Annons
Artiklar > Fujifilm X-S20 – snabbare processor ger nya möjligheter

Fujifilm X-S20 – snabbare processor ger nya möjligheter

Fujifilm uppgraderar X-S10 till X-S20 genom att förse kameran med en kraftfullare processor. Det möjliggör nya funktioner.

Fujifilm X-S20 använder den fjärde generationens bakbelysta 26 megapixel-sensor från Fujifilm X-T4 precis som föregångaren, men har fått femte generationens processor som bland annat används i Fujifilm X-H2s.

Fujifilm X-S20 har i stort sett samma kamerahus som X-S10, men med något förbättrad bildstabilisering och flera knappar och rattar vars utformning förfinats.

 

Proffsigare video

De största skillnaderna finns på videosidan då X-S20 kan filma i 4K/60p med 4:2:2-färg och 10-bitars datadjup. Kameran kan nyttja alla pixlar vid filmning, så kallad ”open gate”, och ger då 6,2K med proportionerna 3:2.

Dessa videostorlekar har tvingat Fujifilm att uppgradera SD-minneskortsplatsen från UHS-I till UHS-II.

För att dra bättre nytta av sensorns dynamiska omfång kan man filma med F-log2. Vill man ha högsta möjliga bildkvalitet spelar man in video externt i råformat (ProRes RAW eller Blackmagic RAW) via HDMI-porten.

Fujifilm X-S20 kan även användas som webbkamera vid internetmöten. Även som webbkamera fungerar de 19 olika lägena för filmsimulering.

 

Bättre autofokus

Den snabba processorn har förbättrat autofokusen. Bland annat kan kameran känna igen en rad motiv som djur, fåglar, bilar, cyklar, flygplan och tåg utöver ansikten och ögon. Autofokusen har också fått lättare att känna igen ansikten med glasögon eller munskydd.

En annan nyhet är att använda det nya filformatet Heif i stället för Jpeg. Det nya formatet ger 10-bitars datadjup istället för 8-bitar, men ger ändå 19 procent mindre filstorlek tack vare modernare komprimering.

Ett nytt batteri (NP-W235) gör att kameran kan ta upp till 800 bilder på en laddning enligt Cipa-standarden.

Ny app kan geotagga

Samtidigt med X-S20 lanserar Fujifilm en ny app, XApp. Den kan användas för att geotagga bilder och som en loggbok över din kamera med möjlighet att se hur många bilder kameran tagit, hur mycket den filmat och var det har skett. Appen kan också användas för att överföra bilder från kameran till mobilen. Appen fungerar med alla Fujifilm-kameror som har blåtand.

Pris Fujifilm X-S20

Fujifilm X-S20 börjar levereras i slutet av juni. Det rekommenderade priset är 15 499 kronor för kamerahuset, 16 999 kr i paket med XF 15-45/3,5-5,6 och 19 999 kr i paket med XF 18-55/2,8-4.Publicerad 2023-05-24.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS