Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Adobe Photoshop CC 2019 - alla nyheterna

Adobe Photoshop CC 2019 - alla nyheterna

Adobe har släppt en version 20 av Photoshop, som numer kallas Photoshop CC. I den nya versionen finns ett antal nya funktioner men också många förbättringar. Blanda annat kan du göra enkla uträkningar i numeriska fält. Fiffigt!

Nya funktioner

Funktionen Innehållsanpassad fyllning har omarbetats och gör det enklare att fylla ytor med anpassat innehåll.

Maskera på ett enkelt sätt med hjälp av verktyget Ram. Man kan maskera bilder på ett enkelt sätt genom att montera dem i ramar.

Nu kan du ångra flera steg i Photoshop-dokument med hjälp av Ctrl+Z (Windows) respektive Kommando+Z (macOS), på samma sätt som i andra Creative Cloud-program. Standardinställningen är att det här nya läget för att ångra i flera steg är aktiverat. 

Förbättringar

 • Standardinställningen är att referenspunkter är dolda
 • Dubbelklicka för att redigera text
 • Bekräfta automatiskt (du slipper bekräfta en justering)
 • Omforma proportionerligt som standard
 • Förhindra att paneler flyttas oavsiktligt med hjälp av Lås arbetsytan
 • Förhandsvisning av blandningslägen (du ser direkt en preview av läget)
 • Välja färger med hjälp av Färgcirkel
 • Symmetriläge (måla symmetriska mönster)
 • Fördela mellanrum mellan objekt (som i Adobe Illustrator)
 • Matematiska uträkningar i nummerfält (Du kan även utföra enkla matematiska beräkningar i de inmatningsfält som accepterar numeriska värden)
 • Visa långa lagernamn (Om ett lagernamn är långt visas nu början och slutet av det medan mitten visas som tre punkter (...) för att spara utrymme. Tidigare var det slutet av namnet som ersattes med tre punkter (…).)
 • Lorem Ipsum-platshållartext )Du kan använda Lorem Ipsum-platshållartext när du monterar nya textlager i dokumentet. I teckensnittsinställningarna (Redigera > Inställningar > Text) väljer du Fyll nya textlager med platshållartext.)Av David Elmfeldt
Publicerad 2018-10-16. Läst av 6494 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-10-16 17:29   Artis
"...Nu kan du ångra flera steg i Photoshop-dokument med hjälp av Ctrl+Z (Windows) respektive Kommando+Z (macOS), på samma sätt som i andra Creative Cloud-program. Standardinställningen är att det här nya läget för att ångra i flera steg är aktiverat..."
Wow, vilken nyhet! Grattis Adobe!
Det fanns redan, minns inte riktigt i vilken version men i alla fall hittar man samma funktion i CS5,5 i "Historik". Det bara gå tillbaka till vilken ändring man gjorde.
ztenlund   2018-10-16 19:14
Att historiken finns är inte samma sak som att det går att ångra med ctrl+z. Om du trycker ctrl+z flera gånger så lär bara samma sak ångras och sedan göras om.
mombasa   2018-10-17 19:33
Förstår inte riktigt vad problemet med ctrl+alt+Z var?
2018-10-17 00:30   jonas18z
Adobe har tagit bort skift ifrån Control + Shift + Z och gör det till top 10 nyheterna i Photoshop. Är nästa värre än att Apple har nya smilies som en huvudnyhet av iOS.

Slut på fantasi eller pengar?
JensEkberg   2018-10-18 01:15
och Jonas förutser Adobes snabba död...
2018-10-17 10:13   Stefan Åhbeck
F*nskapet hoppar inte ens igång. OBS! Jag var inloggad på två enheter och försökte "fjärrutlogga" på en av dem. Sedan dök applikationen. Testat två gånger om. Beror troligen på att fjärrstyrningen av utloggningen inte fungerar...?
2018-10-17 10:26   Jacobssons
När ni flydde Lightroom (standalone), vad flydde ni till då?

Har själv testat Luminar som nu även ska få en katalogfunktion (välkommet). Men sen kommer ju nya On1 runt hörnet.

Hur har ni gjort, eller började ni prenumerera? Jobbar ni proffessionellt eller ej?

Bara kul att veta, bra med tips...
ztenlund   2018-10-17 18:05
Jag har haft Capture One Pro rätt länge, men jag vågar inte ge något riktigt omdöme om databasdelen. LR har jag aldrig gillat och före C1 körde jag bara Bridge/Photoshop/Camera Raw. Bytet var både motiverat av Adobes prenumerationsmodell och att jag helt enkelt tyckte att C1 var en bättre råkonverterare. Jag har kvar PS CS4, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra där. Det kommer inte att gå hur länge som helst.

Nu är dock inte Capture One något direkt lågprisalternativ, annat än de märkesbundna versioner som finns till Sony och numera även Fuji.
oXo   2018-10-17 20:12
Har provat runt lite men är tillbaka i Lightroom igen
jonas18z   2018-10-17 20:56
Är det inte lite tröttsamt att jämföra CS4 med en ny version a C1 eller qnnat. Håller med om att lightroom är inte är bra men jämför gärna med senaste version i så fall.

Precis lika med de som säger att Android är skit och då jämför de iPhone XS fullutrustad med den billigaste Samsung J3
ztenlund   2018-10-17 21:11
Låt gärna bli att hitta på saker jag inte har skrivit, som att jag jämför nuvarande version av C1 med CS4.
2018-10-18 15:59   jonas18z
Adobe har redan börja dö på video seda i och med deras katastrofala lansering av premiere 2018. Folk drogs med krascher och saker som inte fungerade av väldigt grundläggande saker. Så där har folk redan letat alternativ.

Lightroom är precis samma sak där har programmet känds rigktigt seg ät och dåligt.


Illustrator har ersatts till viss del av sketch.

Så nog har Adobe problem på vissa områden.
Anders F. Eriksson   2018-10-18 21:06
Du menar på samma sätt som Nikon och Canon också är på väg att dö eftersom de är så hopplöst efter Sony och andra som gjort spegelfria kameror länge?
Cessna   2018-10-22 16:51
Tycker att kritiken mot Lightroom är överdriven. Jag gör det mesta av bildbehandlingen i Lightroom och spetsar med Photoshop. Har räddat många slarviga exponeringar med de programmen. Dessutom är biblioteksfunktionen i L fantastisk.
jonas18z   2018-10-23 13:54
Skulle inte säga att kritiken är överdriven,
Lightroom har blit slöare och slöare. Mer bugga osv.

Programmet är skrivet i Lua typ som att göra det i javascript.


Nej skulle säga att lightroom är det som skulle behöva ett omtag
2018-10-26 21:20   CekariYH
Kritiken om Adobes "hyr-istället" för köpa vill jag bara säga att jag var väldigt länge motståndare till detta men sedan i våras då jag tröttnat på alla alternativ provade på med 120:- i månaden har jag totalt ändrar uppfattning (önskar bara att man kunde pausa under en tid då man är overksam sas).
Jag menar du får alltid det senaste, har ännu inte kraschat på mina Mac-datorer.
Bästa "macro"-funktionen av alla jag provat.
Du kan installera på hur många datorer som helst, men bara två i taget får vara aktiva, och bara en dator får köra PS åt gången... passar mig som handen i handsken. Mycket generöst enligt mig.

Nu en fråga till er som är experter på PS CC... hur fanken låser man panelerna till höger med allehanda "boxar"? Kommer från PS C6 som jag alltid har haft dessa låsta på plats och storlek.

/CekariYH

Merläsning

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 12

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 7

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Miops Smart Trigger