Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 500 megapixel i kinesisk övervakningskamera

500 megapixel i kinesisk övervakningskamera

Kinesiska forskare har utvecklat en 500 megapixelskamera med ansiktsigenkänning. Tusentals människor kan fångas på en bild och samtliga kan identifieras.

Kameran presenterades på en internationell industrimässa av Xiaoyang Zeng, en av forskarna i projektet. Bakom projektet står Fudan University och Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics of the Chinese Academy of Sciences.

Den kinesiska nyhetsbyrån China News Service, uppger att kameran är uppkopplad mot molnet där det är möjligt att i realtid göra ansiktsigenkänning. Det uppges vara möjligt att identifiera varje individ på en fullsatt stadion. Bildsignalerna från 500 megapixelsensorn kan lagras som video utan att någon nedskalning behöver göras.

Hur nära produktion kameran är framgår inte. Överföring av så här pass tunga bildfiler kan ta tid och det krävs en hel del processorkraft att identifiera tusentals personer.

Kinesiska experter som nyhetsbyrån CNS talat med uppger att kameran kan vara till nytta för att skydda känsliga militära anläggningar, men att det samtidigt är tveksamt om kameran ger så mycket större nytta än befintlig teknik. De har också framkommit en del oro för hur den personliga integriteten kan påverkas.Publicerad 2019-10-02. Läst av 3683 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-10-02 10:18   jkm
Det kan nog behövas i kommunistdiktaturen Kina... Ha det gött!
PMD 2019-10-02 13:05
Ja, släppper man lite på övervakningen så ligger väl Partiet illa till.
2019-10-02 19:40   Benganbus
Den här tekniken har inga gränser! :)
2019-10-03 09:37   jfax
Som jag har väntat!
2019-10-03 20:03   Rikard Strand
Senast igår satt jag o lyssnade på ett gäng som tyckte att vi skulle ha kameraövervakning i Sverige. Helst i hela Malmö tyckte dom. Förstår inte det där!
MikaelSB 2019-10-04 14:50
Det är ofta så det låter. Man önskar kameraövervakning på andra platser än där man själv bor. Kommer det för nära en själv blir det plötsligt integritetskränkande - eller åtminstone obehagligt.

I övrigt är övervakningskameror allt som allt ett otyg, ett slarvigt supplement till några av de faktiska trygghetshöjande och säkerhetshöjande åtgärderna: mer personal inom polismyndigheten, fler åklagare och snabbare uppföljning i rättsapparaten.

Merläsning

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 1

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 75

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Elinchrom ELB 500 TTL