Annons
Artiklar > NX Studio - ny programvara från Nikon

NX Studio - ny programvara från Nikon

Nikon NX Studio - för både stillbild och film.

NX Studio är ett nytt program från Nikon för visning, bearbetning och redigering av stillbilder och video. Programmet samlar funktionerna i Nikons nuvarande programvara för bildvisning, ViewNX-i, och bildbehandlings- och redigeringsprogramvara Capture NX-D.

Programmet har ärvt Picture Control och vitbalans och exponeringskompensation för RAW-data och hanterar XMP-/IPTC-informationsredigering.

NX Studio har färgkontrollpunkter för att justera färger inom ett visst område och retuscheringspensel. Menystrukturen kan ordnas efter arbetsflöde - programmet kan användas med en mängd olika visningsalternativ.

Nikon uppmanar användare av View NX-i och Capture NX-D att installera NX Studio eftersom uppdateringar och tillägg av nya funktioner inte planeras i framtiden av de två äldre programvarorna. NX Studio är kostnadsfritt.

Programmet verkar vara en tidig release och med såna brukar det finns en del buggar. Vi har laddat ner NX Studio men har problem med krascher. Nikon Sweden säger att flera upplever samma sak. Felsökning pågår och man räknar med att en fix ska komma.

Har du installerad NX Studio? Kommentera gärna hur det fungerar för dig.Publicerad 2021-03-06. Läst av 3513 personer.

7 Kommentarer

Dr. Glyko 2021-03-06 13:13  
Funkar fint för mig på en Imac. Jag gillar att Picture Control inställningarna från kameran finns i programmet. Olika lens corrections som finns i raw bilderna går att ändra och ta bort. När jag tog bort auto distortion control så dök pixlar upp i kanterna som tidigare var gömda. Detta funkade på ett G objektiv men inte på Z 24-70 f/4.
Tony johansson 2021-03-06 13:23  
" Programmet har ärvt Picture Control " (...).
Innebär det att Capture NX-D, View NX-i samt Picture Control är samlat i en programvara, eller skall man behålla Picture Control (separat) !?
Johan2020 2021-03-07 00:07
"Support for the current View NX-i and Capture NX-D software applications, including updates to the latest OS and the addition of new functions, are not planned in the future, and customers currently using View NX-i and Capture NX-D software applications are advised to update to NX Studio. "

https://www.digitalcameraworld.com/news/nikon-releases-free-nx-studio-software-for-its-d-slr-and-mirrorless-users
Tony johansson 2021-03-07 09:24
Jo, jag noterade det, men min fråga gällde specifikt PictureControl. Jag har (som nämnts) noterat att Nikon NX Studio ersätter View NX-i och Capture NX-D (för att vara övertydlig).
jag&bilden 2021-03-07 11:12
Enligt installationspaketet för macOS så installeras följande:

MovieEditor
Nikon Message Center 2
NX Studio
Optional Picture Control
Transfer2

Den installerar inte programmet Picture Control Utility 2
Utan endast control filerna för LS och PT om de saknas.
Tony johansson 2021-03-07 12:01
Då tackar jag för det och behåller PictureControl tills vidare.
MoreX 2021-04-11 00:10  
Hämtade hem NX Studio version 1.0.0 64 bit men får det inte riktigt att lira med min kamera Nikon Df och Control Camera Pro 2. Jag öppnar NX Studio och markerar transfer mappen jag angett i CCP2 kruxet är att den tagna bilden inte visas direkt i NX Studio, den dyker upp direkt i filmstripen längst ner men man får manuellt klicka fram den från föregående bild för att markera den och se den i full size. Förmodar att det är någon inställning någonstans. Har ju tidigare använt View NX och har då i CCP2 angett i Transfer Options vidare i rutan "when a new image is received from the camera:" angett att bilden ska öppnas i View NX och det har aldrig varit några problem utan senast tagna bilden har dykt som den ska upp i fullsize fönstret direkt . Men nu med NX Studio installerat så är det tyvärr så att NX Studio inte visas i Transfer Option rutan i CCP2. Det enda valet som nu kan visas i "when a new image is received from the camera:" rutan är "Do nothing". Någon som har någon quick fix på detta problem?
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo