Artiklar > Vi tittar närmare på nya Olympus E-M1 II

Vi tittar närmare på nya Olympus E-M1 II

Att det skulle komma en Olympus E-M1 II var ingen överraskning, men specifikationerna fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. 60 bilder per sekund i topphastighet och 18 bilder per sekund med följande fokus är en rejält steg uppåt i prestandaligan.

Olympus E-M1 Mark II är den nya toppmodellen i Olympus E-M-serie. Den är supersnabb, har avancerad autofokus och är rejält vädertätad.

Under presentationen i måndags antydde Olympus att autofokusen mycket väl kunde vara den snabbaste i kameravärlden. När vi nu pratade med Olympus svenska representant, Charlotte Hellström Cardelöv, så var hon lite mer försiktigt diplomatisk och menade att den helt enkelt är mycket snabb.

Olympus E-M1 Mark II har ett rejält mycket större batteri jämfört med föregångaren.

Första intrycket av nya E-M1 II är att den är ganska lik föregångaren till det yttre. Men greppet är lite större vilket gör den lite bekvämare att greppa och det är logiskt eftersom prestanda kommer att locka många att använda kameran med relativt stora objektiv. En bidragande rsak till det större greppet är kanske också det avsevärt större batteriet. Vi fick ingen CIPA-siffra för antal exponeringar, kameran är inte helt färdigutvecklad ännu.

Bildskärmen är numera fullt sväng- och vinklingsbar med en led på vänster sida. Bra för videofilmning och där har ju specifikationerna förbttrats avsevärt jämfört med föregångaren, bland annat med 4K.

Bildskärmen är nu svängbar med en led på sidan, en mer flexibel lösning än hos nuvarande modellen.

Demokamerahuset vi fick känna på var uppenbarligen inte helt funktionellt, så hur kameran är att fotografera med fick vi inte testköra. Man skall ju komma ihåg att lanseringen är ett "development announcement" vilket innebär att de fortfarande inte gjort klart kamerorna.

Olympus E-M1 Mark II har dubbla fack för SD-kort, det ena kan utnyttja farten hos UHS-II-kort.

När Charlotte Hellström Cardelöv beskrev kameran menade hon att det här är en kamera byggd för naturfotografer och för de som vill kunna fotogafera sport och action av olika slag. Den skall helt enkelt vara riktigt rejält snabb, både i serietagning och autofokus, och dessutom tät och tålig.

På tal om vädertätning så är två av de nyalsnerade objektiven också vädertätade, den ljustarka normalen 25 mm f/1,2 och zoomen 12-100 mm f/4. Men även den nya blixten, FL900R, är vädertätad och även den skall vara snabb, exakt hur snabb fick vi inget klart besked om, mycket är som sagt inte helt färdigutvecklat ännu.

Ett objektiv som känns som byggt för nya Olympus E-M1 Mark II, det vädertätade ED 300 mm f/4 IS Pro.

Till kameran finns förstås ett vertikalgrepp som dubblerar alla viktiga reglage för den som fotar på högkant. Det innehåller ett extra batteri och är ganska biffigt, det nya batteriet är som sagt en hel del större n det gamla.

Bloggkameran Olympus Pen E-PL8

Om E-M1 II vänder sig till naturfotografer som vill kunna vara ute i skogen i ur och skur så är målgruppen för nya E-PL8 nästan den rakt motsatta: modemedvetna bloggare. En del kanske rynkar på näsan åt en så smal satsning, men glöm inte att det sannolkt är en större målgrupp än vi tekniknördar på Fotosidan.

Olympus E-PL8 är inte en kamera byggd för dig som vill ha den senaste tekniken och bästa prestandan, utan för kunder som vill ha något som är bättre än mobilen men med en lika enkel hantering.

Den andra Pen-modellen, Pen F, har mängder med yttre reglage, inbyggd sökare och andra saker som tilltalar fotoentusiaster. Medan E-PL8 däremot är avskalad, med så få knappar som möjligt, saknar sökare och har en hantering som skall kännas bekant för den som är van att fota med mobilen.

Olympus E-PL8 och en kameraväska Olympus tagit fram specifikt för dess huvudsakliga målgrupp.

Utöver väskan ovan har Olympus tagit fram en hel serie designade tillbehör till E-PL8.

Läs alla artiklar från Photokina här!Publicerad 2016-09-22. Läst av 9487 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-22 10:52   martinot
Gillar att allt fler produkter blir vädertätade och fler kamerahus som får dubbla minneskortplatser. Mycket positiv utveckling på den spegellösa sidan som sker just nu.

Merläsning

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 15

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 6

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 4

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 2

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 22

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 33

Sony A7C – en liten fullformatare

Sony har utvecklat en mindre småbildskamera (fullformat) som bara är tio procent större än deras APS-C-kamera A6600 och som bara väger en procent mer. Läs mer... 23

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar