Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Annons
Artiklar > 500 megapixel i kinesisk övervakningskamera

500 megapixel i kinesisk övervakningskamera

Kinesiska forskare har utvecklat en 500 megapixelskamera med ansiktsigenkänning. Tusentals människor kan fångas på en bild och samtliga kan identifieras.

Kameran presenterades på en internationell industrimässa av Xiaoyang Zeng, en av forskarna i projektet. Bakom projektet står Fudan University och Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics of the Chinese Academy of Sciences.

Den kinesiska nyhetsbyrån China News Service, uppger att kameran är uppkopplad mot molnet där det är möjligt att i realtid göra ansiktsigenkänning. Det uppges vara möjligt att identifiera varje individ på en fullsatt stadion. Bildsignalerna från 500 megapixelsensorn kan lagras som video utan att någon nedskalning behöver göras.

Hur nära produktion kameran är framgår inte. Överföring av så här pass tunga bildfiler kan ta tid och det krävs en hel del processorkraft att identifiera tusentals personer.

Kinesiska experter som nyhetsbyrån CNS talat med uppger att kameran kan vara till nytta för att skydda känsliga militära anläggningar, men att det samtidigt är tveksamt om kameran ger så mycket större nytta än befintlig teknik. De har också framkommit en del oro för hur den personliga integriteten kan påverkas.Publicerad 2019-10-02.

7 Kommentarer

jkm 2019-10-02 10:18  
Det kan nog behövas i kommunistdiktaturen Kina... Ha det gött!
PMD 2019-10-02 13:05
Ja, släppper man lite på övervakningen så ligger väl Partiet illa till.
Benganbus 2019-10-02 19:40  
Den här tekniken har inga gränser! :)
jfax 2019-10-03 09:37  
Som jag har väntat!
Rikard Olsson 2019-10-03 20:03  
Senast igår satt jag o lyssnade på ett gäng som tyckte att vi skulle ha kameraövervakning i Sverige. Helst i hela Malmö tyckte dom. Förstår inte det där!
MikaelSB 2019-10-04 14:50
Det är ofta så det låter. Man önskar kameraövervakning på andra platser än där man själv bor. Kommer det för nära en själv blir det plötsligt integritetskränkande - eller åtminstone obehagligt.

I övrigt är övervakningskameror allt som allt ett otyg, ett slarvigt supplement till några av de faktiska trygghetshöjande och säkerhetshöjande åtgärderna: mer personal inom polismyndigheten, fler åklagare och snabbare uppföljning i rättsapparaten.

Merläsning

ANNONS