Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Svensk nominerad till Sony World Photography Awards

Svensk nominerad till Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards är världens största fototävling med 326 997 inskickade bilder till årets upplaga. Jonas Dahlström är nominerad i klassen för gatufoto.

Jonas Dahlström är en av tretton som nominerats i gatufotoklassen. Hans bild kallas för Norrköping och togs i Norrköping i november 2018.

Jonas är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.

– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv”, berättar Jonas.

Alla nominerade och vinnande bilder kommer att ställas ut på 2019 Sony World Photography Awards Exhibition i London 18 april – 6 maj, innan de åker på turné runtom i världen.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-02-05. Läst av 1237 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-02-05 13:11   jkm
Alltså jag vill inte vara taskig eller dum på något sätt men om den här bilden blir nominerad till Världens Största Fototävling blir jag rätt betänksam. Ha det gött!
Thomas Åkerberg   2019-02-06 03:20
Håller med dig!
2019-02-05 15:46   Peter Säflund
En helt underbar bild! Hoppas den vinner.
2019-02-05 16:04   Tony johansson
Vad är det andra men jag inte ser !?
2019-02-05 21:43   Dubbelolle
Ja herregud, vem har kopierat den? Man blir lite fundersam, LO
2019-02-05 22:08   Måns H
Platsen är Mäster Påvels gränd i centrala Norrköping, en av få bevarade riktigt gamla gatusträckningar i stan.

Man ser väggen på ett alldeles nytt parkeringshus från porten på ett annat nybyggt hus. Samt lite asfalt och annan gatubeläggning. Allt är noga upplinjerat. I bildplanet finns en mängd stympade trianglar, några vassa trianglar samt en växling mellan släta gråa fält och mönstrade sådana. Snyggt men inte pråligt.

Det jag gissar fångade nominerarnas intresse i bilden var bakre delen av en mansperson som sysslar med något man inte ser. En okonventionell beskärning av personen ifråga. Och, som juryn brukar skriva, väcker nyfikenhet. Vad gör han? Hur ser han ut?

Fotografen har fått till en bild som sticker ut!
Calle S   2019-02-06 00:28
Klassiska kvarter. Går rätt ofta där, parkerar även ibland i garaget. Men har inte sett det från det hållet!
2019-02-06 00:30   PMD
Bilden ser snarare postmodernistisk ut än modernistisk, tycker jag, men gränsen är väl flytande.
2019-02-13 08:29   Måns H
Jonas Dahlström intervjuades i dag 13 feb 2019 i Folkbladet Östgöten:

"I dagarna presenterades de nominerade fotograferna i 2019 års Sony World Photography Awards för kategorierna Youth och Open.

Bland de nominerade finns den svenske fotografen Jonas Dahlström som uppmärksammats för att ha tagit ett av världens bästa singelfoton under 2018. Tävlingen är en av världens största och mest prestigefyllda fototävlingar och prisar årligen de bästa fotografierna i flera kategorier och genrer.

Jonas Dahlström, Malmö, är nominerad för fotografiet "Norrköping" i tävlingskategorin Open Street Photography. Fotografiet är en svartvit gatubild från Norrköping från november 2018.

– Den är tagen på Mäster Påvels Gränd, en tvärgata från Västgötebacken, berättar Jonas Dahlström och tillägger att parkeringshuset heter Vårdtornet.

Dahlström som ställt ut några bilder på Arbetets museums dokumentärfotosalong var den här dagen i Norrköping för att hämta hem dem.

Han tittade in i gränden, såg fasaden, den kompakta väggen, och tyckte att den var spännande.

– Det jag fastnade för var linjerna och strukturerna.

Mannen på bilden råkade komma förbi just som Jonas Dahlström hade ställt sig i en port för att komponera bilden.

Vad hade du för kamera?

– Jag tog inte ens med mig min vanliga kamera, för det var så tråkigt väder, men jag hade en pocketkamera med mig, från 90-talet, med film, säger Jonas Dahlström.

En snabb situationsbild med en liten pocketkamera kan resultera i en sådan här tävlingsbild.

– Ja, precis, säger Jonas Dahlström.

– Jag skickade in den i sista minuten till tävlingen. Sedan hörde de av sig och berättade att jag hade blivit uttagen. Det var väldigt förvånande. Det var jag inte alls beredd på, för det är en sådan mikroskopisk chans att man får något genomslag där, då det är så många bidrag.

Dahlström är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.

– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv.

Dahlströms framgång i tävlingen är särskilt uppseendeväckande med tanke på att tävlingen i år slog rekord med hela 326 997 tävlande bidrag från 195 olika länder."

Merläsning

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Nytt: Fujifilm X-T30 och Fujinon XF 16/2,8 R WR

Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel. Läs mer... 24

Fotografering i Västerbottens Örneldorado

Klockan är 06.30. Termometern visar på -22 grader. Vi följer Connys skoterspår i den djupa, lätta snön. I varma kläder och lastade med kameror vandrar vi snabbt till vårt gömsle. Läs mer... 4

Canon Eos RP: Lätt fullformatare

Canon följer upp sin första spegelfria småbildskamera med en lättare version kallad Canon Eos RP. Läs mer... 29

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

16,5 gångers zoom från Olympus

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm f/3,5-6,3 är en ny superzoom med hela 16,6 gångers zoomomfång, viket motsvarar 24-400 mm med småbild. Läs mer... 17

Prisbelönt jakt på vilda ögonblick

Plus Genom att vara självkritisk och hela tiden vilja lyckas bättre driver Andreas Hemb sig hela tiden vidare. Hans teknik att multiexponera direkt i kameran har gjort att bilderna belönats med flera prestigefulla priser och omnämnanden. Läs mer...

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Fotograf dokumenterar mörkrum

Mörkrumskonsten är på utdöende. The Guardian har gjort en kort video om fotografen Richard Nicholson som dokumenterat flera mörkrum innan de försvinner. Läs mer... 1

Uppdateringar i Lightroom Classic

Adobe släpper idag en uppdatering 8.2 av Lightroom Classic (du vet den varianten för din dator) och det är funktionen "förbättra detaljer". Läs mer... 26

Lastolite HaloCompact