Annons
Artiklar > Svensk fotograf framgångsrik i tävling

Svensk fotograf framgångsrik i tävling

Foto: Tom Svensson

 Foto: Tom Svensson

Bild på utrotningshotad art gav hög placeringen.

Tom Svensson, Fjällbacka, placerade sig som tvåa i Australian Geographic Nature Photographer of the Year i kategorin utrotningshotade djur. Han gjorde det med sin bild på en Tasmanian devil. Men det han egentligen var ute efter var vombats.

Kan du berätta om bilden?

- Jag har alltid varit mycket fascinerad av vombats men då de är nattaktiva så är det väldigt svårt att fotografera dem. Men så hittade jag en plats i Tasmanien där de ändrats sitt beteende, troligen för att det inte finns rovdjur i det området, där de är ute på dagen. Dessutom har det området tasmanskas djävlar. Så då blev valet enkelt, dit måste man åka. Så jag och min vän Daniel Iglesias drog iväg. Vi spenderade två veckor i en magisk miljö med massa djur och inte minst vombatar men några djävlar såg vi inte till. Men är också mycket svåra då de också är nattaktiva och fortfarande är även i detta området. 

Men en dag när vi var ute och vandrade såg Daniel något i ögonvrån och gick för att titta. Mycket snabbt visslade han och jag sprang dit, och till vår stora förvåning var det en djävul som var ute på eftermiddagen. Vi hade äran att följa denna en bra stund och fick många möjligheter att fotografer den. Var ovanligt avslappnad för att vara ett nattaktivt djur och vara ute i solljus.
Tänkte inte så mycket mer på det då det var vombatar jag ville ha mer bilder på förrän Australian Geographic ville man skulle sända in bilder till deras stora tävling. Jag såg att det fanns en klass för utrotningshotade djur och tänkte att det passar mig bättre än bara ”vackra” bilder. Så jag skickade in och blev glatt överraskad när jag kom tvåa.

Vilken utrustning använde du?

- Använder Canon och i detta fallet 1DX Mark II och 200-400 mm med inbyggd konverter, körde på 560 mm.

Vad fotograferar du mest?

- Jag arbetar med hotade arter och artbevarande och nu mer även på World Animal Protection som är enligt min mening den organisation som gör mest direkt skillnad, vilket för mig är avgörande. Så skall man skänka en slant skänk den till World Animal Protection.

Foto: Tom Svensson

Du kallar dig bevarandefotograf, kan du berätta om det?

- För att få folk att förstå att det viktigaste för mig är att kunna göra skillnad genom bland annat mina bilder, men också arbeta direkt för dessa frågor och påverka mer direkt. Vackra bilder i all ära men vi behöver göra mer än bara visa dom och skriva om problemet. 

Foto: Tom Svensson

Vi behöver agera? 

- Ja, jag har prata om detta i så många år och senaste åren har man börjat se fler fotografer som inte bara fotografer det vackra, utan även vad som sker runt omkring oss. Vilket är väldigt glädjande, men jag hoppas att fler fotografer och andra människor skall börja bli mer aktiva direkt i dessa frågor, för tillsammans gör vi skillnad.

Finns redan enstaka fotografer som är väldigt aktiva och jag tycker det är fantastiskt men vill ha långt fler som faktiskt gör något mer än bara pratar om det.

Foto: Tom Svensson

Hur började du fotografera?

- Jag började med syftet att kunna påverka och göra skillnad, inte bara genom mitt jobb utan även genom att påverka genom bilder.

Så min början var inte av kärlek till fotograferingen utan att jag såg den som ett fantastiskt verktyg för att göra skillnad.
Sedan hade jag tur att få mycket uppmärksamhet för mina bilder som hade ett eget bildspråk och man känner ganska lätt igen en Tom-bild, som folk sa. Har inte tävlat då jag egentligen tycker det är en märklig och enormt subjektiv företeelse förrän en samarbetspartner bad mig göra det då de tyckte min bilder höll hög internationell standard. Det var väl egentligen först 2020 som jag skickade in till lite fler tävlingar och är väldigt nöjd med resultatet så långt. 

Det har gått bra?

- Ja, har gått till final i princip alla samt redan vunnit en del omnämnanden, får vi se om det kommer mer senare!

Foto: Tom Svensson

Berätta om ditt bästa fotominne.

- Finns så många underbara platser på jorden som jag hoppas vi kan bevara så även våra barnbarn får den underbara möjligheten att se och uppleva det jag fått genom alla åren.

Men en av de mest magiska platserna jag vet är i norra Zimbabwe och heter Mana Pools. Ett vackert område med otroligt mycket vilda djur och som rent fotografiskt har ett unikt ljus. Annars är det bästa med det jag gör när en bild gör skillnad för någon art eller habitat.

Mana Pools i Zimbabwe. Foto: Tom Svensson


Vad har du för projekt på gång nu?

- Jag har ett spännande projekt på gång som jag planerat under flera år och funderat mycket på.
Kommer nog bli färdigt under hösten, jag får återkomma till det.

Sedan har jag en hel del bevarandeprojekt på gång. Skall bli skönt att komma ut i fält igen för att få jobba med de vilda djuren efter pandemin.

Foto: Tom Svensson


Vad kan du ge för tips till den som vill fotografera vilt djurliv?

- Ha tålamod, lär dig allt du kan om arten du vill fotografera, det underlättar när du väl är ute. Vet man hur en art beter sig så kan man också kanske förutspå vart den dyker upp eller beter sig. Men främst av allt ha respekt för arten du vill fotografer.
Har sett hemska exempel med afrikanska vildhundar där fotografer gått rakt in till deras lya för att få bilder på små valpar utan att bry sig att det stressar hundarna enormt. Det finns vetenskapliga rapporter på hur hundarna påverkas, valparna dör för att vi skall få en bild. Är deras död värd din bild?

Foto: Tom Svensson


- I Sverige har vi genom hårt arbete fått bort många avarter, som till exempel att fotografer rider på elefant. Känner inte till några seriösa bolag som gör sådant längre, det är ett exempel på hur vi sakta men säkert blir bättre rörande djurvälfärd inom fotograferingen och resandet. Men detta kan man skriva en hel egen artikel om.

Foto: Tom Svensson
Publicerad 2021-09-12.

4 Kommentarer

Benny Pettersson 2021-09-12 11:54  
Bara att gratulera Tom. Riktigt roligt.
Tusen tack!
Sundance 2021-09-13 14:05  
Ja fantastiskt bra och inspirerande. Grattis!
Tusen tack

Merläsning

ANNONS