Annons
Artiklar > Stillbilder till grund för filmen På Hvitfeldtska bodde vi

Stillbilder till grund för filmen På Hvitfeldtska bodde vi

Foto: Nils Petter Löfstedt

 Nils Petter Löfstedt

I veckan har dokumentären om Göteborgskravallerna premiär, som baseras på Nils Petter Löfstedts bilder.

2001 var det EU-toppmöte i Göteborg. Nils Petter Löfstedt bor med en vän på Hvitfeldtska gymnasiet. Skolan används som övernattning för tillresta. På morgonen spärrar polis av skolan. Tio timmar senare är det över, och polisen har gripit 459 personer. 

Gömt i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film.

I dag tjugo år senare söker Nils Petter upp några av de personer som var framför hans kamera. 

Många har inte pratat om Göteborgskravallerna, förrän nu. 21 april har filmen På Hvitfeldtska bodde vi premiär på flera biografer runt om i SverigeFilmen premiärvisades på Göteborgs filmfestival.

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter Löfstedt

Foto: Nils Petter LöfstedtPublicerad 2023-04-18.

8 Kommentarer

Benganbus 2023-04-18 22:23  
Intressant tidsdokument! Med film! Tri-X alltså! :)
/B
Johan Pihl 2023-04-19 11:38  
Jag håller med Bengan, intressant tidsdokument!
Sen kan jag störa mig på det här med 3D-effekter på stillbilderna som man använder vid ett par tillfällen i klippet. Men det har blivit allt vanligare i filmdokumentärer där man använder stillbilder. Extremt fult, och dessutom klingar det falskt med begreppet "dokumentärt", tycker jag.
PMD 2023-04-20 20:18
Vid 0:17 visas ett slags kollage som jag tror att knappast någon kan tro är en obehandlad dokumentär avbildning.

Vid 0:34 vet jag inte riktigt vad man försöker visa, men jag tycker inte att man luras att tro att det är något annat än en man med megafon.

Vid 1:19 är visas ett nytt kollage. Om möjligt ännu tydligare att det inte är en obehandlad dokumentär bild än den vid 0:17.

Jag har inte sett filmen så jag vet ju inte hur mycket sånt här som förekommer i den, men en dokumentärfilm behöver inte enbart bestå av dokumentära bilder. För att förmedla en berättelse kan den få använda andra slags illustrationer, tycker jag.
Johan Pihl 2023-04-21 10:51
Megafon-bilden vid 0:34 är ett bra exempel på den typ av bilder med pålagd 3D-effekt som blivit populära att använda i filmdokumentärer med svartvita bilder. Bakgrunden är borttagen och man gör dessutom en "panorering".
De två andra du nämner är förmodligen samma kollage med pålagd 3D-effekt som visas två ggr. Och väldigt uppenbar manipulation, så förmodligen ingen som luras, pecis som du skriver.
Jag har heller inte sett hela filmen, jag bara uttalade mig om klippet. Vi får hoppas att filmen inte innehåller en massa 3D-effekter i stil med den på megafon-bilden :)
Självklart behöver inte en dokumentärfilm enbart bestå av dokumentära bilder. Men om bilderna som visas i filmen påstås vara dokumentära bilder, så ska de ju vara det, och inte manipulationer av dokumentära bilder. Att plocka bort bakgrunden i en dokumentär bild, och lägga på en 3D-effekt, är en bildmanipulation.
PMD 2023-04-21 14:29
Givetvis är det du beskriver i sista meningen bildmanipulation, men jag tycker inte att det gör att filmen inte kan klassas som dokumentärfilm.

En dokumentärfilm är ju inte en objektiv beskrivning av verkligheten. Det är en berättelse som filmaren vill förmedla. Filmaren väljer vad som ska vara med och vad som inte ska vara med i filmen och styr på det viset vilken berättelse som förmedlas.
Johan Pihl 2023-04-21 14:47
Det har du nog en poäng i.
Jag stör mig mest på att det här med 3D-effekter på stillbilder är så fult, rent visuellt.
Jag ska inte uttala mig för mycket om den här filmen, innan jag har sett den :)
Måns H 2023-04-19 13:10  
Dottern var där med en 100 % fredlig och välordnad grupp som med vederbörliga tillstånd skulle delta i en demonstration och även hålla seminarium om nåt ämne med anknytning EU-toppmötet vilket sammanföll med statsbesöket från USA.

Det hela började välordnat men sen spårade allting ur.

Wikipedia har en bra redogörelse:

https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6teborgskravallerna
Öjvind 2023-04-25 21:06  
Gå och se filmen!
Dess syfte är att visa hur de som genom kommunen fått sin inkvartering på skolan upplevde situationen att bli inlåsta.
Och om någon av er som har tekniska synpunkter på filmen gör en bättre film, om något angeläget, ser jag gärna den också!

Mer premiumläsning