntat på att nikon ska välja bort dxformatet köper väl Canon nu.
...Om de inte ligger å ruvar på 60.000.- som de inte vet var de ska göra av :)
slackie 2007-08-24 00:12  
Christoffer - Tror du inte det kommer en D3X som har FF? att D3 blir deras svar på 1d mk3?
Max Urde 2007-09-19 11:28  
Hej!
första gången ja skriver på sidan och tänkte börja med att vara bessewisser :D vet inte om du visste om det men skriver det ändå, alfredo vidal de har faktiskt skrivit att det kommer ha en inställning för ISO som heter "låg 1" eller kanske den heter "plus låg 1" hur som helst de säger att den funktionen kommer att motsvara 100 ISO förlåt att behöva rätta :P
Peace and Love
M.U
mrpk 2007-10-07 23:42  
Vill ha den nu! Kul att testa nya kameror, ännu roligare att man får belat när man använder de. Min D70 för några år sedan har verkligen varit bra investering och sedan dess är jag såld på Nikon :) Har jobbat med D200 nu ett bra tag (fotar mest lägenheter), ser nu direkt att D300 har ett par saker som jag kommer ha mycket nytta av som bra (pålitlig) skärm och förhoppningsviss bättre dynamisk omfång.

Merläsning

ANNONS