Annons
Artiklar > Dubbelobjektiv i Iphone 7 Plus

Dubbelobjektiv i Iphone 7 Plus

Bättre kamera är den största nyheten i Iphone 7 Plus och Iphone 7. Plus-modellen följer trenden med dubbla objektiv på baksidan. Men objektiven används på ett annat sätt än i exempelvis Huawei P9.

Syftet med de dubbla objektiven är att kompensera för en del av nackdelarna med mobilkameror utan att telefonerna görs tjockare.

I fallet med Huawei P9 så har objektiven samma brännvidd, men en sensor med färgfilter och en utan. Det ger ett stereoseende som kan användas för att identifiera bakgrunden som sedan suddas ut för att simulera kort skärpedjup. Sensorn utan färgfilter används också för att öka detaljrikedomen i bilden.

Apple har valt att lösa ett annat problem med Iphone 7 Plus - avsaknaden av optisk zoom. De två objektiven har olika brännvidd, motsvarade 28 och 56 mm. Sedan kan bilden från de dubbla 12 megapixel-sensorerna blandas för att skapa en zoomfunktion. Det innebär att Iphone 7 Plus har 2 gångers optiskt zoomomfång och digitalt vidare upp till 10 gånger.

Sensorformatet är 1/3 tum för de båda sensorerna till objektiven på baksidan. Utläsningen från sensorerna är 60 procent snabbare vilket minskar risken för "rolling shutter", alltså att bilderna blir lite sneda om man rör kameran under fotografering och filmning. Ljusstyrkan är f/1,8 för vidvinkelobjektivet och f/2,8 objektivet med länge brännvidd.

Lillebror Iphone 7 har bara ett objektiv, men har precis som Plus-modellerna fått optisk bildstabilisering. Båda modellerna kan lagra bilder i råformat. För att plats med råfiler och 4K-videoklipp har både max- och miniminivåerna för lagringsutrymmet utökats. Det går att välja mellan 32 till 256 GB.

Selfie-kameran på framsidan har fått en sensor på 7 megapixel.

Andra foto- och videorelaterade nyheter är att Iphone 7 och 7 Plus har fått stereohögtalare och ljusstarkare skärmar med större färgrymd. 3,5 mm hörlursuttag saknas, istället medföljer en hörslursadapter med Lightning-kontakt. Båda modellerna är vattentäta enligt IP67-standarden.

Längre fram kommer en funktion för att skapa djupkartor av motivet och en funktion som simulerar kort skärpedjup genom att sudda ut bakgrunden.

Iphone 7 och 7 Plus börjar säljas i Sverige den 16 september. Priset för Iphone 7 startar på 7 495 kronor medan Iphone 7 Plus kostar från 8 795 kronor med minimalt minne.

Läs om konkurrenterna Samsung Galaxy S7 Edge och Huawei P9 här.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-09-08. Läst av 9271 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-08 11:21   VildPer
Kul idé med dubbla objektiv på telefoner där de har olika brännvidd. Ändå större skillnad på de två skulle inte skada tycker jag. 3-4 gånger "zoom" hade suttit fint ifall det går att skapa så pass små teleobjektiv med okej kvalité.
EJM68   2016-09-08 11:42
Enligt lanseringsvideon fick de ej plats med en optisk zoom med hög ljusstyrka. Tycker att mobilen har en hel del intressanta funktioner, speciellt för de som är fotointresserade.
Anders F. Eriksson   2016-09-08 20:29
Jag har dubbla objektiv på min LG G5, och det är riktigt användbart då skillnaden mellan dem är tillräckligt stor.
2016-09-08 12:29   bentelkalb
Jag har aldrig förstått varför man ens tar upp digital zoom? Dvs hur mycket man kan croppa en bild?

Att Apple har tagit bort 3.5 jacket är förödande får många som använder 3:e parts grejor som te x triggertrap vid fotande. Nu ser apple till att kunna ta betalt av dem genom att kräva licenspengar för att de ska få använda deras uttag, per producerad enhet, inte såld, men man får ju bära runt på en adapter.

På min iphone 6 + har de sett till att jag inte får använda en usb kabel från en tredjepartstillverkare, då står det att denna kabel är inte certiferad av Apple... så endast orginalkabel fungerar, eller de som betalar licenspengar till Apple.... De vet i alla fall hur man tjänar pengar. Men samtidigt så riskerar deras låsning av system att undergräva deras ställning på marknaden. Bedrövligt att de inte har micro usb.

Intressant att det är optisk zoom, hoppas det kommer på fler. Optisk bildstabilisering är bra, små telefoner är inget vidare att fota med och lyckas hålla stilla.
Fredrikpersson   2016-09-08 13:26
"...genom att kräva licenspengar för att de ska få använda deras uttag, per producerad enhet, inte såld,"

Har du sett licensavtalet?
SportSkjutaren   2016-09-08 13:26
Apple kommer ju att skicka med en adapter för 3,5 mm.
Är rätt övertygad om att det även fortsättningsvis kommer att gå att använda t.ex. Triggertrap via den adaptern.

Vad det gäller Micro USB vs. Lightning, så har lightninkontakten stöd för högre laddströmmar och fler funktioner. Samtidigt som den är mindre ömtålig.
Så jag förstår inte riktigt varför du vill ha Micro-USB.

Vad det gäller kablar certifierade av Apple.
Så bör man komma ihåg att billiga och dåliga kablar har orsakat mer än en brand.
Det är i grunden detta som Apple vill undvika.
bentelkalb   2016-09-08 16:47
Jag vill ha micro usb för att slippa ha egna apple-laddare, eller Spple-kablar, för min skull och miljön. Benklin har knappadt dålig kvalite på sina kablar. Det handlar om pengar för Apple, inget annat.
bentelkalb   2016-09-08 16:49
Nej jag har inte sett avtalet, har du? Jag fäser dock ingen anledning att betvivla vad triggertrap skriver att Apple kräver av dem. Jag tror inte de går ut offentligt och hittar på.
TBone   2016-09-08 17:32
Det måste ändå vara USB-c och inte micro-USB som avses.
bentelkalb   2016-09-08 20:48
Ja det stämmer, borde stå usb-c :)
2016-09-08 13:13   Benganbus
Så man behöver bara en iPhone 7 plus alltså? För å fota menar jag! :)
/B
Svar från froderberg   2016-09-08 13:43
Det räcker med en Instamatic. Just push the button!
2016-09-08 14:01   rayoflight
Hurra!!! Precis vad jag vill ha. Tack Apple!
2016-09-08 18:28   horvendile
Är inte 1/3-tumssensor klart mindre än vad många andra high end-telefoner har i dag?
Svar från froderberg   2016-09-08 19:15
Samsung S7 Edge rankades som den bästa kameramobilen 2015-2016 av EISA. Den har en något större sensor 1/2,5" vilket är en vanlig storlek för enklare kompaktkameror. Hur mycket Apple kan dra de dubbla sensorer för att öka bildkvaliteten återstår att se.
horvendile   2016-09-08 19:52
Jag har för mig att iaf vissa av Xperia-kamerorna har 1/2,3". Så om en 1/2,5" kan slå dessa är det kanske inte otänkbart att smart nyttjande av två 1/3" (i delar av bilden i alla fall) kan prestera bra. Nå, vi får väl se.
2016-09-09 10:09   Alf-Magnus

Merläsning

Första GDPR-fallet: Skola använde ansiktsigenkänning

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 200 000 kronor för en skola som har använt ansiktsigenkänning via kamera för att registrera elevers närvaro. Läs mer... 8

Test: Olympus OM-D E-M1X

Plus Olympus E-M1X är världens tåligaste systemkamera och ett ordentligt steg in i proffsvärlden. E-M1X passar naturfotografer som vill ha en relativt kompakt utrustning, men som inte vill ge avkall på snabbhet och tålighet. Kameran bjuder även på världens effektivaste bildstabilisering och inbyggt gråfilter. Läs mer... 2

X-Rite i1Photo Pro 3 klarar ljusstarkare skärmar

X-Rites nya kalibrator i1Photo Pro 3 klarar lättare av högblankt papper och ljusstarka skärmar än tidigare modeller. Det kommer också ett bord för automatisk kalibrering av utskrifter. Läs mer...

Gamla Hasselblad-objektiv får nytt liv på Fujifilm GFX

Med Metabones nya Speed Booster-adapter går det att använda klassiska Hasselblad V-objektiv på Fujifilms GFX-kameror. Adaptern förminskar bildcirkeln så att bildvinkeln blir nästan samma som med en analog bladare. Dessutom förstärks ljusstyrkan. Läs mer... 3

Fotodoktor håller gratis föreläsning

Fotohistorikern Eva Dahlman har utsetts till hedersdoktor i fotografi vid Stockholms universitet. Med anledning av detta håller hon en gratis föreläsning den 24 september med titeln: "Ljuva ögonblick, stunder av allvar – 45 år med fotografi". Läs mer... 1

Test: Huawei P30 Pro

Plus För ett år sedan utnämnde vi Huawei P20 Pro till marknadens bästa kameramobil. Nu har efterföljaren P30 Pro kommit och den är ännu bättre. Läs mer... 17

Adobe utnyttjar kraften i grafikkortet

Adobes senaste uppdatering av Lightroom Classic och Camera Raw innebär en prestandaförbättring genom att mer processorkraft kan hämtas från grafikkortet. Samtidigt får programmen nya funktioner och stöd för flera nya kameror. Läs mer...

Ny glugg: Leica APO-Summicron-SL 50/2 Asph

Leica utökar sitt sortiment av objektiv med L-fattning, denna gång med ytterligare ett normalobjektiv. Läs mer... 2

Test: Sigma 28/1,4 DG HSM Art

Plus Sigma har fått mycket positiv uppmärksamhet för sin Art-serie. Nu är serien inne på sina andra generation – det innebär ännu bättre skärpa och vädertätning, men också ökad vikt och högre pris. Läs mer...

Fotograf skapade exakt replika av månkamera

Fotografen Cole Rise har skapat en exakt kopia av den Hasselbladskamera som användes av astronauter under den första månlandningen 1969 med Apollo 11. Läs mer...

Låsta kvalitetsartiklar, Portfolio, obegränsat med bilder - nu får du 50% på PlusLäs mer