Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fem objektiv till Canon RF och Nikon Z från Kipon

Fem objektiv till Canon RF och Nikon Z från Kipon

Kinesiska Kipon är mest kända för sina adapters, men har på senare tid börjat göra objektiv. Nu börjar de göra fem av sina objektiv med fattningar för Canons och Nikons nya spegelfria småbildskameror.

De fem objektiven säljs redan med följande fattningar: Fujifilm X, Leica L, Leica M och Sony E. Det sker under varumärkena HandeVision Iberit eller Kipon Iberit. Objektiven finns i följande varianter:

24 mm f/2,4  (499 USD)
35 mm f/2,4  (468 USD)
50 mm f/2,4 (325 USD)
75 mm f/2,4 (355 USD)
90 mm f/2,4 (386 USD)

USA-priser inom parantes.

När objektiven säljs med Canon RF- och Nikon Z-fattning sker det under namnet Kipon Elegant. Leveransstart under december 2018. Objektiven har manuell fokusering och nedbländning.

Kipon har publicerat MTF-kurvor för objektiven på sin webbplats.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-12-11. Läst av 2325 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-12-11 11:15   Makten
Fantastiskt! Äntligen fler (än Voigtländer och i viss mån Zeiss) som förstår behovet av mindre objektiv. :-)
Svar från froderberg   2018-12-11 11:30
Visst, men jag skulle även räkna in Fujifilm och Olympus bland dem som inser attraktionen hos små objektiv, förutom Leica förstås.
Makten   2018-12-11 16:13
Sant, jag tänkte mest på småbildsformatet. De mindre formaten är ju mindre per automatik liksom:-) Leica är i regel så dyrt att man inte ens behöver fundera över deras objektivutbud.
Svar från froderberg   2018-12-11 17:50
Jo, Leica straffar ut sig själva bland oss dödliga. Men Fujifilm och Olympus har både gjort objektivserier med hög kvalitet där de prioriterat smidig storlek framför maximal ljusstyrka. Så det är inte bara pga sensorstorleken ;)
2018-12-12 09:06   jkm
Lite svårt att hetsa upp mig över alla dyra gluggar utan AF. Köp en adapter för 50 spänn på E.bay och en bra normal ex. vis Minolta 50 mm f 2, får du för en hundring, så har du ett trevligt porträttele (på en cropkamera) för en struntsumma. Och kombinationerna är oändliga. Kan förstå intresset för vidvinklarna dock... Ha det gött!
Makten   2018-12-13 01:31
Personligen är jag _bara_ intresserad av manuella objektiv eftersom AF tar bort stora delar av fotoglädjen. Dessutom blir objektiven betydligt större när det ska in en motor och massa elektronik.

Och visst finns det bra gamla manuella grejer. I det här fallet behövs dock en adapter som gör spegelreflexgluggarna rätt klumpiga. Dessutom är de sällan lika bra som de moderna, hur mycket man än vill det. Just kring 50 mm kan man hitta guldkorn men nedåt i brännvidd blir det mycket svårt att finna samma kombination av litenhet och prestanda som exempelvis Zeiss Loxia-serien ger.

Själv letar jag efter något – oavsett sensorformat – som är manuellt och ger motsvarande 28 mm på småbild. Helt omöjligt tyvärr. De enda små objektiven är för M-bajonett och där skiter det sig med sensorn om man inte har just en Leica-kamera.
jkm   2018-12-13 08:04
Finns en massa kompakta 35, 50, 100 och 135 or som är rena fynden på Tradera mfl ställen. Nikon series -E till exempel. Blir inte så jädra stora med en adapter faktiskt. Och mycket bra både optiskt och mekaniskt. Däremot vidvinklar blir en annan sak som sagt. Jag plåtar en del spelningar och där är AF jädrigt bra att ha. Ha det gött!
Makten   2018-12-13 16:40
Jag har några gamla Olympus OM-objektiv som är jäkligt små och förvånansvärt bra, så det kan jag hålla med om. Men som sagt; de når inte upp i samma nivå optiskt som moderna gluggar, och det vore ju konstigt om de gjorde det:-)

Det jag reagerade på var din eventuella koppling mellan intresse för nya objektiv och om de har AF eller inte. Som sagt är jag betydligt mer intresserad av manuella objektiv just för att de kan vara små OCH jäkligt bra. Med AF blir allt större, oavsett om de är billiga eller dyra och bra eller mindre bra optik i dem.

Kollar man på bilden ovan så ser man att bajonettdelen av objektiven är väldigt stor jämfört med resten, så jag gissar att de totalt sett är skitsmå. Klart intressant alltså!
jkm   2018-12-13 17:47
Finns ju en del gluggar i M 4/3 sortimentet som är förvånansvärt små och högkvalitativa. Panna 14 mm och 20 mm. Olys 12, 17 och 25 är andra exempel. Mycket bra gluggar med blixtsnabb AF (20 mm är lite segare...), bra byggkvalitet och fina optiska egenskaper. Har gått från APS-C till M 4/3 för handhavandets skull. Men dom gamla gluggarna från 70-talet är ju underbara att jobba med. Och precis som du skriver finns en del riktiga pärlor... Ha det gött!

Merläsning

Samyang AF 85/1,4 FE är lätt och ljusstarkt

Nya Samyang AF 85 mm f/1,4 FE är ett mindre, lättare och betydligt billigare alternativ till Sony FE 85/1,4 GM. Läs mer... 11

Lensbaby Edge 35 Optic har tilt-funktion

Lensbaby Edge 35 Optic är ett nytt tillskott i Lensbabys serie med tiltobjektiv med utbytbar optikdel. Läs mer... 1

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Poddradio: Hitta din fotostil

Begreppet “fotostil” är något som det ibland pratas om. Men vad handlar det om? Hur skaffar du dig en egen fotostil? Och går det att vara unik? Läs mer...

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Materialspelare - Försäkrad mot allt

Frilansfotografen Sara Arnald är krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes senaste krönika handlar om att skydda alla sina fotoprylar. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 3/2019 är "Närbild" respektive "Svartvitt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 24 mars. Läs mer...

Därför är vågformer bättre än histogram

Vågformer är överlägset histogram för att kontrollera exponeringen. Man kan direkt se hur omfattande över- eller underexponeringen är och var i bilden dessa områden ligger. Vågformer är vanligt på videokameror, men ännu inte på stillbildskameror. Läs mer... 18

Suggestivt med svart humor

Jesper Waldersten är en multikonstnär som nu öppnat sin första fotografiska utställning - Waldersten All Over - på Fotografiska i Stockholm. Läs mer... 1

Lomography Lomogon 32/2,5 Art har helt rund bländare

Lomography utvecklar ännu ett objektiv med 1800-talslook i mässing. Lomogon 32/2,5 Art är en kompakt vidvinkel med en bländare med helt runda öppningar. Läs mer... 5

Miops Smart Trigger