Annons
Artiklar > Fotosidan bildbetyg - nu i fyra dimensioner

Fotosidan bildbetyg - nu i fyra dimensioner

Den här bilden tycker jag är riktigt kreativ bild med hög teknisk kvalitet. Kompositionen tycker jag också är riktigt bra. Innehållsmässigt så säger den den dock inte så mycket utan är mest snyggt renodlat. Det är Fotosidans Christer som tagit bilden så lite partisk är jag :)

 

För att göra betyg och kritikkommentarer mer konsekvent så kommer alla bilder ha en gemensam betygskonfiguration - fyra dimensioner.

Tidigare fanns det betyg från 1-5 men i vissa kritikpooler har vi sen ett par år haft det vi kallar fyra dimensioner (vi kallar det 4D). Nu kommer vi justera och konvertera så att alla bilder använder fyra dimensioner. Undantagna är bilder i utmaningar och tävlingar

Tidigare givna betyg har konverterats

Vi har konverterat alla tidigare givna betyg i skalan 1-5 till fyra dimensioner genom att multiplicerar det tidigare betyget med 2 och sätta in det på alla fyra dimensionerna, enligt denna forumtråden. Ser du någont konstigt i betygsberäkningen så kontakta oss gärna.

Hur skall man tänka kring betygssystemet fyra dimensioner?

Egentligen är det ganska självinstruerande och syftet är att lite lättare kunna ge feedback. Ett betyg 1-5 säger ju egentligen inte så mycket. Likaså kan det vara svår att komma igång och skriva bildkritik. Men dessa fyra dimensioner hjälper vi till med lite "ramar" för att ge lite mer ingående kritik. 

Det finns fyra stycken "dimensioner" med varsin skala från 1-10:

  • Komposition
  • Kreativitet
  • Teknisk kvalitet
  • Innehåll

Med komposition så menar vi uppbyggnad av bilder och ingående delar, med kreativitet menar vi hur kreativ du upplever bilden (tex finns det många liknande bilder?), med teknisk kvalitet bedömer du klassisk kamerateknik (skärpa, exponering mm) och slutligen innehåll där du bedömer hur pass intressant du finner bilden och dess innehåll. 

På sikt innebär detta att vi kommer kunna sortera fram bilder som medlemmar finner ha högt kreativitet och intressant innehåll men låg teknisk kvalitet. Och är man intresserad av tekniska perfekta bilder så kan man sortera fram sådana.

Under dimensionerna finns textfältet kvar där man kan utveckla sin kritik.Publicerad 2022-09-28.

1 Kommentarer

bildsten 2022-09-28 15:25  
Verkar vettigt tycker jag. Det är nog flera som använder sig av liknande sätt att bedöma bilder.
Det är ju ungefär de kriterier som man använder om man är jury i en fototävling. Finns det flera medlemmar i juryn lägger de lite oika vikt vid kriterierna när det görs en samlad bedömning. Finns det ett tema som ska följas så får juryn ta ställning till följsamheten till temat som en femte dimension.

Merläsning

ANNONS