Annons
Artiklar > Svensk nominerad till Sony World Photography Awards

Svensk nominerad till Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards är världens största fototävling med 326 997 inskickade bilder till årets upplaga. Jonas Dahlström är nominerad i klassen för gatufoto.

Jonas Dahlström är en av tretton som nominerats i gatufotoklassen. Hans bild kallas för Norrköping och togs i Norrköping i november 2018.

Jonas är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.

– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv”, berättar Jonas.

Alla nominerade och vinnande bilder kommer att ställas ut på 2019 Sony World Photography Awards Exhibition i London 18 april – 6 maj, innan de åker på turné runtom i världen.Publicerad 2019-02-05. Läst av 2055 personer.

10 Kommentarer

jkm 2019-02-05 13:11  
Alltså jag vill inte vara taskig eller dum på något sätt men om den här bilden blir nominerad till Världens Största Fototävling blir jag rätt betänksam. Ha det gött!
Thomas Åkerberg 2019-02-06 03:20
Håller med dig!
Peter Säflund 2019-02-05 15:46  
En helt underbar bild! Hoppas den vinner.
Tony Johansson 2019-02-05 16:04  
Vad är det andra men jag inte ser !?
Dubbelolle 2019-02-05 21:43  
Ja herregud, vem har kopierat den? Man blir lite fundersam, LO
Måns H 2019-02-05 22:08  
Platsen är Mäster Påvels gränd i centrala Norrköping, en av få bevarade riktigt gamla gatusträckningar i stan.

Man ser väggen på ett alldeles nytt parkeringshus från porten på ett annat nybyggt hus. Samt lite asfalt och annan gatubeläggning. Allt är noga upplinjerat. I bildplanet finns en mängd stympade trianglar, några vassa trianglar samt en växling mellan släta gråa fält och mönstrade sådana. Snyggt men inte pråligt.

Det jag gissar fångade nominerarnas intresse i bilden var bakre delen av en mansperson som sysslar med något man inte ser. En okonventionell beskärning av personen ifråga. Och, som juryn brukar skriva, väcker nyfikenhet. Vad gör han? Hur ser han ut?

Fotografen har fått till en bild som sticker ut!
Calle S 2019-02-06 00:28
Klassiska kvarter. Går rätt ofta där, parkerar även ibland i garaget. Men har inte sett det från det hållet!
PMD 2019-02-06 00:30  
Bilden ser snarare postmodernistisk ut än modernistisk, tycker jag, men gränsen är väl flytande.
Sten-Åke Sändh 2021-04-20 03:49
Post som efter då eller som i bak..om eller möjligen "baken"? :-)

.... men visst är den väl lite kul och påpassligt tagen bilden med rumpan som ju verkligen sticker ut där i all geometrin.

Postmodernistisk eller inte men den stora frågan är väl bara vad han gör där bakom hörnet. Hjälper han inte bara sitt barnbarn att pinka eller ....?

Mycket väsen för nästan ingenting kan man tycka men verkligen kul att den väckt sådant intresse att det räckt till en så fin nominering. Det kan ju kanske bero på att bilden innehåller "en liten gåta" att undra över.
Måns H 2019-02-13 08:29  
Jonas Dahlström intervjuades i dag 13 feb 2019 i Folkbladet Östgöten:

"I dagarna presenterades de nominerade fotograferna i 2019 års Sony World Photography Awards för kategorierna Youth och Open.

Bland de nominerade finns den svenske fotografen Jonas Dahlström som uppmärksammats för att ha tagit ett av världens bästa singelfoton under 2018. Tävlingen är en av världens största och mest prestigefyllda fototävlingar och prisar årligen de bästa fotografierna i flera kategorier och genrer.

Jonas Dahlström, Malmö, är nominerad för fotografiet "Norrköping" i tävlingskategorin Open Street Photography. Fotografiet är en svartvit gatubild från Norrköping från november 2018.

– Den är tagen på Mäster Påvels Gränd, en tvärgata från Västgötebacken, berättar Jonas Dahlström och tillägger att parkeringshuset heter Vårdtornet.

Dahlström som ställt ut några bilder på Arbetets museums dokumentärfotosalong var den här dagen i Norrköping för att hämta hem dem.

Han tittade in i gränden, såg fasaden, den kompakta väggen, och tyckte att den var spännande.

– Det jag fastnade för var linjerna och strukturerna.

Mannen på bilden råkade komma förbi just som Jonas Dahlström hade ställt sig i en port för att komponera bilden.

Vad hade du för kamera?

– Jag tog inte ens med mig min vanliga kamera, för det var så tråkigt väder, men jag hade en pocketkamera med mig, från 90-talet, med film, säger Jonas Dahlström.

En snabb situationsbild med en liten pocketkamera kan resultera i en sådan här tävlingsbild.

– Ja, precis, säger Jonas Dahlström.

– Jag skickade in den i sista minuten till tävlingen. Sedan hörde de av sig och berättade att jag hade blivit uttagen. Det var väldigt förvånande. Det var jag inte alls beredd på, för det är en sådan mikroskopisk chans att man får något genomslag där, då det är så många bidrag.

Dahlström är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.

– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv.

Dahlströms framgång i tävlingen är särskilt uppseendeväckande med tanke på att tävlingen i år slog rekord med hela 326 997 tävlande bidrag från 195 olika länder."
annons

Merläsning

ANNONS