Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Protester mot nedläggning av fotoutbildning

Protester mot nedläggning av fotoutbildning

KY-akademins Fotografutbildning vid Studium i Göteborg har fått nekad kursstart i höst, vilket har upprört många. Nu har en namninsamling startats för att få KY-myndigheten att ändra sitt beslut.

Linda Sandqvist hade tänkt att söka till utbildningen nu till hösten, när hon fick reda på att den inte skulle starta. Men hon upptäckte snart att det var fler som ville att kursen skulle starta. Mareike Timm hade startat en grupp på Facebook som protest mot nedläggningen. Tilsammans startade de sedan en namninsamling.
– Vi är många som har drabbats som hade planerat att söka in till skolan och det är därför vi har startat den här namninsamlingen.

Utbildningen var en 80 veckor lång yrkesinriktad utbildning, där teori varvades med praktik. Den fungerade också som en studieförberedande utbildning. Det fanns också en del med företagsekonomi, för att förbereda studenterna för det kommande frilanslivet.
– Det finns en stor efterfrågan på denna utbildning både från de sökandes sida men även från arbetsmarknadens håll. Det är svårt att förstå hur det kan finnas incitament för att lägga ner en utbildning som genererar i massor av nya jobb, menar Linda.

Överflöd av fotografer

Enligt Margareta Landh, presskontakt på KY-myndigheten, baseras beslutet på att det just nu finns ett överflöd av fotografer på arbetsmarknaden.
– Utrymmet för att bevilja utbildningar var ganska begränsat, och därför var man tvungen att prioritera. Kvalificerad yrkesutbildning är till för att kompetensförsörja olika branscher och i ett läge där man fick göra hårda prioriteringar var inte fotografrollen det viktigaste yrket, säger hon.

Därför valde man alltså att lägga ner fotografutbildningen i Göteborg, trots att arbetslivet enligt KY-nämdens noteringar varit engagerade i utbildningen. Fotoutbildningen på BrobyGrafiska i Sunne fick också nekad kursstart i höst. Det innebär att fotoskolan i Gamleby och utbildningen i bildjournalistik vid Biskops-Arnö i nuläget är de enda KY-utbildningarna inom foto som får fortsätta sin verksamhet.

Om du vill stödja namninsamlingen gör du det här.
Läs mer om utbildningen här.

Publicerad 2009-02-16.

2 Kommentarer

prallan 2009-02-22 13:57  
hej
det här gör mig irriterad !
det har alltid funnits ett överflöd av fotografer.
många av dem som har jobb har inte gått någon utbildning utan har blivt fotograf av ett stort intresse och en stark vilja.men därför skall man ite lägga ner utbildningar. det finns många andra utbildningar som inte ger jobb .
MVH
Prallan

Merläsning

ANNONS