Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Talande övervakningskameror minskar brott

Talande övervakningskameror minskar brott

De talande övervakningskamerorna drar sig inte för att skälla ut dig om du gör något dumt. Faksimil: DN.
I Upplands Väsby kan du få en utskällning om du gör något dumt framför en av kommunens överakningskameror - något som har lett till drastiskt minskad skadegörelse.

Syftet med de talande kamerorna är att avskräcka från skadegörelse på kommunens fastigheter. De slås på när någon kommer inom ett specifikt område och bilden skickas till en väktare.
- Ser väktarna någon förstöra något så kan de prata till personen genom högtalare som finns uppsatta vid kameran, säger Anita Ackerberg, säkerhetschef i Upplands Väsby kommun.

Anita säger att Upplands Väsby tidigare haft en hög kostnad för skadegörelse, men att den nu minskat drastiskt. Hon har inte märkt av något större missnöje med övervakningen.

Talande övervakningskameror finns även på fler andra håll i landet, bland annat på Gotland, i Tyresö och Gävle.

Källa: DN..

Publicerad 2009-09-09.

1 Kommentarer

Christoffer Wallstenius 2009-09-09 20:08  
Strålande idé!

Övervakning av den här typen tycker jag inte strider det minsta mot den personliga integriteten, ett annars vanligt argument mot övervakning. Och genom att införa "talande övervakningskameror" så går man från "sätta dit" till "förhindra", mycket bra!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS