Annons
Artiklar > #125 - Bredda sig eller nischa sig? (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

#125 - Bredda sig eller nischa sig? (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Den ständiga frågan: jobba brett eller nischa in sig för att nå framgång? Vi träffar Hannes Söderlund som visserligen nischat sig genom att endast jobba med stillbild – men tycker att det är bredden som gör honom framgångsrik.

Som fotograf kan det vara svårt att veta hur man ska rikta in sig för att nå framgång. Är det bäst att jobba brett och ta många typer av uppdrag – eller är det bättre att nischa sig för att kunna spetsa sin kompetens? Och är en nisch enbart en inriktning, eller kan det också gälla en estetik eller ett förhållningssätt?

Vi åkte till Hemmet Studio på Södermalm för att träffa Hannes Söderlund, en mångsidig fotograf som får inspiration av arbeta i olika genrer. Han rör sig smidigt mellan musik, sport, arkitektur och reklam och är en mästare på att lyfta lifestylebilder i dokumentär stil med ett glorifierat naturligt ljus.

Hannes Söderlunds bilder hittar du på hannessoderlund.se och på Instagram.

Omslagsbild: Hannes Söderlund

Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. 

Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio reklamfri i fältet ovan. Fotosidan Poddradio finns i de flesta poodspelare, sök på "Fotosidan Poddradio". Itunes och Google poddcasts är de två kanaler vi rekommenderar och som är reklamfria. Vi finns även hos Spotify (reklam som vi inte styr över kan förekomma).

Glöm som sagt inte att gilla, följ eller prenumerera i din favoritapp! Då blir vi glada! :)Publicerad 2023-01-05.

9 Kommentarer

Viewmaster 2023-01-05 17:01  
Nej, jag har inte hunnit lyssna på podden. Men när blev det en nischning för en fotograf att bara jobba med stillbild? Att berätta med stillbild och berätta med rörlig bild är väsensskilt i min värld, om än besläktat. Jag kan inte komma på särskilt många som skapat en framgångsrik yrkeskarriär både som stillbildsfotograf och filmfotograf, de finns förstås och jag känner ett par men det torde snarare vara undantaget än regeln.
saraarnald 2023-01-06 06:51
Det hade nog varit bra om du lyssnat på podden innan du kommenterade. Det Hannes berättar om är att han INTE nischat sig och att det har varit ett framgångsrecept. Det som står i ingressen är inte hela podden.
Viewmaster 2023-01-06 10:27
Ingressen är tydlig och det var dess innehåll jag ifrågasatte - vilket jag också tyckte att jag var tydlig med.
saraarnald 2023-01-06 17:18
Föreslår ändå att du lyssnar på avsnittet så får du en kontext.
JohanLundberg 2023-01-09 22:56
Jag håller med dig om att ingressen var något förvirrande - men genom att endast läsa några rader av följande text eller lyssna på avsnittet så klarnar det rätt fort! :)
MattiasL 2023-01-06 18:32  
Kul att detta perspektiv kom fram på ett bra sätt. Jag har tänkt ett tag på det här med att man så ofta får rådet att specialisera sig, och undrat om man inte ska ta det med en nypa salt. Jag tror att många (åtminstone jag själv) är som bäst när ens kunskaper korsar varandra – lite som Hannes är inne på, att välja en fotograf utanför genren för att få nya grepp är inte så dumt. Jag har själv valt den strategin, att kunna tillräckligt om mycket, och det var lite skönt att få bekräftat att det finns fler. För mig ger det trygghet att ha flera ben att stå på.
Tomas Pålsson 2023-01-11 10:58  
Det står inte i texten -vem- det är som intervjuar? Kan hända att hon presenterade sig i början, men när man kommer in i podden en tid och hon börjar prata om sina egna tankar kring foto så är det svårt att komma ihåg det...
Viewmaster 2023-01-11 11:10
Det är Sara Arnald, som kommenterat ovan. Hon presenterar sig kort i början av samtalet.
Tomas Pålsson 2023-01-11 11:59
Jo. Gick tillbaka i början och lyssnade, inte van att behöva ta anteckningar när jag lyssnar på poddar bara. Sfotos instagram var duktiga och skrev med det i påandet för podden, kanske kan vara värt att tänka på för fotosidan med.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 14 Nästa 
1 2 3 ... 14 Nästa 
ANNONS