Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nu införs retuschering på skolfoton

Nu införs retuschering på skolfoton

Företaget Svenskt skolfoto kommer i höst att erbjuda en helt ny tjänst som de kallar för "Glamourredigering". Eleverna kan till exempel få vitare tänder, färre finnar eller mindre påsar under ögonen.

Alla elever som är missnöjda med sina porträttbilder kan få dem retuscherade i efterhand till en extrakostnad. Tjänsten har redan fått kritik från flera håll, eftersom den sägs spä på ungdomars kroppsfixering. Svenska Dagbladet har till exempel intervjuat psykologen Ann Frisén, som forskar om just barn och ungdomars kroppsuppfattning, om vad hon tycker om tjänsten.
– Det här ger signaler om att barn och ungdomar borde se ut på ett särskilt sätt. Att möjligheten finns att ta bort finnar på en bild ger ju signalen att det är fel att ha finnar, trots att det är något helt naturligt.

Svenskt skolfoto ser däremot inga problem med tjänsten. De tror att de allra flesta ändå kommer att välja det naturliga fotot.

Läs mer i Svenska Dagbladet.
Svenskt skolfotos sajt kan man se exempel på hur fotona kan se ut före och efter redigeringen.

Publicerad 2008-08-27.

30 Kommentarer

mgrufman 2008-08-27 16:39  
Håller med psykologen, sjukt är vad det är!
Tomas Töråsen 2008-08-27 17:07  
Finnar in absurdum, som vissa lider av är iofs inte normalt, snarare en jobbig upplevelse som man knappast vill bli påmind om. Då är det ju dock viktigt att retuscheringen ser lagom ut så dom inte förvandlas till leende glansiga plastdockor.
Gunsan87 2008-08-27 17:09  
tycker de är helt absurt. Som om alla tonårstjejer inte redan är helt uppsnurrade av skönhetsindustrin och allt däromkring redan.

Nej gud nej.. Håller med alla som har skrivit.
Ibanez Magnus 2008-08-27 17:42  
Jesus!!!

Ibland blir man rädd att ingen drar i en broms och skriker "vad är det vi håller på med här?".

/Magnus
Per 2008-08-27 19:06  
Det är hur sjukt som helst, och jag kan lova att de inte kommer i närheten av mitt barn i höst om de inte tänker om.

http://www.facebook.com/group.php?gid=32711619895

Per
Elin Bryngelson 2008-08-27 19:20  
Frågan är hur de kom fram till att detta är en strålande idé. Och att det gått så långt att de faktiskt "lanserat" det!
Har själv jobbat som skolfotograf och ingen jag jobbade med kan jag tänkta mig stå bakom ett sådant förslag.
Konsigt är vad det är.
gdip 2008-08-27 19:29  
Jag var lärare en gång i tiden. Ungdomarna hade det inte helt lätt med tillvaron då heller men nu verkar det ju vara helt uppåt väggarna.
Jag tillönskar härmed Svenskt Skolfoto en snabb och plågsam konkurs.
Ola Rockberg 2008-08-27 22:12  
Usch ... hoppas de tänker om och drar tillbaka den här tjänsten!
brakke 2008-08-27 23:18  
Fan vad skevt..
Och helt ärligt, min första tanke var "vem ska sitta och orka retuscha tusentals porträtt" haha
Mattsen 2008-08-28 07:31  
Vi lever i ett samhälle där jag anser att det är upp till individen att tacka ja eller att tacka nej till alternativ som ges. När jag var tonåring hade jag såna komplex med mina finnar att jag var "sjuk" den dan skolfotografen hälsade på. Hade den här möjligheten funnits då kanske jag hade haft ett skolfoto idag från gymnasiet... Ni som spyr galla här på ett vis jag sällan skådat verkar inte kunna tänka längre än till den slentrianmässiga "du är fin som du är", "sjuka ideal" osv. Den som har grav akne tex, mår inte bättre av en psykolog häver ur sig att det är "något helt naturligt". Så, en bra möjlighet som ges här tycker jag.
Per 2008-08-28 08:24  
Problemet, Mats, är att det är precis sånt här som är grunden till att du behövde vara 'sjuk' när skolfotografen skulle komma. Visst skulle tjänsten ge dig en möjlighet att få ett foto utan finnar, som du möjligen kunde hänga upp på väggen och vara nöjd över, men den skulle samtidigt bara ännu mer lura i dig att ditt utseende som var både helt normalt och något som du inte hade möjlighet att påverka var fult och fel, och något du gjorde helt rätt i att skämmas över. Ett redigerat skolfoto kan inte förändra ditt utseende, men det kan sänka din självbild och självkänsla genom att fabricera skönhetsfel som helt och hållet är en onödig och osmaklig konstruktion.

Per
kiwawa 2008-08-28 09:36  
Om jag tycker att mitt barn är lite fult generellt, kan jag då få ett lite snyggare barn i katalogen?
Jag menar, det fula i barnets ansikte(vad det än må vara) växer säkert bort när dom blir äldre ändå.

Janne
LuNk4n 2008-08-28 13:22  
Jag är själv skolfotograf och måste säga att hela idén med att retuschera bilderna är sinnessjuk. Jag var igår ute och fotograferade på en skola och när det är dags för personalbilden kom detta samtalsämne upp och lärarna hade inga vackra ord att säga om tjänsten och några var rent av förbannade. Jag skämdes som en hund över att vara skolfotograf den dagen, trots att mitt företag ej erbjuder den tjänsten och förhoppningsvis aldrig kommer att göra!

Att vara skolfotograf är skitkul och det ger så mycket tillbaka att få träffa alla barn och ungdomar. Men många av de jag träffar är väldigt osäkra och den här tjänsten kommer knappast att förbättra deras självförtroende, snarare bevisa och bekräfta den osäkerhet som redan finns.

Vilka ord man än använder så är sanningen den att företaget i fråga, Svenskt Skolfoto, har kommit på en idé att tjäna lite extra pengar på barnens dåliga självförtroende. Man menar att barn med bl.a. finnar kommer att använda tjänsten, vilket säkert är sant, men tjänsten riktar sig lika mycket till alla dem som känner att de inte duger. Det är ur en ekonomiskt synvinkel jävligt smart för vem av oss har varit i ungdomen och samtidigt helt nöjd med sitt utseende? Det ligger i ungdomens natur att känna sig osäker på allt, speciellt sitt utseende.

Det är möjligt att några få kan ha glädje och nytta av tjänsten men på det stora hela så kommer den bara att späda på barnens självförakt. Den kommer aldrig att leda till något gott.
Det finns självklart fler sidor på det här myntet men jag har skrivit färdigt för idag. Tack för ordet.

/ Från en "naturlig" skolfotograf.
Benganbus 2008-08-28 13:36  
Tja, vad skall man säga...känns osmakligt och tråkigt!
Men här finns ju pengar att tjäna för företaget, å då tar man väl chansen.... "
Men föräldrar borde väl kunna bestämma över sina barns skolbilder!?
Men vi får nog vänja oss vid detta framöver, speciellt då det numera är mycket lättare att retuschera, läs PS, än vad det va förr.
"Du sköna vackra retuscherade värld!" ;)
/B
jonasy 2008-08-28 17:32  
De två exemplena till vänster är väl i klass med hur de flesta här inne redigerar egna porträttbilder?

Känns lite konstigt att säga "sjukt" när jag själv skulle gjort samma sak.

Dock kan man ju reagera på namnet "glamour" och bilden till höger är väl kanske lite på gränsen - har man så mycket finnar är det ju ett karaktärsdrag och det vill man kanske inte ta bort.
Daniel Cederberg 2008-08-28 18:46  
Jag har jobbat på Svenskt Skolfoto med att redigera bilder (då var det mest för att förbereda för montering och tryck). Men i alla fall, det är nog svårt att undvika att den här allmänna fåfängan drabbar skolfotobranschen. Man får väl hoppas att det inte används så mycket i onödan utan bara om någon kanske har lite tillfälligt skönhetsbesvär. Kanske man kunde införa att det ska godkännas på något vis innan de gör det.
Innerst 2008-08-29 01:47  
Bor för närvarande i USA där jag också studerar, såg på skolfotolappen en ruta med "retuch $8" tydligen har dom haft så länge, men jag tänkte att det är en till positiv sak vi har gentemot USA, så får jag läsa det här.
LuNk4n 2008-08-30 23:36  
till Christian Karl G Hagenvik

Okej, så istället för att försöka ändra på vissa människors synsätt så ska vi istället rent fysiskt ändra på de andras utseende?
Du menar att det är bättre att operera och retuschera barnen än att försöka få dem att se bortom utseendet?

Vilken frisk tanke, hörredu! Galet!
Tophe 2008-08-31 23:35  
Ja... men nu är vi ju lyckligtvis inga djur utan människor. Vi är tillräckligt civiliserade för att kunna stå över sånt här dravel. Kan någon så kan alla.

Detta är verkligen fullkomligt vidrigt. Hoppas de blir bojkottade eller nåt. Så att de kunder de förlorar kostar dem mer än de stackare som eventuellt går på deras grymma försäljningsknep.
law 2008-09-01 16:00  
Svenskt skolfoto har faktiskt tagit bort det från sin hemsida. Fick de så många protester månne?
sla 2008-09-04 12:28  
Bojkotta Svenskt skolfota, unga människor har som sagt nog med bekymmer vad det gäller sitt utseende och sitt sökande efter identitet. Men visst, vill Svenskt skolfoto bidra att ännu fler unga människor far illa och mår dåligt så får det stå för dem.

Tycker den nya tjänsten är absurd och hör inte hemma i skolfotovärlden.

stefan
Mattsen 2008-09-06 01:59  
Per Folkesson;

Det du skriver är "vackert"....
Vad du missar är dock att just finnar, inte en litem käck liten röding på nästippen, utan FINNAR, ACNE, inte får någon ungdom att må bra.
Och alla ni här som pratar om nutidens utseendefixering är inte heller rätt ute. Skönhet har ALLTID varit. även på 70-talet, en fribiljett till ett "enklare" liv. Lättare att få jobb, nå framgång etc. Möjligtvis har den accentuerats de senaste åren, men det är inget nytt.
Det spelar liksom ingen roll hur många vi än är som likt en gammal upphakad grammofonskiva gapar "du duger som du är", skönhet kommer ändå alltid att vara ett äss i rockärmen för de som har det.
Och att med lite "photoshoppande" ta bort generande blemmor (som med tiden ändå försvinner) kan jag inte se som något fel.
Om det handlar om att med redigering ge de 16-åriga tjejerna större byst så är det sjukt. Men jag tror knappast att det är det "glamourretuschen" handlar om.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS