Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Svensk nominerad till Sony World Photography Awards

Svensk nominerad till Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards är världens största fototävling med 326 997 inskickade bilder till årets upplaga. Jonas Dahlström är nominerad i klassen för gatufoto.

Jonas Dahlström är en av tretton som nominerats i gatufotoklassen. Hans bild kallas för Norrköping och togs i Norrköping i november 2018.

Jonas är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.

– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv”, berättar Jonas.

Alla nominerade och vinnande bilder kommer att ställas ut på 2019 Sony World Photography Awards Exhibition i London 18 april – 6 maj, innan de åker på turné runtom i världen.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-02-05. Läst av 1400 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-02-05 13:11   jkm
Alltså jag vill inte vara taskig eller dum på något sätt men om den här bilden blir nominerad till Världens Största Fototävling blir jag rätt betänksam. Ha det gött!
Thomas Åkerberg   2019-02-06 03:20
Håller med dig!
2019-02-05 15:46   Peter Säflund
En helt underbar bild! Hoppas den vinner.
2019-02-05 16:04   Tony johansson
Vad är det andra men jag inte ser !?
2019-02-05 21:43   Dubbelolle
Ja herregud, vem har kopierat den? Man blir lite fundersam, LO
2019-02-05 22:08   Måns H
Platsen är Mäster Påvels gränd i centrala Norrköping, en av få bevarade riktigt gamla gatusträckningar i stan.

Man ser väggen på ett alldeles nytt parkeringshus från porten på ett annat nybyggt hus. Samt lite asfalt och annan gatubeläggning. Allt är noga upplinjerat. I bildplanet finns en mängd stympade trianglar, några vassa trianglar samt en växling mellan släta gråa fält och mönstrade sådana. Snyggt men inte pråligt.

Det jag gissar fångade nominerarnas intresse i bilden var bakre delen av en mansperson som sysslar med något man inte ser. En okonventionell beskärning av personen ifråga. Och, som juryn brukar skriva, väcker nyfikenhet. Vad gör han? Hur ser han ut?

Fotografen har fått till en bild som sticker ut!
Calle S   2019-02-06 00:28
Klassiska kvarter. Går rätt ofta där, parkerar även ibland i garaget. Men har inte sett det från det hållet!
2019-02-06 00:30   PMD
Bilden ser snarare postmodernistisk ut än modernistisk, tycker jag, men gränsen är väl flytande.
2019-02-13 08:29   Måns H
Jonas Dahlström intervjuades i dag 13 feb 2019 i Folkbladet Östgöten:

"I dagarna presenterades de nominerade fotograferna i 2019 års Sony World Photography Awards för kategorierna Youth och Open.

Bland de nominerade finns den svenske fotografen Jonas Dahlström som uppmärksammats för att ha tagit ett av världens bästa singelfoton under 2018. Tävlingen är en av världens största och mest prestigefyllda fototävlingar och prisar årligen de bästa fotografierna i flera kategorier och genrer.

Jonas Dahlström, Malmö, är nominerad för fotografiet "Norrköping" i tävlingskategorin Open Street Photography. Fotografiet är en svartvit gatubild från Norrköping från november 2018.

– Den är tagen på Mäster Påvels Gränd, en tvärgata från Västgötebacken, berättar Jonas Dahlström och tillägger att parkeringshuset heter Vårdtornet.

Dahlström som ställt ut några bilder på Arbetets museums dokumentärfotosalong var den här dagen i Norrköping för att hämta hem dem.

Han tittade in i gränden, såg fasaden, den kompakta väggen, och tyckte att den var spännande.

– Det jag fastnade för var linjerna och strukturerna.

Mannen på bilden råkade komma förbi just som Jonas Dahlström hade ställt sig i en port för att komponera bilden.

Vad hade du för kamera?

– Jag tog inte ens med mig min vanliga kamera, för det var så tråkigt väder, men jag hade en pocketkamera med mig, från 90-talet, med film, säger Jonas Dahlström.

En snabb situationsbild med en liten pocketkamera kan resultera i en sådan här tävlingsbild.

– Ja, precis, säger Jonas Dahlström.

– Jag skickade in den i sista minuten till tävlingen. Sedan hörde de av sig och berättade att jag hade blivit uttagen. Det var väldigt förvånande. Det var jag inte alls beredd på, för det är en sådan mikroskopisk chans att man får något genomslag där, då det är så många bidrag.

Dahlström är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.

– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv.

Dahlströms framgång i tävlingen är särskilt uppseendeväckande med tanke på att tävlingen i år slog rekord med hela 326 997 tävlande bidrag från 195 olika länder."

Merläsning

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tamron Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer...

Vem var tanten med väskan?

Just nu visas Sveriges bästa pressbilder genom tiderna på Galleri Kontrast. Och bäst av dem alla är Hans Runessons ikoniska bild av när en tant svingar sin väska mot ett skinhead under en nazistdemonstration i Växjö 1985. Men vem var tanten? Den frågan har fått sitt svar i en radiodokumentär. Läs mer...

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 15

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 7

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes