Annons
Artiklar > Castel-M - ny fokuseringsskena från Novoflex

Castel-M - ny fokuseringsskena från Novoflex

Castel-M för focus-stackning med hög förstoringsgrad.

Novoflex Castel-M är tänkt för fotografer som ofta arbetar med förstoringar från 1:1 till 5:1. Den manuella fokuseringsskenan är tillverkad för focus-stackning med hög förstoringsgrad upp till maximalt 5:1 även vid extrem makrofotografering med specialobjektiv som Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo och LAOWA 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra Macro.

Enligt tillverkaren överbryggar den gapet mellan avancerade elektroniska fokuseringsskenor som Castel Micro och konventionella fokuseringsskenor.

Castel-M har en specialutformad axel som med stor precision utför önskad rörelse. Via ett reglage kan olika indexseringssteg väljas för förstoringsfaktorer 1:1, 2:1, 3:1, 4:1 och 5:1. 

Kamerafästet kan i starten av en fotograferingsserie frigöras från sin fokuseringsaxel så att kameran snabbt kan förflyttas till rätt läge, sedan kan kamerafästet låsas vid axeln för att göra förflyttningar med fin precision. 

Ett varv på fokushjulet motsvarar rörelsen av kamerafästet och kameraenhet med 0,8 millimeter. Skalningen gör att repeterbara steg på 0,01 mm matning kan uppnås.

Focus-stackning görs enligt tillverkaren enkelt; kameraförflyttningen genom en bildsekvens utförs med ett klick på fokushjulet, vilket flyttar kameraenheten medurs i stegvisa stopp till fokuspunkten för nästa bild. Man behöver då inte beräkna stegstorleken och exakt överlappning av de enskilda bilderna, detta görs automatiskt. 

Klickstoppen är beräknade att diffraktion undviks. De har kalibrerats för fullbildskameror med objektiv med en bländarinställning på f/4. Kameror med mindre sensorstorlekar, som aps-c, kan användas upp till 4:1 och four thirds-sensorer upp till 3:1.

Castel-M kan även kombineras med bälg. Istället för att flytta objektivets position flyttar man bälgens bakre del. Objektivets läge då är låst i förhållande till motivet.

Castel-M är integrerad i det Arca-kompatibla Novoflex Q-systemet. Den har då kompatibla, utbytbara plattor och Novoflex-bälgar som tillbehör och är kompatibel med andra Novoflex fokuseringsskenor för att sätta upp ett tvärskenesystem.

Den är 20,5 centimeter och väger 679 gram. Snabbfästet är Arca-kompatibelt och har säkerhetspinne för Novoflex kameraplattor. Max förflyttning av kamerafästet är 100 millimeter. Max belastning i vertikalt läge är fyra kilo.

Priset är 7 990 kronor inklusive moms.Publicerad 2023-03-18.

1 Kommentarer

Michael Johansson 2023-03-18 10:26  
Jag hittar ingen uppgift om ARCA-fästets placering. På alla bilder sitter det monterat så att en kameraplatta måste vara vinkelrät mot sensorns plan vilket ju inte normala ARCA-plattor för kameror är. Är det så att snabbfästet på skenan kan vridas 90 grader men att detta inte redovisas på bilderna eller i texten?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS