Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Vi provar Canon Eos R

Vi provar Canon Eos R

Plus

Fotosidan har fått prova Canon Eos R och några av de nya RF-objektiven under en dag. Vår teknikredaktör Martin Agfors har skrivit en lång artikel om hur kameran fungerar och sina tankar om det nya R-systemet.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2018-09-07. Läst av 12886 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-09-07 08:36   hbengtsson
Grymt! Tack för detta. Och tack för bra exempelbilder. Bästa jag sett so far från EOS R kameran. Snabb fråga ang greppet...får hela handen plats? Inget lillfinger som kramp-aktigt tvingas ner under huset som på många andra spegellösa?
Svar från Grevture   2018-09-07 09:16
Med reservation för att jag tycker greppet på mina D3/D3s är gränsfall till för litet ... Jag har stora händer. För mig hamnar lillfingret under kameran, precis som på Nikon Z7. Men det är precis, och jag tror att för de flesta fungerar greppet utmärkt.
Tell   2018-09-08 11:56
Tycker det där är så intressant egentligen hur folk har problem med grepp på olika kameror, o minns att folk klagade väldigt mycket på Sony A7 när den kom. För själv har jag stora händer (större än ALLA jag har jämfört med) o ändå har jag aldrig upplevt nåt grepp på nån kamera som trångt, litet eller jobbigt på nåt sätt. Har väl inget mer att säga om det än att det bara är en intressant iakttagelse jag gjort :)
hbengtsson   2018-09-08 12:05
@Gustav: Beror på vad du menar med trångt men jag får kramp av att lillfingret inte får plats. Kanske har känsliga leder, jag vet inte Men behöver definitivt support för hela handen när jag jobbar med en kamera en hel dag. Och jag har rätt små händer skall tilläggas.
2018-09-07 08:43   torbeno
Bra test som vanligt
Hur upplevs bufferten? Töms den snabbt nog?
Svar från Grevture   2018-09-07 09:18
Nu tar ju kameran bara 5 bilder/sek med full prestanda, så det är svårt att fylla upp bufferten så mycket. Men den töms kvickt nog, snabbare än i Sony A7 III skulle jag säga, utan att direkt ha mätt.
Vintersorg   2018-09-09 01:58
Nja. 3 b/s med AF-C och ”Tracking priority”, tyvärr.
2018-09-07 12:40   Mikael Sundberg
Det där var bra start av Canon tycker jag. Intressant det där med tredjepart objektiv. Hoppas att den funkar till Sigma 300-800mm f/5.6 så är jag nöjd :) De nyare tredjepart objektiv bör funka fint. Ser fram emot pro modellen :)
2018-09-07 12:41   Tommy Engström
Ser ut som ett lovande förstahus från Canon i den här kategorin, är det samma sensor som i 5D4? I så fall är det ju rätt OK pris på huset i vart fall. 28-70:n fick rätt högt pris men å andra sidan, som jag skrev någon annanstans, så kanske man slipper ta med sig fyra fasta (28, 35, 50 och eventuellt 85) ljusstarka objektiv och det sparar bland annat plats och pengar (om man ska ha den där kvalitén - om man går efter det som syns i Canons White paper - i alla fyra objektiven). Lite som 200-400/4 extenderobjektivet fast i en normalzoom.

Undrar hur bildkvalitén med t ex 100-400 II med 2x III TC blir som, inget som ni testade, 2x TC med ljussvaga objektiv/zoomar/fasta?


Ser fram emot att läsa test av de nya lättade superteleobjektiven, fascinerande med en 400/2,8 som inte väger mycket mer än en EF 300/2,8 II med 1,4x TC... en grej som jag sett en del på forum runt om, sådana som äger supertelen, är att de är lite skeptiska till FBW-lösningen, att det är risk att den taktila grejen försvinner/försämras när man fokuserar manuellt. En intressant finess vore att kunna avaktivera manuella fokusfunktionen helt, jag har själv supertelen och det händer att jag kommer åt fokusringen av misstag.
Svar från Grevture   2018-09-07 19:40
Jo, det tycker jag är en rimlig sammanfattning - ett lovande förstahus :) Visst finns det funktioner man gärna sett (som stabilisering i huset), men Canon har ju definitivt visat att de inte har några problem att bygga en mycket väl fungerande spegelfri småbildskamera.

Sensorn verkar vara mycket lik den i 5D IV, så det är ju av allt att döma en på flera sätt bättre sensor än i 6D II.

