Artiklar > Poddradio om mobilkameror

Poddradio om mobilkameror

Vi pratar om mobilkamerornas utveckling och framtid i allmänhet och om nya Huawei P30 Pro i synnerhet.

Medverkande: Magnus Fröderberg och Martin Agfors

Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio i fältet ovan eller i flesta poddspelare. Sök på "Fotosidan Poddradio".

Direktlänk till avsnitt 82 för nedladdning.Publicerad 2019-04-24. Läst av 2100 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2019-04-25 12:49   horvendile
Tackar för senaste avsnittet! Jag lyssnade igår, visserligen med feber så jag kan ha missförstått något. Men ni sade att 14 bitar är fyra gånger mer data än 12 bitar, implicit (som jag uppfattade det) fyra gånger så jobbigt för datorn/kameran att hantera. Det kan väl ändå inte stämma?

Jag är med på att 14 bitar har fyra gånger så många nivåer som 12 bitar, men mängden data att hantera borde vara en sjättedel extra. Analogt med att det (väl) kan sägas vara dubbelt så mycket arbete att räkna med 32-bitars flyttal jämfört med 16-bitars flyttal. Inte 65536 gånger så mycket arbete.
Grevture 2019-04-25 20:14
Att säga att det är fyra gånger så mycket arbete är lite grovt, men det blir betydligt mer än en sjättedel mer - en av poängerna med större bitdjup är ju att räkna mer noga, ofta jobbar man så vitt jag förstår med flera iterationer där man räknar igenom samma data på lite olika sätt för att kunna väga samman och få bort mycket brus i eller helt uteliggande resultat som kan uppstå här och var.

Om jag uttrycker det än mer vagt: Att ha 14 bitar bitdjup leder till mycket mer data att hantera och ännu fler och mer omfattande beräkningar - kort sagt, avsevärt mer arbete för processorn.
horvendile 2019-04-25 21:22
Och då menar du mer ökning av arbetet än bara motsvarande själva datamängden alltså? För den är ju bara en sjättedel.
Det kanske stämmer, alltså jag är inte expert på det på något sätt - det kanske inte funkar att jämföra rakt av mot flyttalsberäkningar i 16 respektive 32 bitar.
Grevture 2019-04-26 00:06
Jag är till att börja med inte så säker på att det alltid är så enkelt att det bara blir en sjättedel mer data ...

Men mer viktigt: själva poängen med att registrera och lagra fler nivåer är ju att extrahera mer information, exaktare information och kunna bearbeta signalvärdena mer utan att degradera informationskvaliteten.

Flödet från insamling av mätdata från sensorn fram till råfil är inte så linjärt. I teorin är de ju bara en rak datadump (det är ju så vi ofta uppfattar råfiler), men i praktiken gör man en hel del justeringar, försöker tvätta bort brus, mäta anomalier i utläsningen (som kan ha många och varierande orsaker) och korrigera dessa. Kort sagt - rådata är mer bearbetade än vi nog ibland inser. Och att öka bitdjupet handlar ju dels om att kunna göra allt detta med högre precision, men också om att göra mer av det, fler justeringar, fler kollar.

Man kanske skulle kunna uttrycka de så här: ökningen av bitdjup är kanske i sig själv inte så betungande, men de ökade beräkningarna som uppstår av att man vill utnyttja det större bitdjupet till att göra ett ännu bättre jobb ... Ger en väldig massa merarbete.
Uffe_Nordholm 2019-04-26 01:09
Jag är inte säker att det blir något extraarbete för datorn alls, trots fler bitar från AD-omvandlaren i kameran: de flesta moderna datorer är byggda för att hantera 64 bitar åt gången. Alla instruktioner som datorn utför hanterar information i block om 64 bitar. Om det då är 12, 14, 16 eller 32 bitar "ren" information (och resten "bara" är nollor som utfyllnad) spelar det ingen roll för datorn, den hanterar 64 bitar åt gången ändå.

Men någon med mer kunskap i bildhantering får gärna motbevisa mig.
Grevture 2019-04-26 10:49
Ulf, nu pratar vi om hanteringen av data när den kommer ur sensorn och skall bearbetas innan den lagras i kameran - inte i en dator efteråt. Och processorerna som sitter inbyggda i kamerorna har inte 64-bitars arkitektur - det är mycket hårt specialicerade kretsar som är designade just för bilddatabearbetning och inget annat :)

Och även i bildbearbetningsprogram i datorn i ett senare skede gör man sannolikt mer bearbetning av 14-bitars data än man gör av 8-, 10, eller 12-bitars data - mycket eftersom en av poängerna med att ha större bitdjup är just att man då kan göra mer (i mängd) och mer avancerade (svårighetsgrad/komplexitet) beräkningar av bilddata än om man hade ett mindre bitdjup att tillgå. Ju bättre underliggande data man har, ju mer kan man justera saker, ju mer kan man ta bort felaktigheter via sammanvägning av (fler) saker.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 10 Nästa 
1 2 3 ... 10 Nästa