Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Se upp! Stort inbrott hos Cyberphoto

Se upp! Stort inbrott hos Cyberphoto

Inbrottstjuvar har tagit sig in hos Cyberphoto genom taket. Företaget uppmanar nu alla som köper begagnade fotoprylar att se upp. Du kan tvingas lämna tillbaka sakerna utan att få pengarna tillbaka.

På måndagsmorgonen upptäckte Cyberphotos personal i Umeå att tjuvar tagit sig igenom taket och stulit en mängd elektronik. Hur mycket som stulits vet företaget ännu inte, men det rör sig om en del kameror från Canon och Nikon samt dyrare objektiv. Polisen gör en brottsplatsundersökning under dagen och först därefter kan butikspersonalen inventera.

– Vi har serienummer på allt, så vi kommer att veta exakt vad som blivit stulet, uppger Patrik Olsson på Cyberphoto för Västerbottens-Kuriren.

Sedan några år tillbaka måste den som köpt stulna prylar lämna tillbaka dem till den rättmätige ägaren. Det går inte längre att hänvisa till att sakerna är köpta "i god tro". Och några pengar får köparen sannolikt inte tillbaka.

Tobias Lehtinen, försäljningschef på Cyberphoto, uppmanar alla som köper nyare fotoprylar på begagnatmarknaden att be om kvitto. Det går att kontakta Cyberphoto för att kontrollera serienummer


Video från Västerbotten-Kuriren.

Om du fått din fotoutrustning stulen kan du lägga in uppgifter om prylarna här.



Publicerad 2015-03-09.

16 Kommentarer

Num Vistbacka 2015-03-09 15:34  
Det var väldigt tråkigt att höra! Åtminståne slapp ni den traumatiska upplevelsen som Scandinavian Photo fick, men tråkigt ändå!

Hoppas ni får fast bovarna!
yamahafj 2015-03-10 07:48  
Usch vad trist. Hoppas Polisen hittar de skyldiga.
MrKarisma 2015-03-10 11:23  
Tråkigt! Cyberphoto förtjänar inte det här, de har den bästa servicen!
Michael GJ Bernhardsson 2015-03-10 15:00  
Sorgligt och trist.
Hoppas verkligen man få tag i förövarna.
Cyberphoto är lite av en prefered supplier till mig så det känns lite extra.

Håller tummarna!
anden2 2015-03-10 19:00  
Men Per Eiseles tanke om ett internationellt register är ju jättebra och borde inte vara omöjligt att realisera. Om man kunde söka på en viss produkt och få upp alla fulnummer så skulle livet säkert bli mycket surare för dessa kriminella typer.
Tell 2015-03-11 19:02  
Eh, hur skulle dom gå till väga om dom nu vill spärra en telefon, surfplatta, kamera eller objektiv? Låter lite önsketänkande från deras sida..
PMD 2015-03-19 00:17
Telefoner (och annat som använder SIM-kort) har ett unikt ID som kan spärras i mobilnäten. Grejen går då att använda ändå, men inte för att kommunicera med via ett mobilnät.
barrakudan 2015-03-11 20:12  
Tråkigt att höra.
Ett förtydligande är nog på sin plats. Godtrosförvärv kan inte åberopas sedan 2003 års konsumentköplag, men du har alltid rätten som konsument i sådana lägen att reklamera och häva köpet av varan som har ett "rättsligt fel" enl §21 Kköpl.
En vanlig missuppfattning pga den lagändringen är att "god tro" inte längre existerar inom juridiken, men begreppet finns kvar på många håll, inte minst i civilrätten.

Databas över stöldgods låter sunt.
En nyfiken fråga; kan ett kamerahus läsa av serienumret hos till exempel ett objektiv? Då kunde en spårningsfunktion kanskje kunna implementeras om fler använder wifi på sina kameror?
Svar från froderberg 2015-03-11 20:24
Det är inte ovanligt att både kamerans och objektivet serienummer lagras i bildfilens exif-data. Har läst om fall där bestulna kunnat söka upp sin stulna kamera genom bilder som lagts upp på nätet och som innehållit kamerans serienummer.
iSolen.se 2015-03-12 11:37
Det där var intressant, den bestulne har alltså kunnat söka på serienumret i bilder?

Hur gick det till? Om man nu inte redan misstänker en viss brottsling för då kan man ju helt enkelt öppna bilden, men det är ju inte samma sak som att söka.
froderberg 2015-03-12 10:27  
Fotosidan har en sida för stulen utrustning:

http://www.fotosidan.se/stolengear/
iSolen.se 2015-03-12 11:41
Hoppas Cyber lägger upp listan där.
SINGO 2015-03-18 08:11
Ja, när kommer dom lägga upp?
kiwi 2015-03-12 19:57  
Tråkigt! Cyberphoto har jag också alltid haft goda erfarenheter av.

Dock reagerar jag när jag läser att de upptäckte inbrottet på måndagsmorgonen. Innebär det att de enbart har ett skalskydd? Inget som larmar om någon rör sig inne i lokalerna?

Låter märkligt att de skulle ha sämre skydd än jag som privatperson har hemma.
Newman75 2015-03-15 14:01
Utan att veta hur det är hosCyberphoto vet jag flera ställen i södra Sverige som vid liknande "rifi-kupper" har fått larmen utslagna.

Sen finns det, många företag som faktiskt har helt undermålig säkerhet också. Inte sällan av "besparingsskäl", men genvägar är som vi vet ofta senvägar. Det är i alla fall min erfarenhet här i Södra Sverige.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS