Annons
Artiklar > Unika 3D-bilder från Första världskriget

Unika 3D-bilder från Första världskriget

Visa bildspel

Richard Verascope stereokamera. Foto: Chris A Hughes/A nerd's world

 

En av glasskivorna till kameran. Scrolla ner för att se 3D-rendering. Foto: A nerd's world

 

En annan av glasskivorna från kameran. Scrolla ner för 3D-rendering. Foto: A nerd's world

 

Ytterligare en av de 16 glasskivorna. Scrolla ner för 3D-rendering. Foto: A nerd's world

 

Under ett besök i Niagra falls, Ontario, hittades en Richard Verascope stereokamera från Första världskriget. I kameran fanns också ett antal fotografier.

Chris A Hughes, en av grundarna av amerikanska A nerd's world, hittade under ett besök i Niagra falls en antik stereokamera. Den är av modell Richard Verascope, och tillhörde den franska armén under Första världskriget.

Kameran är i fantastiskt skick. Inte bara originalfodralet inkluderades i köpet, utan också ett antal glasskivor med stereobilder tagna under kriget.

A nerd's world fick köpa kameran och har scannat in och gjort digitala 3D-renderingar av fotografierna. Här nedan är några.

En militärparad. Stridsvagnar och cyklar fyller gatan.

Chris A Hughes personliga favorit. Fyra vänner tittar rakt in i kameran.

Soldater och en präst vid vad som ser ut att vara en begravning.



Publicerad 2013-07-22.

5 Kommentarer

Niklas Andersen 2013-07-22 12:20  
Otroligt häftigt vilket liv en sån liten effekt ger åt bilder. Det borde väl också gå att göra 3D-bilder med samma effekt som är populärt på bio just nu? Vore kanske en rolig utställningsvariant. Glasögon vid ingången.

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
Karl2 2013-07-22 19:53  
Stereobild fås om man tar en diabild, förflyttar sig något åt sidan och tar ytterligare en bild av samma motiv. Slutresultatet blir en vänsterbild för vänster ögat och en höger bild för höger ögat. Man betraktar dem samtidigt med skilt tittskåp för vänster och höger ögat. Enkla motiv blir fantastiska i stereo.
oyegie 2013-07-22 22:15  
Om man övar lite kan bara använda ögonen för att se 3D-bilden,man ska kolla vidögd eller pittögd.
J. Patric 2013-07-22 22:29  
3D-bilder är lätta att ta med en vanlig digitalkamera. Bara ta en bild, flytta kameran horisontellt 6-10 cm och ta en till bild. Sedan skriver man ut dem båda i mindre format, ca 6x6 cm, och tittar på dem med en stereobetraktare av typen med förstoringsglas. När man lärt sig det bästa avståndet mellan bilderna så kan man enkelt para ihop dem i ett bildbehandlingsprogram.

Jag tog på skoj några 3D-bilder med en Rolleiflex för rätt länge sedan, både med dia och svartvitt. Nästan en magisk känsla.
pery 2013-07-23 08:50  
Kul med de där "wiggle"-bilderna eller vad det kallas. Enda chansen för oss skelögda att uppleva lite 3D.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS