Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > Extrem vidvinkel till MFT

Extrem vidvinkel till MFT

Laowa 7,5 mm f/2 MFT är en ovanligt ljusstark ultravidvinkel för Micro Four Thirds som utvecklats av Venus Optics i Kina. Objektivet är litet och lätt, men kommer ändå även i en extra lätt version tänkt för drönarfotografering.

Laowa 7,5/2 MFT visades upp som prototyp på fotomässan Photokina i höstas. Nu är objektivet färdigutvecklat och klart för produktion.

Konstruktionen består av 13 linselement i 9 grupper. Objektivet är bara 55 mm lång och 50 mm i diameter. Filterdimensionen är 46 mm.

Standardversionen väger 170 gram och lättviktsversionen 20 gram mindre. Den senare är tänkt för att användas på drönarkameror. 

Båda fokusering och inställning av bländare sker helt manuellt. Brännvidden 7,5 mm ger 110 graders bildvinkel. Venus Optics uppger på sin webbplats att detta ska vara världens kraftigaste raktecknande vidvinkel för Micro Four Thirds. De tycks glömma bort Panasonic 7-14 mm f/4 och Olympus 7-14 mm f/2,8. Det unika med Laowa 7,5 mm f/2 MFT är istället den höga ljusstyrkan, vilket kan vara en tillgång för exempelvis reportage eller astrofoto.

Frontlinsen har en beläggning som kallas Frog Eye Coating, vi antar att det rör sig om en vattenavstötande flourbehandling.

Objektivet börjar levereras i mitten av maj. Den svenske generalagenten Molfo AB har satt det rekommenderade priset till 6 000 kronor.Publicerad 2017-04-30. Läst av 5228 personer.

2 Kommentarer

jkm 2017-05-01 18:25  
Kommer att komma en massa gluggar från Kina framöver. Billiga som bara den... Ha det gött!
Svar från froderberg 2017-05-01 19:37
Ja det är många som ser möjligheten att ta fram objektiv till sen stora skaran av digitala systemkameraägare. Men det är få företag som erbjuder objektiv med autofokus, så antagligen är det ingen enkel sak att få till autofokus.
jkm 2017-05-01 21:14
Så är det säkert Magnus! Men tids nog kommer även AF i billiga kinagluggar. Intressant är ju att slippa adaptern som gör att objektiven blir onödigt stora. Meike (tror jag dom heter) har ju kommit med några gluggar som verkar helt ok. Sen kan man ju fundera på framtiden för befintlig kameraindustri. Kameran i min Iphone SE räcker egentligen för 80 % av mina behov. Men en kamera är det ju inte rent användarmässigt... Ha det gött!

Merläsning

ANNONS
Tamron till Sony - Scandinavian Photo