Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 60 bilder per sekund med Olympus E-M1 Mark II

60 bilder per sekund med Olympus E-M1 Mark II

Olympus E-M1 Mark II är en ny toppmodell från Olympus och kan ta 60 bilder per sekund i råformat. Med kontinuerlig AF är max-hastigheten 18 bilder/s. Samtidigt lanseras tre objektiv och en blixt.

Olympus har fokuserat på hastighet och autofokus när det uppgraderat sin toppmodell E-M1. Nya E-M1 Mark II har fått ett nytt AF-system som täcker en 81 procent större yta av bilden än föregångaren. Alla 121 AF-punkter är korsformade och ger både konstrast-AF och fas-AF.

Även mjukvaran har utvecklats för att göra autofokusen snabbare och mer precis. Bland annat så har autofokusen i E-M1 Mark II lättare för att skilja motivet från bakgrunden.

Den nya 20 megapixel-sensorn har snabbare utläsningshastighet och kan därför ta 60 bilder i full upplösning per sekund. Med läger "Pro capture" lagras även 14 bilder som tas före att avtrycket tryckts ned. Med kontinuerlig autofokus blir max-hastigheten 18 bilder per sekund.

För att kunna lagra så många bilder så snabbt har kameran två SD-kortplatser med stöd för UHS-II-kort.

Vid snabba serietagning av rörliga motiv kan den elektroniska sökaren vara en begränsning. Därför är uppdateringsfrekvensen 120 bildrutor per sekund och fördröjningen endast 6 millisekunder.

Kamerahuset är kraftigt vädertätat och har fått ett något större grepp som ska göra det enklare att använda större teleobjektivet. Mark II har ett nytt batteri som laddar snabbare och som klarar fler exponeringar.

Olympus E-M1 Mark II kan lagra video i 4K-storlek med 237 Mbit/s.

Med den nya kameran lanserar Olympus en servicetjänst för professionella fotografer.

Tre nya objektiv

Tillsammans med E-M1 Mark II lanseras tre nya objektiv. Två av den ingår i Pro-serien och är vädertätade, dels ett ljusstarkt normalobjektiv M.Zuiko ED 25 mm f/1,2 Pro och dels en superzoom: M.Zuiko ED 12-100 mm f/4 Pro.

Det tredje objektivet är ett makroobjektiv: M.Zuiko ED 30 mm f/3,5 macro.

För att matcha hastigheten och vädertätningen hos E-M1 Mark II så har Olympus tagit fram en ny blixt, FL-900R. Blixten har en inbyggd videolampa.

Läs alla nyheter från Photokina 2016 här.Publicerad 2016-09-19. Läst av 4995 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-19 23:43   martinot
Ser ut som Olympus inspirerats lite av både Fuji och Panasonic här (kan se drag av båda tillverkares kameramodeller som inspiratörer).

Gillar dock inte att de alltid har strömbrytaren så otillgängligt på vänstersidan. Blir tvingad att alltid använda kameran med två händer då (vilket inte alltid är praktiskt möjligt). En bra strömbrytare skall helst sitta som på en Lecia M runt avtryckaren (eller iaf i närheten om det absolut inte går).

Dock grymt bra att den har dubbla minneskortsplatser. Hurra! :)
cango 2016-09-20 15:24
tror nog Oly's inspiration sträcker sig längre bak till OM tiden
EJM68 2016-09-20 19:24
Strömbrytaren kommer från OM-serien, rattarna från E-serien. Något släktskap måste OMD ha med OM.
martinot 2016-09-20 21:06
Visst bygger den till mycket vidare på sitt eget arv och absolut föregående version (även om jag tycker att redan föregångaren tog, på ett positivt sätt, lite inspiration ifrån Fuji och Lumix).
2016-09-20 18:05   Simon Karlsson
Jag var inne på att börja fota fågel/djur i våras och funderade då lite på E-M1 som bubblare jämte gängse SLR. En större uppdatering är ju rätt nödvändig för att ex deras 300mm f4.0 ska ha något vettigt kamerahus.

Nu undrar man ju om den här med något av de nya superteleobjektiven i m4/3 formatet kan vara ett vettigt alternativ till ex Nikon D500 + 200-500. Mycket nyfiken på hur autofokusen kommer att prestera, men i synnerhet pris och releasedatum?

Merläsning

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 5

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 5

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 4

Dokumentärt foto i tider av förändring

Se Sune Jonson bilder på Värmlands Museum i utställningen ”Om tiden blir… ett förunderligt ting”. Läs mer... 10

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

Lowepros Pro Tactic-serie blir större

Utvidgar väskserien med nya modeller och en messengerväska. Läs mer...

Efterlikna klassisk film med RNI Aerochrome

RNI Aerochrome till Lightroom efterliknar Kodak Aerochrome. Läs mer...

Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux

PhotoGIMP för Linux ska locka över Photoshop-användare. Läs mer... 6

Lastolite HaloCompact