Annons
Artiklar > Vintergatan som panorama av Göran Strand

Vintergatan som panorama av Göran Strand

Panorama över Vintergatan. Foto: Göran Strand

 Foto: Göran Strand

Vår hemgalax Vintergatan fångat i ett panorama.

Fotografen Göran Strand har fångat Vintergatan i en imponerande bild. Det är ett panorama han har arbetat med från och till sedan slutet av 2019. Den består av sju bilder, där varje bild är en sammanslagning av flera bilder med en total exponeringstid på 15 minuter. 

Bilderna från södra halvklotet tog Göran i Atacamaöknen sommaren 2019. De från norra halvklotet är tagna i Handöl under hösten 2019. Bilderna är stackade och färgkalibrerade i PixInsigt. Panoramat skapade han i PTGui och slutarbetet och stjärnbilderna är fixade Photoshop. Det slutgiltiga panoramat har en upplösning på cirka 125 megapixel (200x50cm i 300 dpi).

Bilderna är tagna med Nikon D810A, Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED och Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR.

Vad var det svåraste med projektet?

Det svåraste var att matcha bilderna från Chile och Sverige då kvalitén på luft och seeing (jordens atmosfärs påverkan av bildkvaliteten) skilde sig ganska mycket. I den torra ökenluften i Chile poppade verkligen detaljerna fram i Vintergatan, medan den lite mer fuktiga luften i Sverige inte gav lika skarpa och fina detaljer.

Har du något nytt längre bildprojekt på gång?

Just nu har jag en idé om att sammanställa en film om månen. Ett slags porträtt av månen som jag beundrar så mycket. Under alla år har jag samlat på mig massor av bilder och filmer av månen och min tanke är att försöka sammanställa detta till en slags hyllning.

Har du några tips till de som vill fotografera stjärnhimmeln?

Det bästa är att ge sig ut med kamera, stativ och ett vidvinkelobjektiv och börja experimentera med långa slutartider. Leta gärna reda på någon intressant förgrund och kombinera den med natthimlen.

Ett tips är också att ge sig ut de kommande eftermiddagarna och titta på när planeterna Saturnus och Jupiter kommer att närma sig varandra med kulmen den 21 december. Titta mot sydväst efter solnedgången.



Publicerad 2020-12-09.

4 Kommentarer

JonasM. 2020-12-09 19:44  
Imponerande, snyggt!
pdahlen 2020-12-10 06:02  
Förstår att han använt PTGui, av alla panoramaprogram jag har testat så var det ett program som alltid lyckades och inte gav upp. Imponerade arbete i dessa astrofoto. Via ScandinavienPhoto den 15/12 så körs ett event av Göran på Youtube
horvendile 2020-12-10 08:56  
Jag har förmodligen inte råd, men säljs denna av Göran någonstans?
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS