Annons
Artiklar > Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, en organisation för tidningar inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter.

Fotosidan är sedan 2015 svensk representant i EISA:s expertgrupp för foto. Det innebär att vi är med och utser de bästa produkterna som introducerats och testats under det gångna året 2021-2022. Dessa produkter rekommenderas för det kommande året 2022-2023.

Följande fotoprodukter rekommenderas av EISA för 2022-2023

EISA ÅRETS KAMERA 2022-2023: Nikon Z 9

Nikon Z 9 är den mest avancerade och kapabla kameran du kan köpa just nu. Den har en stackad 45,7 megapixels fullformats-CMOS-sensor och en snabb EXPEED 7-processor som ger enastående bildkvalitet och snabba sekvenser med 30 bilder per sekund i JPEG och 20 bilder per sekund i råformat med full upplösning. Den snabba autofokusen med Nikons avancerade 3D Tracking håller skärpan låst på motivet utan ansträngning. För den som filmar video erbjuder Z 9 en rad olika upplösningar och bildfrekvenser, upp till 12-bitars råformat 8K/60p internt. Med sina dubbla grepp och rejäla byggkvalitet är Z 9 både ett revolutionerande och kraftfullt verktyg.

EISA MICRO FOUR THIRDS KAMERA 2022-2023: OM System OM-1

Micro Four Thirds-kamerorna har tagit ett stort steg framåt med det nya flaggskeppet från OM Digital Solutions. Den här kraftfulla kameran är byggd som en tank, men IP53-tätning som skyddar mot damm och väta. Kameran har en nyutvecklad 20-megapixels BSI-CMOS-sensor som möjliggör Quad Pixel AF, med en snabb och precis AI-stödd autofokus som kan följa vilda djur och snabbrörliga motiv med upp till 50 bilder per sekund. OM System OM-1 använder datorstödd fotografi för att möjliggöra handhållen fotografering vid långa exponeringar med hjälp av imponerande inbyggd bildstabilisering, samtidigt som kameran kan erbjuda videotagning i 4K DCI.

EISA APS-C CAMERA 2022-2023: Canon EOS R7

Canon EOS R7 är en kraftfull, men samtidigt överkomligt prissatt kamera som baseras på en 32,5 megapixels APS-C-sensor med Canon snabba Dual Pixel CMOS AF-autofokussystem som ger utmärkta möjligheter att följa motiv. Kameran kan ta 15 bilder per sekund med mekanisk slutare och 30 bilder per sekund med elektronisk. För fotografering i svagt ljus finns 5-axlad inbyggd bildstabilisering som ger upp till 7 stegs skakstabiliserande effekt. Bilder och video kan lagras på dubbla UHS-II SD-minneskort. Det går att filma video i 4K-upplösning (nedsamplat från 7K) utan någon tidsbegränsning.

EISA FULLFORMATSKAMERA 2022-2023: Sony Alpha 7 IV

Den här fullformatskameran är avsevärd förbättrad jämfört med sin föregångare Alpha 7 III. De nya 33-megapixels BSI CMOS Exmor R-sensorn och den senaste BIONZ XR-processorn borgar för utmärkt bildkvalitet, samtidigt som den fullt vridbara skärmen gör kameran mer lätthanterlig, särskilt för videofilmare och vloggare. Kameran kan ta bildsekvenser med 10 bilder per sekund, samtidigt som den snabba och pålitliga autofokusen följer ögon på såväl människor som djur. När det gäller video så kan Alpha 7 IV filma i UHD 4K/30p med full sensorbredd, eller med 4K/60P i Super 35-läge.


EISA BÄSTA KÖP 2022-2023: Fujifilm X-T30 II

Fotografer som vill köpa en kompetent kamera med ett attraktivt pris, utgör Fujifilm X-T30 II ett alternativ som utmärker sig. Kameran ger samma fina bildkvalitet som Fujifilms dyrare modeller, särskilt tilltalande är de fina JPEG-filerna som kameran levererar. Det kompakta och lätta kamerahuset i metall har en bra uppsättning med manuella kontroller. Kameran bjuder även på några välkomna förbättringar jämfört med original-X-T30, som en mer högupplöst skärm, förbättrad autofokus, och separata inställningar för video och stillbild. Viktigast är det är en trevlig kamera att fotografera med och som levererar ett utmärkt resultat.

EISA PROFESSIONELL KAMERA 2022-2023: Canon EOS R3

Canon EOS R3 är sannerligen ett professionellt verktyg för både stillbilder och video, samtidigt som formen är bekant från tidigare EOS-modeller, såväl analoga som digitala. Kameran har en stackad 24-megapixels fullformats-CMOS-sensor med Canon Dual Pixel CMOS AF autofokus och möjlighet att ta upp till 30 bilder per sekund. Fotografen kan välja mellan tre olika metoder för att var i bilden kameran ska fokusera: med en joystick, med en touch-knapp eller med Eye Control AF – en innovativ funktion som följer fotografens ögonrörelser. Kameran kan också filma i 6K/60p och 4K/120p. Detta är en skräddarsydd kamera för professionell användning vid nyhets- och sporthändelser.

EISA VLOGG-KAMERA 2022-2023: Sony ZV-E10

Liksom ZV-1 som vann en EISA-utmärkelse för två år sedan, är ZV-E10 konstruerad för att skapa innehåll, men det extra fördelen att det går att byta objektiv. Det är en utmärkt kamera för både stillbild och video, som ger snabb och pålitlig autofokus, kompletterad med funktionen real-time eye AF. Den fullt vridbara LCD-skärmen är en stor hjälp både vid stillbilds- och videotagning, inklusive selfies, och i videoläge ger en högkvalitativ mikrofon med vindskydd ett kristallklart ljud. Dessutom bjuder ZV-E10 på de senaste videoteknikerna, från 4K till live streaming, och flera funktioner som gör det enklare att skapa och dela vloggar i alla tänkbara situationer.

EISA PHOTO/VIDEO KAMERA 2022-2023: Panasonic Lumix DC-GH6

Även om Panasonic Lumix DC-GH6 ger imponerande stillbilder från sin nya 25,2-megapixels CMOS-sensor, ligger den riktiga glädjen i att skapa tilltalande multimediainnehåll. Samtidigt som kameran är väldigt kompakt med tanke på alla funktioner, har kameran en extremt användarvänlig ergonomi med separata kontroller för video och stillbild. Kameran har de bästa verktygen i klassen för att skapa video, som 10-bitars 5.7K/60p med full sensorbredd, och 5.8K anamorfisk inspelning med hela 4:3-formatet. Obegränsad inspelningstid, Dual Output Gain, V-Log och intern lagring i ProRes är några få av alla funktioner som gör Lumix DC-GH6 till den bästa kombinerade foto- och videokameran.

EISA ÅRETS OBJEKTIV 2022-2023: Sony FE 24-70mm F2.8 GM II

Den här ljusstarka zoomen för fullformatskameror är konstruerad för såväl fotografer som videofilmare. Den ger en mycket hög bildkvalitet och har fyra snabba och pålitliga linjära XD-motor för autofokusen. Den här andra generationens G Master-objektiv imponerar med sin kompakta storlek och låga vikt, samtidigt som det bjuder på flera förbättringar jämfört med sin föregångare. Förutom en bländarring med urkopplingsbara klicklägen, har ställbar tröghet vid zoomning som kan anpassas efter situationen. Två programmerbara knappar för fokuslås bidrar också till att ge kontroll.

EISA VIDVINKEL 2022-2023: SIGMA 20mm F2 DG DN | Contemporary

Sigmas fullformatsvidvinkel för kameror med L-Mount eller Sony E-fattning ger hög kvalitet till ett överkomligt pris. Trots sin stora f/2 maxbländare är det kompakt. Objektivet är mycket rejält konstruerat med ett aluminiumhölje och tätning mot damm och fukt. Det finns en traditionell bländarring som kan ställas på auto, och speciella FLD och SLD linselement samt multilagers antireflexbehandling som ger hög bildkvalitet. Effektiv korrigering av koma ger hög skärpa ända ut i kanterna, vilket är extra användbart vid fotografering av natthimlen.

