Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Sune Jonsson på Fotomässan

Sune Jonsson på Fotomässan

Sune Jonsson, vinnare av “Svenska Fotobokspriset 2007”, ställer ut på fotomässan 16-18 november I Nacka Strand.

- Sune Jonsson är en av kungarna i Svensk fotografi och vi är enormt stolta att kunna visa upp en del av hans stora fotodokumentära gärning på fotomässan säger Per Broman, en av initiativtagarna till fotomässan.

Fotografen Sune Jonssons dokumentära gärning sträcker sig nu över ett halvt sekel. Influerad av svenska och utländska föregångare har han ändå kommit att utveckla ett starkt personligt och särpräglat bildmässigt uttryck i sin fotografi. Ett formellt internationellt erkännande av hans betydelse inom fotografin kom 1993 då han tilldelades det prestigefyllda Hasselbladspriset. För nya generationer fotografer är hans bilder ständigt en viktig inspirationskänsla.

Sune Jonsson är inte bara ett namn, det är ett begrepp som står för en humanistisk bildstil präglad av djup respekt för människors integritet och subtil känsla för budskapen i deras miljö.

På Bokmässan i Göteborg vann Sune Jonsson utmärkelsen ”Svenska Fotobokspriset 2007” för sin bok "Och tiden blir ett förunderligt ting".

Västerbottens museum förvaltar sedan 2002 Sune Jonssons arkiv med uppdrag att vårda, bevara och tillgängliggöra bilderna. Boken är förstås en viktig del i det arbetet. I museet finns Sune Jonssons Bildrum där olika teman visas. Vår önskan i framtiden är mer ytor att kunna visa ännu mer ur arkivet, forskningsmöjligheter och även kunna vara en arena för yngre fotografer som arbetar i hans anda, säger Britta Lundgren, utställningschef.

Bilderna ifrån boken och som finns som bildutställning är fotograferade främst i Västerbotten där Sune Jonsson är född. Efter tio år i Stockholm återvände Sune Jonsson i vuxen ålder till sin hembygd närmast som en upptäcktsresande.

Bildurvalet till Sune Jonssons bildutställning kommer från boken ”Och tiden blir ett förunderligt ting” och har skötts av Fotograf Roger Turesson. Bildutställningen produceras av fotomässan med tillstånd från fotografen/museet och doneras efter mässan till Västerbottens Museum.


Foto: Sune Jonsson

Publicerad 2007-10-24.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS