Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Bild: Lensrentals.com

 

Alla får vi ju damm och smuts i objektiven. Men en fluga?

Uthyrningsföretaget Lensrentals är ganska vana med smutsig fotoutrustning. Och damm i objektiv är något vi alla lever med. Men innehållet i deras Canon 70-200mm f/2.8 IS II förvånade minst sagt då de upptäckte en fluga mellan linselementen. Optiken har tidigare servats, så det är osannolikt att de missade den då. En förklaringen är att fluglarven på något sätt kommit in och sedan kläckts. 


Förutom den uppenbara bristen på föda är ett objektiv inget bra ställe för en fluga. Linselementen sig rör sig väldigt tätt, vilket innebär att en trolig dödsorsak kan vara att den klämts ihjäl.

Innan Lensrentals tog bort insekten ville de testa hur den påverkar skärpan. På full bländaröppning; i princip ingenting.

Läs mer här.



Publicerad 2019-04-16.

6 Kommentarer

Chris Berg 2019-04-16 12:10  
Förvånad av resultatet, men i ett vidvinkelobjektiv hade det vari betydligt värre liksom med liten bländaröppning.
Tomasz 2019-04-16 20:22  
En man kom in i en uraffär med sin klocka som hade stannat.
Urmakaren öppnade uret och ut föll en död fluga, varpå mannen sade "Aha, maskinisten har dött."
taz_k 2019-04-16 21:10  
Jag har varit med om samma sak. Köpte ett Nikon 70-200 VR II (nytt). En kort tid efter köpet upptäcker jag en lite insekt mellan glasen långt bak i objektivet.
Jag kontaktar butiken och får även prata direkt med Nikons reparatör.
Det sjuka var att först ville Nikon inte ta bort insekten eftersom det "var mycket jobb" och "påverkar inte bildkvalitén". Jag påpekade snabbt att det påverkar andrahandsvärdet om inte annat.
Det hela slutar med att jag skickar en makrobild på insekten till Nikon och påpekade att jag kan lägga den på nätet. Då gick det plötsligt med på att göra jobbet.

Slutade lyckligt efter många diskussioner...

Merläsning

ANNONS