Annons
Artiklar > Fotosidan Poddradio #121 - Färghantering för tryck - (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Fotosidan Poddradio #121 - Färghantering för tryck - (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

I detta avsnitt grottar vi ned oss i tryck och färghantering med Magnus Sandström, Digital Workflow Manager på Taberg Media Group. Trygg och kunnig med många års erfarenhet av färghantering och tryck.

Vad är egentligen skillnaden på offsettryck och digitaltryck och vilken metod ska du välja för din trycksak? Hur kommunicerar du bäst med ett tryckeri och hur säkerställer du att din trycksak får rätt färger? Vad är ens ”rätt” färger?
Vad betyder RIP, CMYK och prepress? Hur ska du göra med ICC-profiler och skärpning? Och varför vill tryckerierna inte längre att man CMYKar sina tryckoriginal?

Allt detta och mer får du höra i det här samtalet som spelades in i mitten av oktober i Bromma.

Vill du följa en trycknörd? Magnus Sandström postar om prepress och färghantering på Instagram som @preress_geek

Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. 

Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio reklamfri i fältet ovan. Fotosidan Poddradio finns i de flesta poodspelare, sök på "Fotosidan Poddradio". Itunes och Google poddcasts är de två kanaler vi rekommenderar och som är reklamfria. Vi finns även hos Spotify (reklam som vi inte styr över kan förekomma).

Glöm som sagt inte att gilla, följ eller prenumerera i din favoritapp! Då blir vi glada! :)Publicerad 2022-11-03.

3 Kommentarer

mombasa 2022-11-04 17:45  
Intressant och lyssningsvärt. Och det är lätt att reflektera över vad som hänt i branschen de senaste tjugofem åren. Bara sånt som gudagåvan pdf-flöde, cmykning i rippen, papperskvaliteter etc. etc. (Filmen Stoppa pressarna (Jack Lemon,Walther Matthau) nämns i förbifarten, från 1974 men ska gestalta 1920-talet. Det är nog ingen offsetpress i bild där utan högst troligt en rotationspress för blysats. Men det finns en gräns för nörderier här också :-)
O H 2022-11-06 08:33  
Intressant avsnitt.
Evut 2022-11-12 15:13  
Stora kunskaper hos er båda. Speciellt sista delen med anknytning till testen av fotoböcker var nyttig för min del som amatörfotograf med några fotoböcker bakom mig.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 14 Nästa 
1 2 3 ... 14 Nästa 
ANNONS