Nej, vi testade inget med telekonverter. Det där att det fungerade med väldigt ljussvaga objektivkombinationer fick jag veta först i slutet av dagen, det hade de liksom glömt att berätta under presentationen :)
2018-09-07 13:17   Mats_L
Fråga: ef-rf adaptern, påverkar den brännvidden?
froderberg   2018-09-07 13:33
Nej adaptern fyller bara ut avståndet mellan EF-fattningen och den nya RF-fattningen. Avståndet mellan objektiv och sensor är samma.
2018-09-07 14:46   PMD
Det finns handskar som fungerar med pekskärm. Frågan är om det kanske är bättre än att manipulera en joystick med handskar på.
Svar från Grevture   2018-09-07 19:43
Jo, det var min tanke, en joystick är ju sannolikt lättare att hantera med lite tjockare handskar.
PMD   2018-09-08 01:41
Nej, tvärtom undrade jag.

Skärmen bakpå en kamera är ju trots allt ganska stor, vilket gör att det kanske går bra att peka rätt även med handskar. En joystick brukar inte vara så stor och det kan därmed bli lite svårt att peta rätt med den.

Det här är en Mycket Viktig Fråga som du gärna får reda ut en gång för alla när tillfälle ges att jämföra Nikon Z med EOS R sida vid sida. :-)
2018-09-07 21:38   torbeno
Läste nån annnstans att man bara kan köra i en-bilds läge med den elektroniska slutaren, alltså inte burstmode. Hur kommer det sig? Elektronisk slutare brukar ju annars möjliggöra högre hastigheter.
Svar från Grevture   2018-09-08 00:09
Jo, så har jag också förstått det. Jag missade skam till sägandes att testa, tog bara några få bilder med e-slutare och konstaterade att det verkligen var tyst :) Sedan när vi höll på att lämna tillbaka kamerorna hörde jag några kollegor diskutera frånvaron av serietagning med e-slutare.

Men vi fick också ett lite oklart uttalande (som jag nämnde i artikeln) att man skall komma med en uppdatering som ger ögonfokus med följande fokus, som jag förstod saken skulle samma uppdatering också ge serietagning med elektronisk slutare. Och sannolikt några saker till, oklart vad. Det kan helt enkelt vara funktioner Canon inte upplever att man hunnit testa och finputsa klart till den här lanseringen och därför väljer att lägga till lite senare. Men informationen vi fick om detta var lite oklar (olika personer sa lite olika saker).
torbeno   2018-09-08 07:01
Bra, då håller vi tummarna för det.
mapem   2018-09-08 10:09
Kanske fick de lite mer bråttom än planerat med att lansera kameran nu när Nikon kom med sina Z-kameror så de gjorde det innan allt var helt klart. Lite riskfylld strategi kan man tycka men de kanske bedömde det som nödvändigt.
Anders F. Eriksson   2018-09-08 19:03
Magnus skrev i en forumtråd att inbjudan till presentationen skickades ut tidigt i somras har jag för mig, så det har nog inget alls med Nikon att göra.
2018-09-08 11:11   mahsar
Tack för en bra arikel!

Varken Canon eller Nikon har någon chans på detta fält(mirrorless). Inovationen kommer från Sony och andra som äger marknaden. Låt oss ta Canon EOS R som exempel. Det kommer att kosta minst 30 tusen kr. En 28–70 kostar fantasipriset 34000kr! Bara den kombinationen hamnar på 60 000 kr medan kittet inte är riktad till professionella eller sportjournalister. För att täcka 24–400 mm ranget, kommer priset att överstiga 100 000 kr!
Nikon och Canon märker att de har hamnat efter i utvecklingen och kommer nu desperat med 2 modeller som dessutom kräver nya objektiv. No Way! Sony är ett ljust år före. Med priset för 28–70 som Canon nu lanserat kan man köpa en Sony 7 R III.
Idag handlar inte kriget om finesser hos kamerorna utan bildkvalité å ena sidan och priset å andra sidan.
Svar från Grevture   2018-09-08 11:30
Massoud: Canon säljer redan innan Eos R introducerades lika många (och periodvis fler) spegelfria kameror än Sony, de två har de senaste dryga året ömsom varit etta, ömsom tvåa räknat i antal sålda spegelfria systemkameror.

Och din prisanalys haltar en hel del, många av dem som kommer att köpa Eos R har redan EF-objektiv som fungerar utmärkt på den kameran. Och många som kommer att köpa Nikon Z7 eller Z6 har redan Nikon-objektiv som fungerar med den.

Det är ju inte så att man måste köpa RF 28-70/2 för att använda en Eos R, lika lite som man måste köpa E 400/2,8 OSS GM för över hundratusen om man skall använda en av Sonys spegelfria kameror. Bägge råkar vara extrema och därmed dyra objektiv man lanserar för att visa möjligheterna med sina respektive system (och för att en ganska minoritet av kunderna känner att de behöver dem).

Att Canon lanserat RF 28-70/2 och RF 50/1,2 ihop med Eos R är nog en blandning av att visa vad de kan göra och ett diskret sätt att säga "det kommer proffsigare modeller framöver".

Och jag som har testat Sonys kameror och nu provkört både Canon Eos R och Nikon Z7 kan säga att Sony inte alls är ljusår före. Det mest slående med både Nikons och nu Canons lanseringar var just att de så eftertryckligt visat hur likvärdiga spegelfria kameror de kan bygga när de väl försöker.
2018-09-08 13:09   jonas18z
Undrar lite varför ni inte tog med er hela Objektivutbudet när ni testar kameran. Som 400, 500 och 600mm?

Om sensor är lika som 5d Mk IV så är den helt okej men inte alls lika bra som Sony a7riii. Dessutom gillar jag de där 45mp för crop
Svar från Grevture   2018-09-08 13:28
Det är inget test, utan att vi under ett antal timmar provat en ny kamera. Något vi regelbundet gör med nya kameror när de presenteras.

Tester tar veckor att göra, just för att vi vill testa kameror med olika objektiv, i olika ljus, med olika motivsituationer, med tid att analysera resultaten av det vi ser mellan de olika momenten.
2018-09-08 16:22   joråsatt
Ingen IBIS, 4K crop, slow motion 120fps i upplösningen 720p....
När det gäller video är den redan
efter Sony och Nikon.
Svar från Grevture   2018-09-08 16:37
Canon har ju under rätt lång tid fått kritik för att enbart implementera mer imponerande videospecifikationer i Eos C-serien och sedan vara väldigt återhållsamma med sådant i stillbildskamerorna. Men under samma tid har de tagit marknadsandelar bland systemkameror för stillbild, så det verkar inte som det drabbar dem försäljningsmässigt. Men vem vet, kanske hade de tagit ännu mer marknadsandelar om de varit mer aggressiva med sina videospecar.
MattiasL   2018-09-11 10:28
Sen är väl inte specarna allt, utan hur det faktiskt funkar i praktiken. Jag är inte någon videoexpert utan undrar: kan det vara så att man får betala för de mer exotiska specarna i form av sämre kvalitet när priset ligger på de här nivåerna, och att Canon helt enkelt s a s väljer bort det åt användaren?
Svar från Grevture   2018-09-11 12:04
Mattias: Inte sämre videokvalitet, det är snarare just där kritiken mot Canon har en poäng. De ger inte samma videokvalitet i entusiastkameror (som Eos R) som flera andra märken gör i liknande prissatta modeller.

Men, jag kan i alla fall delvis köpa ett av Canons motargument. Det påpekades under presentationen av kameran, och här citerar jag ur minnet och översatt från engelska: "Eos R kan verkligen filma i 29 minuter och 59 sekunder, varje gång, och även när det är varmt ute". Jag tror många kan gissa vart den piken var riktad ... :)

Canons synvinkel verkar i alla fall delvis vara att det är en dålig idé att leverera en i och för sig bättre videokvalitet, men där man kan tvingas avbryta filmningen och pausa en stund för att kameran blir överhettad.
MattiasL   2018-09-11 22:20
Tack för ett bra och lärorikt svar. Det låter som en rimlig förklaring.
2018-09-08 18:03   Ida alan
Köpt Canon eos 77. Alla bilder som jag har tagit är mörkt. Det var inte det som jag väntat. Vet inte om det är fel på mig som amatör eller eos 77 är dålig
froderberg   2018-09-08 19:18
Det låter som att kameran inte är rätt inställd. Fotobutiken som sålde kameran kanske kan hjälpa dig.
2018-09-09 22:37   Dubbelolle
Ja såhär kul är det när tekniken tar överhanden - jättekul!

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro