Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Canon Speedlite EL-1 – vädertätad blixt med snabb uppladdning

Canon Speedlite EL-1 – vädertätad blixt med snabb uppladdning

Canon Speedlite EL-1 är en ny proffsblixt. Uppladdningstiden är 0,9 sekund vid full effekt och blixten är lika vädertätad som toppmodellen Eos-1D X Mark III.

En inbyggd fläkt hjälper till att kyla blixthuvudet så att det går att ta 170 bilder i serie med full effekt utan avbrott. 

Blixten använder inte AA-batterier utan ett Li-Ion-batteri (LP-EL) med samma formfaktor som Canon LP-E6 kamerabatteri. Det innebär att batteriet kan laddas i samma laddare (LC-E6), men det går inte att använda LP-E6-batterier i blixten. en laddning ska räcka till 335 blixtar med full effekt.

Det går också att mata in extra kraft från det externa batteripacket CP-E4N som lanserades med Speedlite 600EX-RT II.

Canon Speedlite EL-1 är helt nykonstruerad. Maxeffekten är samma som för föregångaren 600EX-RT II (ledtal 60 vid 200 mm utlysning), men omfånget är rejält utökat till 14 steg så att man kan få svagare blixtar (ner till 1/8192 effekt). Det är bra när man exempelvis fotograferar mingelbilder i svagt ljus och vill balansera blixtljuset med det befintliga ljuset.

Blixten är rejält vädertätad och ska tåla lika mycket damm och väta som Canons proffskameror i Eos-1D-serien. Det går att styra blixten med radiosändaren ST-E3-RT eller ljussändare ST-E2.

På baksidan finns en skärm med ett nytt menysystem som ska vara mer likt kamerornas. Funktionerna styrs i huvudsak med en kontrollring och en joystick.

Inbyggda led-lampor ger ett inställningsljus med reglerbar färgtemperatur och styrka. Det innebär att inställningsljuset kan användas som videobelysning.

Canon Speedlite EL-1 börjar levereras i februari 2021. Det rekommenderade priset är 13.199 kronor inklusive moms. Priset är batteriet LP-EL är 1.449 kronor.Publicerad 2020-10-14. Läst av 911 personer.
2020-10-14 13:29   Staffan Zetterlund
Endast 13000:- för en blixt, jo då den är säkerligen bra men nu börjar det skena iväg lite väl mkt.Vill till o hålla i sina gamla utrustning :-(

Merläsning

ANNONS
Elinchrom ELB 500 TTL