Annons
Artiklar > Sex Laowa-objektiv får L-fattning

Sex Laowa-objektiv får L-fattning

Utbudet av objektiv i L-systemet ökar när Venus Optics förser sex av sina Laowa-objektiv med L-fattning, som bland annat används av Panasonic, Leica och Sigma.

Det är relativt enkelt för Venus Optics att ta fram objektiv med L-fattning eftersom deras Laowa-objektiv bara har mekanisk fokusering. 

Objektiven är anpassade för småbildssensorer (fullformat), men kan även användas med mindre sensorer som halvformat (APS-C) som till exempel finns i Leica CL.

Vidvinkelobjektiv med L-fattning:

Laowa 10-18 mm f/4,5-5,6
Laowa 12 mm f/2,8 Zero-D
Laowa 15 mm f/2 Zero-D

Makroobjektiv som får L-fattning:

Laowa 15 mm f/4 Wide Angle Macro
Laowa 65 mm f/2,8 2X Ultra-Macro
Laowa 100 mm f/2,8 2X Ultra Macro APOPublicerad 2020-07-27.

7 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2020-07-27 17:49  
En sak jag alltid undrat över är varför objektiv som görs för Leica-fattning som exv. M, av andra än Leica helt märkligt hamnar i någon Leica-prissfär.

Om jag ska vara mer konkret så gjorde ju Konica en massa hyfsade Konics AR-objektiv som man länge kunde köpa för nästan skit och ingenting och sätta på mina Sony-hus. Femhundra spänn var ett vanligt pris för det nesta under de år då Konica var stendött och ingen efterfrågan fanns.

Ska bli intressant att se vad dessa objektiv hamnar i pris.

Men vid sidan av AR så gjordes även en del objektiv för Leica M och det finns en 60mm som gått för över 100 000 då den gjorts endast i 200 ex och det kan jag förstå då det är rariteter samlare slåss om men det finns många andra gamla Konica M som går för 10-15 000 och mer. De har tillverkats av samma tillverkare vad jag vet.
joakim d 2020-07-28 11:38
Har nånting av det här med artikeln att göra?
Sten-Åke Sändh 2020-07-28 13:07
Jo det har ju det. Jag ser inga priser på dessa objektiv till Leica L. Jag tycker faktiskt det är intressant att bara för att en del tredjepartstillverkade objektiv varit tillverkade för en Leica-fattning så smittar ofta Leicas väldigt höga prisläge av sig även på dessa trots att objektiven ibland inte varit särskilt fantastiska. Konicas objektiv som jag haft en del att göra med är ett intressant exempel på detta.

Återstår att se om det även gäller för dessa objektiv.
joakim d 2020-07-28 15:23
Men du syftar väl på begagnatpriser här och inte nypriser så jag förstår inte riktigt kopplingen. Vad gäller objektiv för Leica M fattning kan jag i och för sig tänka mig att det under perioder varit brist på objektiv överhuvudtaget men också brist på billigare objektiv och det driver ju upp priserna om det är (relativt) många som vill köpa begagnade Konica, Vogtländer, Zeiss etc. Tillgång och efterfrågan helt enkelt.

Jag skulle nog inte dra några slutsatser av det vad gäller L objektiv dock.
Sten-Åke Sändh 2020-07-28 19:21
Jag kan ju tänka mig att om du kliver in på en liten men väldigt högt prisad objektivmarknad med få andra alternativ att man kan lägga sig betydligt högre i pris än om man gjorde samma sak på en väldigt konkurrensutsatt marknad. Å andra sidan så blir förmodligen volymerna väldigt mycket mindre.

Marknaden för gamla Konica utmärks nog av att det historiskt sålts väldigt mycket större volymer av AR än M och att det ett tag inte fanns någon marknad för dem då fattningen var fossil men det ändrades ju när de spegellösa kom. Så det borde gjort större avtryck på de priserna. Jag har svårt att se att M-varianterna skulle vara så väldigt mycket mer fantastiska att de annars skulle motivera skillnaderna i pris som alltså kan vara rätt våldsamma.
martinot 2020-08-30 03:48
Kan tipsa om att Zeiss har flera mycket billiga och ändå extremt skarpa/kontrastrika objektiv för M-fattningen (ZM). Fantastiska objektiv för sitt pris. Har en Biogon 25/2.8 som jag är extremt nöjd med, och kommer definitivt att köpa fler ZM från Zeiss.
Sten-Åke Sändh 2020-07-28 13:19  
Som sagt kollade ett vanligare Konica M-hexanon 50mm/2 på Ebay för drygt 6000 och såg att de ligger inom 7-10 000 spänn statistiskt när ett Konica AR 50mm/1,7 ofta gick för 500 för något år sedan. I bästa fall om vi säger 1000 idag så är det ändå i mellan 1/7 och 1/10 av vad ett med M-fattning kostar från samma tillverkare.

Det jag är intresserad av att veta är om dessa diskrepanser fortfarande står att se idag i aktiva tredjepartstillverkares prissättning.
Svar från froderberg 2020-07-28 13:58
Skulle förvåna mig om Laowa kostade mer bara för att det är L-fattning.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS