Proffsfoto

Artiklar > Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera.

Den viktigaste förbättringen för stillbildsfotografen är att alla GFX-modeller får möjlighet att justera exponeringsinställningar (slutartid, bländarvärde, ISO-känslighet, exponeringskompensation) vid fotografering från en dator med använder programvara som stödjer direktfångst (tethering). Detta är ett vanligt sätt för yrkesfotografer att arbeta, särskilt i studio.

Toppmodellen GFX 100 får dessutom möjlighet till motsvarande styrning med kompatibla drönare och gimbals, både för stillbild och video.

Fujifilm har sett till att buggar i programvaror från tredje part har fixats, bland annat så betyg som sätts i kameran kan läsas av datorn.

GFX 100 har nu stöd styrning från gimbal och extern lagring av 4K-video i ProRes.

Videofotografer som använder GFX 100 kan också glädjas åt en ny möjlighet att mata 4K 12bit råvideo till en Atomos Ninja V via HDMI för inspelning i Apple ProRes RAW. Det innebär att man lagrar mycket data för att få större möjligheter att justera bilden vid efterarbetet.

GFX 100 med Atomos Ninja V.

Alla GFX-modeller utökas med filmsimuleringen Classic Neg, en simulering som liknar ett traditionellt färgnegativ med hög  färgmättnad. Effekten kan justeras stegvis.

Filmsimuleringen Eterna finns sedan tidigare i GFX 100 och ger bilder med låg kontrast i en stil som är populär i långfilmer. Läget är också bra för videofilmning då det bevarar en större del av tonskalan tack vare den låga kontrasten. Nu kommer Eterna även till GFX 50S och 50R.

Bild av Östhammar tagen med filmsimuleringen Eterna Bleach Bypass.

GFX 100 får dessutom filmsimuleringen Eterna Bleach Bypass som finns i X-T4. Effekten ”bleach bypass” efterliknar en analog process för man hoppar över blekbadet för att få en bild med hög kontrast och dämpade färger.

GFX 50S och GFX 50R får också funktionen "Smooth Skin Effect" som redan finns i GFX 100 . GFX 100 utökas med effekten "Color Chrome Blue" som ger mättnad av bildens blå toner.

Förbättrad autofokus

Alla GFX-modeller får förbättrad autofokus. Med uppdateringen fungerar fas-AF med GFX 100 ned till -5EV.

GFX 50S och GFX 50R får funktionen ”svagt ljus prioritet” som kan användas i AF-S-läget. 

Förbättringar har även gjorts för kamerornas förmåga att upptäcka och följa ansikten och ögon.  Det har också tillkommit ett autoläge för som förenklar fokusgaffling .

 

Här kan du läsa mer och ladda hem firmware-uppdateringen som ger de nya funktionerna.Publicerad 2020-07-01. Läst av 1381 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning