Annons
Artiklar > Elinchrom ONE - ny kompakt studioblixt

Elinchrom ONE - ny kompakt studioblixt

Elinchrom ONE med OCF-fäste och inbyggt batteri.

Elinchrom släpper ONE, en ny och kompakt batteridriven studioblixt. ONE väger 1,5 kilo. Effektern motsvarar 131 Ws. Den laddar till full effekt på 0,9 sekunder. Enligt Elinchrom ger den ett bländartal på f/11,9 på en meters avstånd med Diffusion Dome, och med en P-reflektor f/45,2 på samma avstånd. Inställningsljuset är av led-typ på 3000 lumen och har ställbar färgtemperatur mellan 2700 K och 6500 K. Blixten har TTL och HSS upp till 1/8000s. Alla inställningar sker via en touchscreen eller knappar på baksidan.

Det inbyggda batteriet ger 725 blixtar på full effekt. Batteriet laddad via usb-c eller powerbank. Enligt företaget laddas dtn till 100% på 80 minuter. Det går att ansluta den till extern strömförsörjning fotografera samtidigt som batteriet laddas. 

ONE har OCF-fäste för ljusformare som är direktkompatibel med Elinchrom OCF, Profoto OCF och standard Elinchrom-bajonett med adapter.

ONE har bluetooth och kan styras från App i iOS smartphone. ONE kan användas Skyport-brygga till andra Elinchromblixtar med WLAN vilket gör att alla blixtar blir tillgängliga från appen. Den är även kompatibel med Elinchrom Studio Software och har Skyport inbyggt.

Det tiltbara stativfästet har hållare för 7-8 mm paraplyskaft. Fästet går att montera av.

Blixten säljs som kit med ett aggregat som även innehåller en diffuser dome, OFC-adapter och laddare och kostar 10 900 kronor inklusive moms. Den finns även i kit med två blixtar och kostar då 21 875 kronor.

 Publicerad 2021-08-10. Läst av 1544 personer.

4 Kommentarer

sceptic 2021-08-10 15:14  
Imponerande "sidofunktioner" (Bluetooth, USB-C, touch screen, mm), och säkert välbyggd och robust, men jag slås ändå av hur pass stor den är i förhållande till effekten den levererar.

Godox (som man kan tycka vad man vill om vad gäller byggkvalitet och annat) har ju exempelvis en 100 Ws blixt som är stor som en läskburk/kaffemugg och en 200 Ws blixt som i princip är hälften så stor som den här. Andra proffsmärken (Profoto, exempelvis) har ju blixtar i liknande storlek som den här, men med åtminstone dubbla effekten jmf med denna. Var passar den här in på marknaden?
jonas18z 2021-08-10 23:24
Inbyggt batteri, det betyder alltså om du drar slut på det kommer du inte kunna ha med ett reserv utan ska kunna ladda via powerbank. Låter inte bra för någon som vill använda den till något mer krävande. Detta skulle jag aldrig köpa.

Storleken är större än profot och godox med motsvarande effekt ( vi får vänta tills tester då alla anger effekt olika)

Ser ju ut som de tagit ganska mycket design från profoto, var ett jävla liv med godox. Visst inte samma sak då det handlade om något patent.


Vi får se hur elinchrom kommer klara sig men de har ju klantat till det helt och hållet och kommer ut med produkter 3-4 år senare än konkurrenter.
Bruno W 2021-08-11 15:15  
Äntligen ett vettigt alternativ till Profoto och Godox. Klart intressant och det ska bli kul att kolla tester när de kommer.
gamleJ 2021-08-15 11:07  
Storleken är ungefär som en Godox ad300pro som är min nuvarande huvudblixt utomhus. Jag gillar smidigheten och mångsidigheten med Godoxsystemet men ser även fördelar med Elinchrom framförallt nu när one och senare five tillkommer. Främst är det två saker som lockar mig med One. Det inbyggda laddningsbara batteriet är mer skyddat och aggregatet bör då hantera dåligt väder bättre. Inbyggd skyport hos Elinchrom betyder att jag kan styra inställningar från min ljusmätare samt utlösa blixten och göra mätningar.

Elinchrom lägger enligt utsago mycket vikt kring byggkvalitet och väl hanterat ljussläpp. Den första punkten gällande byggkvalitet kan jag hålla med om. Har erfarenhet från en hel del blixtar och ljusformare från båda tillverkarna och totalintrycket är att Elinchroms produkter är lite robustare. Inte med det sagt att Godox är dåliga. Punkt två är svårare att hävda utan att testa mycket sida vid sida vilket jag inte gjort. Båda märkena gör sitt jobb iallafall så tveksam till om det har någon större betydelse i praktiken.

För mig som har blixtar från Elinchrom inomhus hade både one och five kunnat komplettera dessa bättre än Godoxblixtarna där.

Vikt, pris och fler kombinationsmöjligheter utomhus talar ändå för Godox så är glad för mitt val. För samma pris som för en One har jag en liten 300ws blixt och en ännu mindre 200ws blixt samt en begagnad speedlight. I kombination med ljusformare för Godox fattning blir det möjligt att bära runt hela klabbet i samma rygga som övriga kamerautrustningen (stativ tillkommer i egen väska). Jag får med allt utan att det blir för tungt eller skrymmande. Ska det sparas mer vikt och plats får det göras med byten i objektivparken.

Båda systemen har fördelar och nackdelar och tror inte alls att Elinchrom gjort bort sig. Möjligen vid en snabb jämförelse men för många kan One, Five och elb500 vara rätta vägen med lite eftertanke.

Merläsning

ANNONS