Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Sex Laowa-objektiv får L-fattning

Sex Laowa-objektiv får L-fattning

Utbudet av objektiv i L-systemet ökar när Venus Optics förser sex av sina Laowa-objektiv med L-fattning, som bland annat används av Panasonic, Leica och Sigma.

Det är relativt enkelt för Venus Optics att ta fram objektiv med L-fattning eftersom deras Laowa-objektiv bara har mekanisk fokusering. 

Objektiven är anpassade för småbildssensorer (fullformat), men kan även användas med mindre sensorer som halvformat (APS-C) som till exempel finns i Leica CL.

Vidvinkelobjektiv med L-fattning:

Laowa 10-18 mm f/4,5-5,6
Laowa 12 mm f/2,8 Zero-D
Laowa 15 mm f/2 Zero-D

Makroobjektiv som får L-fattning:

Laowa 15 mm f/4 Wide Angle Macro
Laowa 65 mm f/2,8 2X Ultra-Macro
Laowa 100 mm f/2,8 2X Ultra Macro APOPublicerad 2020-07-27. Läst av 991 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-07-27 17:49   Sten-Åke Sändh
En sak jag alltid undrat över är varför objektiv som görs för Leica-fattning som exv. M, av andra än Leica helt märkligt hamnar i någon Leica-prissfär.

Om jag ska vara mer konkret så gjorde ju Konica en massa hyfsade Konics AR-objektiv som man länge kunde köpa för nästan skit och ingenting och sätta på mina Sony-hus. Femhundra spänn var ett vanligt pris för det nesta under de år då Konica var stendött och ingen efterfrågan fanns.

Ska bli intressant att se vad dessa objektiv hamnar i pris.

Men vid sidan av AR så gjordes även en del objektiv för Leica M och det finns en 60mm som gått för över 100 000 då den gjorts endast i 200 ex och det kan jag förstå då det är rariteter samlare slåss om men det finns många andra gamla Konica M som går för 10-15 000 och mer. De har tillverkats av samma tillverkare vad jag vet.
joakim d 2020-07-28 11:38
Har nånting av det här med artikeln att göra?
Sten-Åke Sändh 2020-07-28 13:07
Jo det har ju det. Jag ser inga priser på dessa objektiv till Leica L. Jag tycker faktiskt det är intressant att bara för att en del tredjepartstillverkade objektiv varit tillverkade för en Leica-fattning så smittar ofta Leicas väldigt höga prisläge av sig även på dessa trots att objektiven ibland inte varit särskilt fantastiska. Konicas objektiv som jag haft en del att göra med är ett intressant exempel på detta.

Återstår att se om det även gäller för dessa objektiv.
joakim d 2020-07-28 15:23
Men du syftar väl på begagnatpriser här och inte nypriser så jag förstår inte riktigt kopplingen. Vad gäller objektiv för Leica M fattning kan jag i och för sig tänka mig att det under perioder varit brist på objektiv överhuvudtaget men också brist på billigare objektiv och det driver ju upp priserna om det är (relativt) många som vill köpa begagnade Konica, Vogtländer, Zeiss etc. Tillgång och efterfrågan helt enkelt.

Jag skulle nog inte dra några slutsatser av det vad gäller L objektiv dock.
Sten-Åke Sändh 2020-07-28 19:21
Jag kan ju tänka mig att om du kliver in på en liten men väldigt högt prisad objektivmarknad med få andra alternativ att man kan lägga sig betydligt högre i pris än om man gjorde samma sak på en väldigt konkurrensutsatt marknad. Å andra sidan så blir förmodligen volymerna väldigt mycket mindre.

Marknaden för gamla Konica utmärks nog av att det historiskt sålts väldigt mycket större volymer av AR än M och att det ett tag inte fanns någon marknad för dem då fattningen var fossil men det ändrades ju när de spegellösa kom. Så det borde gjort större avtryck på de priserna. Jag har svårt att se att M-varianterna skulle vara så väldigt mycket mer fantastiska att de annars skulle motivera skillnaderna i pris som alltså kan vara rätt våldsamma.
2020-07-28 13:19   Sten-Åke Sändh
Som sagt kollade ett vanligare Konica M-hexanon 50mm/2 på Ebay för drygt 6000 och såg att de ligger inom 7-10 000 spänn statistiskt när ett Konica AR 50mm/1,7 ofta gick för 500 för något år sedan. I bästa fall om vi säger 1000 idag så är det ändå i mellan 1/7 och 1/10 av vad ett med M-fattning kostar från samma tillverkare.

Det jag är intresserad av att veta är om dessa diskrepanser fortfarande står att se idag i aktiva tredjepartstillverkares prissättning.
Svar från froderberg 2020-07-28 13:58
Skulle förvåna mig om Laowa kostade mer bara för att det är L-fattning.

Merläsning

Dorothea Langes fotografi i digital utställning

Oakland Museum of California skapar digital utställning med en av USAs viktigaste fotografer. Läs mer... 8

Ny Fotosidan Akademikurs: Fotokurs i 12 månader med Emma Svensson och Göran Segeholm

Du älskar fotografi. Men nu behöver du en utmaning för att komma vidare. För dig har Emma Svensson och Göran Segeholm gjort en onlinekurs i Fotosidan Akademi som går varje vecka under ett helt år (utom jul- och nyår). Kursstart 26 oktober 2020. Kursen avslutas i september 2021. Boka din plats redan nu. Begränsat antal. Läs mer...

Amazon till Sverige - så säger svenska företag

Redan konkurrensutsatt marknad får se över koncept och strategier. Läs mer... 52

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 10

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer... 1

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 11

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 22

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lastolite HaloCompact