EISA NORMALOBJEKTIV 2022-2023: Fujifilm FUJINON XF33mm F1.4 R LM WR

Med det här ljusstarka normalobjektivet för deras X-system (APS-C) erbjuder Fujifilm ett objektiv utan några svaga punkter. Den stora maxbländaren möjliggör superskarp stillbild och video i alla ljussituationer, samtidigt som kameran korrigerar kvarvarande aberrationer. En niobladig bländare bidrar till utsökt bokeh, samtidigt som den snabba och tysta linjära autofokusmotorn tillsammans med obefintlig focus breathing gör objektivet lämpligt för såväl video som stillbildsfotografering. Detaljer som en låsbar manuell bländarring och omfattande vädertätning bidrar till att göra Fujifilm FUJINON XF33mm F1.4 R LM WR till ett perfekt normalobjektiv.

EISA TELEPHOTO LENS 2022-2023: Nikon NIKKOR Z 800mm F6.3 VR S

Supertelefotoobjektiv förknippas ofta med enorm storlek, avsevärd tyngd och ett högt pris. Nikons nya 800 mm teleobjektiv är därför en positiv överraskning med kompakt storlek, låg vikt och ett överkomligt pris. Nikon har lyckats med detta genom att använda Phase Fresnel linselement som gör att objektivet kan göras kortare och därmed lättare. Dessutom har de flyttat bak många linselement vilket flyttar tyngdpunkten närmare till kamerahuset, något som gör handhållen fotografering möjligt under längre tid. Trots den minskade storleken ger objektivet excellent bildkvalitet, vilket gör att detta objektiv kommer att bli en storsäljare bland naturfotografer.

EISA PROFFSOBJEKTIV LENS 2022-2023: Nikon NIKKOR Z 400mm F2.8 TC VR S

400 mm f/2,8-objektiv är närmast industristandard bland sportfotografer och används ofta med telekonverter. NIKKOR Z 400mm F2.8 TC VR S är det första med inbyggd 1,4-gångers telekonverter, som aktiveras med en smidigt placerad spak. Det här gör det möjligt för fotografer att snabbt utöka brännvidden till 560 mm. Trots detta är objektivet 20 procent lättare än sin föregångare med F-bajonett. Som väntat från ett objektiv som byggts för professionell användning, är autofokusen snabb och den optiska prestandan excellent.

EISA ZOOMOBJEKTIV 2022-2023: TAMRON 35-150mm F2-2.8 Di III VXD

Tamron har utvecklat ett unikt och ljusstarkt allround-objektiv för Sony spegelfria fullformatskameror med E-fatting. Objektivet ger enastående optisk kvalitet och ett omfattande zoomområde, vilket gör att objektivet kan ersätta flera olika objektiv med fast brännvidd. VXD-fokusmotorn är rapp och slående exakt, och fungerar fint med Sonykamerornas ögon-AF. Den optiska konstruktionen och nano-antireflexbehandlingen ger utmärkt skärpa och kontrast – det är ett anmärkningsvärt objektiv för porträtt eller dokumentär fotografi, men fungerar även perfekt i en studio. Till allt detta kommer en dataport som möjliggör att funktioner kan skräddarsys och mjukvaran kan uppdateras.

EISA NORMALZOOM 2022-2023: TAMRON 28-75mm F2.8 Di III VXD G2

Redan den föregående 28-75 mm normalzoomen från Tamron med Sony E-fattning gav mycket hög bildkvalitet, och nya 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 är ännu bättre. Den optiska konstruktionen har reviderats helt, vilket inkluderar ny antireflexbehandling som minskar uppkomsten av ströljus och skuggbilder. Jämfört med sin föregångare är autofokusen dubbelt så snabb tack vare Tamrons linjära VXD motor och närgränsen är blott 18 cm i 28mm-läget, vilket ger avbildningsskala 1:2,7. I tillägg till allt detta har ergonomin förbättrats och objektivet kan anpassas med hjälp av mjukvaran Tamron Lens utility.

EISA SUPERZOOM 2022-2023: SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS | Sports

Sigmas supertelezoom för Sonys E– och Leicas, Panasonics och Sigmas L-kameror ger ett brännviddsområde som verkligen är idealiskt för naturfoto, sport och action. Dessutom ger den korta närgränsen en avbildningsskala på 1:2,8 vilket det möjligt att använda objektivet för närbildsfotografering. Objektivet vädertätat för utomhusbruk, och frontlinsen har en flourbeläggning som gör att smuts och vätta lätt försvinner. Den optiska bildstabiliseringen innehåller speciella linselement och antireflexbehandling som minskar förekomsten av kromatisk aberration och ströljus, samtidigt som den inbyggda optiska bildstabiliseringen ger fyra stegs skakstabiliserande effekt. Bildkvaliteten är förbluffande bra, redan vid full bländaröppning.

EISA TELEPHOTO ZOOM LENS 2022-2023: Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II

Den här ljusstarka telezoomen är en fullständig nykonstruktion jämfört med det första FE 70-200 mm f/2,8-objektivet i G Master-serien. Den nya optiska konstruktionen ger utmärkt skärpa från kant till kant över hela zoomområdet. Autofokussystemet använder sig av två XD 'Extreme Dynamic' linjära fokusmotorer som driver två linsgrupper, vilket ger snabbare fokusering och bättre fokusföljning. Videofilmare kan uppskatta att bländarringens klicklägen kan kopplas ur, liksom att objektivet fått mindre focus breathing och focus shift. Trots alla dessa förbättringar är objektivet nästan en tredjedel lättare än den ursprungliga versionen.

EISA RESEZOOM 2022-2023: TAMRON 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

Detta är ett fantastiskt objektiv för alla som använder APS-C-kameror från Fujifilm och Sony och som vill resa utan en väska full med objektiv. Det stora zoomomfånget, motsvarande 27-450 mm med fullformat, ger möjlighet att ta bilder och filma i alla möjliga situationer, från landskap till avlägsna objekt eller vilda djur. Den effektiva funktionen ”Vibration Compensation” är en hjälp om man vill ta skarpa bilder i svagt ljus. Med en närgräns på 0,15 meter vid 18mm-läget, vilket ger avbildningsskala 1:2, är objektivet även användbart för närbildsfotografering.

EISA FOTO/VIDEO VIDVINKELZOOM 2022-2023: Sony FE PZ 16-35mm F4 G

Sonys nya vidvinkelzoom har motordriven zoomfunktion istället för konventionell mekanisk. Det här gör objektivet attraktivt för videofilmare som önskar mjuk och precis zoomning under videoinspelning. De kommer också uppskatta att det inte är någon focus breathing, och inte heller något fokusskift under zoomning. Det här objektivet är inte bara gjort för video. Dess kompakta, lätta och vädertätade konstruktion och högkvalitativa optik gör även det till ett bra alternativ för landskapsfotografer som vill resa lätt. Både fotografer och videofilmare kan ha nytta av objektivets många kontroller, inklusive bländarringen.

EISA PHOTO/VIDEO ZOOM LENS 2022-2023: Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH

Den här ljusstarka Leica-märkta zoomen från Panasonic kan mäta sig med de flesta liknande objektiv med fast brännvidd och kan därför ersätta flera sådana objektiv. En zoom normal till kort tele är perfekt som dokumentär- och som reseobjektiv för såväl stillbildsfoto som video. Objektivet är superskarpt vid alla brännvidder och bländaröppningar, och extremt väl korrigerat mot optiska aberrationer. Det är också ett perfekt komplement till Summilux 10-25mm F1.7 ASPH som täcker området vidvinkel till normal. Den mekaniska bländaren och liksom fokusringen är perfekt placerade på detta unika foto- och videoobjektiv.

EISA MAKROOBJEKTIV 2022-2023: Nikon NIKKOR Z MC 105mm F2.8 VR S

Detta är nära nog ett perfekt makroobjektiv. Tack vare en fullständigt ny optisk konstruktion är objektivet märkbart skarpare än sin föregångare med F-fattning. Objektivet presterar utmärkt redan vid full bländaröppning, ger ingen synbar distorsion och vinjettering är knappt synbar. Autofokusen är snabb tack vare dubbla STM som flyttar som varsin linsgrupp. 4,5 stegs bildstabiliserar underlättar handhållen fotografering. Objektivet kan fokusera ner till 0,29 m och har en knapp som begränsar fokuseringen till 0,5m, vilket gör närbildsfokusering snabbare. Slutligen är objektivet vädertätat för att klara de mest ogynnsamma förhållanden.

EISA MANUELLT OBJEKTIV 2022-2023: Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro APO

Det här helt manuella makroobjektivet för fullformatskameror kompletterar en serie som redan rymmer åtta olika dedikerade makroobjektiv. Det här objektivet skiljer sig mot konkurrenterna genom att ge avbildningsskala 2:1 vilket gör det möjligt att fånga otroligt små motiv med utmärkt kvalitet. Användare kommer att uppskatta den stora bländaröppningen på f/2,8 och att objektivet är byggt i metall med en mjukgående fokusring. Skärpan är bra och den apokromatiska linskonstruktionen minimerar de kromatiska aberrationerna. Med sin kompakta konstruktion och låga vikt är det en god kamrat att ta med sig ut och utforska naturen in i minsta detalj.Publicerad 2022-08-15. Läst av 3468 personer.

