Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Vindar från Arktis vinner Årets Pandabok

Vindar från Arktis vinner Årets Pandabok

rubrik
rubrik Foto: Staffan Widstrand
Den senaste tiden har Arktis verkligen hamnat i fokus. Miljödebatten, och de smältande isarna har fastnat i vårt medvetande. Men när Staffan Widstrand och Magnus Elander började sin resa till Arktis, för mer än 30 år sedan, var trakterna norr om Polcirkeln i stort sett opåverkade av människohand.

Men med den globala uppvärmningens nuvarande takt blir Arktis isfritt på sommaren redan om fem till tio år. Det kommer att få förödande konsekvenser både för djurliv och ursprungsbefolkning. Arktis påverkar dessutom hela jordens klimat. Detta gör "Vindar från Arktis" till en viktig bok. I den möter vi bland annat flera spännande djurarter som isbjörn, polarvarg, fjällräv och myskoxe. Boken innehåller en samling av de bästa bilderna från drygt 50 expeditioner.

Ur juryns motivering;
"Vindar från Arktis tar upp ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: livet allra längst i norr på vår jord. Från att ha varit en för allmänheten ganska okänd, frusen kontinent, har Arktis blivit en stark och framträdande symbol för klimatförändringen på jorden. Tillsammans med fotograferna/författarna tas läsaren med på en resa genom denna kontinents fascinerande och mångfacetterade värld."

Läs mer på förlagets hemsida.

Publicerad 2008-10-15.

Magnus Elander. Foto: Staffan Widstrand.

Staffan Widstrand. Foto: Kenneth Gjemmestad.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS