Annons
Artiklar > Adobe lanserar Photoshop Elements 10 för mac och pc

Adobe lanserar Photoshop Elements 10 för mac och pc

Adobe Elements 10 innehåller fler automatiserade funktioner och guider än tidigare versioner.

Ett exempel är Guidad redigering som gör det lätt att skapa fotoeffekter steg för steg genom att följa enkla instruktioner. Funktionen har utvecklats jämfört med tidigare.

Man kan bland annat experimentera med effekter som begränsat skärpedjup, göra bildmontage med funktionen Fotohög eller framkalla en drömlik känsla genom Orton-effekten.

Photoshop Elements 10 har också nya textfunktioner som gör det möjligt att lägga in text som följer kurvor, konturer eller former i bilden. Dessutom finns nya guider för beskärning som hjälper användare på alla nivåer att skapa intressanta och visuellt tilltalande kompositioner. Den "smarta penseln" kan användas för att måla på unika effekter på valda delar av ett foto – programmet ger tillgång till 30 nya penseleffekter, exempelvis blyertsskiss och oljepastell.

Elements ger också stöd för att organisera och spara bilder. Funktionen Objektsökning kan automatiskt hitta detaljer inuti foton, som landmärken, en blomma eller ett djur.

Organiseraren i Elements kan identifiera dubblettbilder och bilder som nästan är identiska så att användaren kan städa upp och radera de bilder som inte behövs eller snabbt skapa grupper av ett antal snarlika foton. En annan ny möjlighet är att videoklipp kan laddas upp direkt till Facebook eller YouTube.

Användarena kan dela med sig av sina foton direkt inifrån Organiseraren i Elements, som erbjuder en mängd alternativ för att sprida bilder till Facebook, Flickr, YouTube eller Photoshop.com. Bland annat kan Photoshop Elements integreras med vänlistor på Facebook vilket gör det lätt att tagga bilder som sedan kan visas direkt på Facebook.

En annan god nyhet för mobila användare är att Photoshop Elements 10 gör det möjligt att skapa appar för mobiler och surfplattor som samverkar med programmet, tack vare det inbyggda programmeringsgränssnittet (API).

Pris och leverans
Adobe Photoshop Elements 10 har ett uppskattat marknadspris på 925 kronor. Programmet säljs även i ett paket tillsammans med Adobe Premiere Elements 10 för cirka 1.425 kronor. Det finns även priser för uppgradering från äldre versioner.

Programmen finns omgående tillgängliga i engelsk version. Svensk version blir enligt planerna klar för leverans i slutet av oktober 2011.Publicerad 2011-09-20.

6 Kommentarer

EGW 2011-09-21 03:43  
Det verkar faktiskt som om denna nya Elements kan bli ett bra alternativ till Picasa, för den som tycker att efterbehandlingsprogram annars är för krångliga.
ekfeldt 2011-09-21 08:12  
$120 för en upgrade oavsett vilken elementsversion man tidigare haft.
$150 för en full version v10.
Jag har stigit upp till CS5 men tycker ändå synd om de som äger v8 & v9.
Det skulle vara mycket billigare att uppgradera när släppen kommer så tätt.
Man måste känna sig lite lurad.
I övrigt gillar jag Elements som ett redigeringsprogram som nästan alla kan lära sig för att det är så extremt lätt.
Samuel Svensson 2011-09-21 08:29
varken elements 8 eller 9 är speciellt dåliga. så man behöver inte vara ledsen om man inte har råd med upgrade. möjligtvis om man köpte elements 9 förra veckan.
ekfeldt 2011-09-21 09:44
Nämner ingenstans att de är dåliga.
Däremot vill jag försöka få fram att jag tycker att det är sålt. Jättesnålt & dålig stil.
Hoppas jag är tydlig nu ;)

En ny smart lösning som är bra om man vill testa på de stora programmen är att man kan köpa licens månadsvis.
Bra där Adobe!
AndyK 2011-09-21 10:09
Hade varit med generöst om de tittat på hur Apple prissätter sina uppgraderingar 229 kr för Lion t.ex..
400 spänn för en uppgradering av PSE tycker jag är max, iaf om man har v9.
Just nu kan man ju köpa en lite bantad version av PSE9 på MacAppStore för 599:-.
perlind 2011-10-27 01:53
Visst är det onödigt syrt att uppgradera, men Elements 9 var så fullt av buggar att det i alla fall för mig var värt 750 pengar för en nyare version. Buggarna (eller om det nu var något annat) gjorde att det var svårt att använda lassoverktyget eftersom det bara slutade fungera efter en tredjedel av markeringsförsöket. Dessutom funkade inte en del av de "guidade" hjälpmedlen, bland annat "utanför ramen" eller "out of bonds" eller vad det nu heter. Det där funkar helt ok i nya 10:an.
On-linehjälpen ville inte heller fungera i 9:an, men nu går det bra. Vad som var värre, var att den automatiska uppdateringen av Camera RAW inte fungerade. Verkar också funka nu.

Merläsning

ANNONS