14 Kommentarer

Benganbus 2022-08-15 09:06  
Vad är en bra produkt Faidros?
PMD 2022-08-15 15:16
En av god kvalitet. :-)
Benganbus 2022-08-19 14:23
Och vad är då kvalitet Faidros?
B)
PMD 2022-08-19 18:35
🏍 🔧😎
Snuddas 2022-08-15 15:51  
Nikon Nikkor Z 24-120 F/4S hade nog förtjänat ett omdöme här!
froderberg 2022-08-15 20:06
Det lanseras otroligt många objektiv per år och de flesta får ingen EISA-utmärkelse. Nikkor Z 24-120/4 är helt klart en av de bättre.
Gamle Svarten 2022-08-16 12:56  
Wow.
I princip fick väl alla de större kameratillverkaren pris för någon kamera, och de två största för två.
Liknande med objektiv.

Påminner mig om när lokaltidningen här skrev en artikel om att de funderade på att lägga ner den årliga fototävlingen, pga för få bidrag.
Synd, tyckte jag, glömde mina principer för en stund, och skickade in några foton.

Jag minns inte alla olika priser/utmärkelser/hedersomnämnaden, etc, men, det var många; fast det bara var ett tema. Sannolikt fler olika "priser" än antalet deltagande fotografer.

För egen del fick jag två andrapris (alltså i samma tävling/kataegori), och fick ta emot priserna vid en offentlig cermoni.
Jag kan således kalla mig för en dubbelt prisbelönt fotograf, och det trots att jag missförstått tävlingens tema.
Imponerande, om jag får säga det själv.

Ja-ja.
De ville väl mest vara snälla och få uppmärksamhet.
Och, i den här "fotoprylstävlingen", handlar det kanske om samma sak. Och om att öka försäljningen, med hjälp av fina utmärkelser.
Tror jag.
froderberg 2022-08-16 13:46
Det är ett mindre andel av de objektiv som lanserats under året som gått som fått utmärkelse, så det finns absolut en konkurrens om priserna.
Dr. Glyko 2022-08-16 14:57
Canon fick inget pris för något objektiv. Har de kanske inte lanserat något ;-)
PMD 2022-08-16 15:04
De var väl inte tillräckligt bra …
Gamle Svarten 2022-08-21 16:27
Om den fototävlingen som jag jämförde med ........

Jag har inte påstått att alla inlämnade foton fick pris/utmärkelser.
Jag har inte påstått att alla fotografer belönades i alla kategorier.
Så var det nämligen inte.

Canon fick pris för två kameror.
Jag fick två pris i samma kategori.
Några fler pris fick vi inte.

Ifall Canon får sålt de prisbelönade kamerorna, så får de nog sålt en del egentillverkade objektiv "på köpet". Det finns ju inte så mycket annat att välja på (jämfört med t.ex. Sony).

Jag tror att priserna/utmärkelserna i båda tävlingarna, gjorde deltagarna nöjda. Att det var tänkt så.

Sedan .....
jag skulle aldrig köpa något för att det fått en EISA-utmärkelse. Jag grundar mina inköp på helt annat.
Och jag tror inte någon skulle vilja anlita mig som fotograf för att jag fått dubbla priser i den lokala fototävlingen.
acke 2022-08-16 20:34  
Beskrivningarna av pristagarna ovan, är de skrivna av FS-redaktionen? Jag får intrycket att det är inklippta standardiserade (och en smula präktiga) texter som har formulerats av någon annan… 😉
froderberg 2022-08-16 21:49
Motiveringarna är översatta från engelska. Jag har skrivit fyra av motiveringarna, men sen har de tuggats om rätt rejält av vår brittiske representant tillsammans med ordförande för fotogruppen.
acke 2022-08-16 22:51
Ja, det lyser igenom tydligt att detta inte är en originaltext skriven av en svenskspråkig redaktion. Lite för många autoöversatta floskler för min smak.
annons

Merläsning

ANNONS