Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Högupplöst skärm i tunnare Macbook Pro

Högupplöst skärm i tunnare Macbook Pro

Apple lanserar en ny generation av Macbook Pro med mycket högupplöst skärm, tunnare design och lägre vikt. Även befintliga Macbook Pro uppgraderas liksom Macbook Air och Mac Pro.

Apples Macbook Pro är ett arbetsredskap för många fotografer över hela världen. Hastighet och skärm är viktiga punkter för en fotograf.

USB 3-anslutning blir nu standard bland de bärbar datorerna trots att Apple satsat på thunderbolt-tekniken som är ännu snabbare och dessutom för över skärmsignaler. Anledningen är att det finns massor av tillbehör med USB 3-anslutning men få med thunderbolt. För att underlätta övergången från firewire till thunderbolt kommer en thunderbolt/firewire-adapter.

Macbook Air får dessutom snabbare processorer av typen Ivy Bridge. Toppmodellen får en dubbelkärnig Core i7 2,9 GHz-processor med "turbo boost" till 3,6 GHz och ett integrerat grafikkort som sägs vara upp till 60 procent snabbare än i nuvarande modell. Upp till 8GB internminne kan nu väljas, en fördubbling jämfört med tidigare. Air-modellerna får även större lagringskapacitet, thunderbolt med mera.

Nuvarande Macbook Pro-serien får också snabbare processorer (upp till fyrkärnig Core i7 2,7 GHz) och bättre grafikkort. 17-tummaren uppdateras inte och fasas troligen ut.

Nya Macbook Pro är en ny generation som är tunnare eftersom de har SSD-lagring och saknar inbyggd DVD-spelare, precis som Air-serien. Detta innebär en viktminskning på omkring ett halvt kilo.

Den kommer att säljas med extra högupplöst 15-tums "retina"-skärm med 2.880 x 1.800 pixlar. Det innebär en pixeltäthet på 220 ppi, alltså som en normal fotoutskrift.

Förutom tunnare konstruktion och ny skärm har den nya generationen av Macbook Pro möjlighet till större lagringsutrymme, HDMI, dubbla mikrofoner, upp till 16 GB internminne och bluetooth 4.0 förutom USB 3.

Genomgående ska de nya modellerna ha tåligare batterier och längre batteritid.

Rekpriserna på de nya modellerna är:

11-tum Macbook Air från 9.795 kronor
13-tum Macbook Air från 11.795 kronor
13-tum Macbook Pro från 11.795 kronor
15-tum Macbook Pro från 17.795 kronor.
15-tum Macbook Pro med retina-skärm från 21.495

Stationära Mac Pro blir lite snabbare men har fortfarande inte thunderbolt och USB 3.

Under sommaren kommer ett nytt operativsystem kallat Mountain Lion med cirka 200 nyheter.

Källa Macworld.sePublicerad 2012-06-11. Läst av 12896 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-06-12 00:51   Przemek Carlsson
...och var är min nya iMac med retina-skärm???
Num Wistbacka 2012-06-12 15:44
Ta't lungt. Den är säkerligen på kommande. Antar att det är lite svårare att göra ett hopp från 10" och 15" till 27" när det gäller tillverkningen av panelerna. Troligtvis bränner Apple också till med 4K upplösning på sådan storlek, för att bibehålla den höga pixeltätheten.
2012-06-12 04:31   adask330
Vilken typ av panel är det i den nya skärmen och hur "färgsäker" är den?
ekfeldt 2012-06-12 08:00
Väldigt relevant iom att den benämns som ett redskap för många av oss.
Finns det över huvud taget en bärbar som man kan kalibrera på riktigt bra sätt och som träffar rätt i Adobes färgrymd som vi nu mäter i?
Falumas 2012-06-12 08:37
Man kan ju hoppas att den inte är strypt till sRGB som dom andra retinaskärmarna.
jorgene 2012-06-12 14:08
Vet inte hur just denna är, men LED-displayer är ju generellt inte riktigt "there yet", vad gäller färgomfång och liknande. Apples nya LED-variant av Cinema Display, visar ju t.ex. "bara" 75% Adobe RGB. Så, vad gäller den skärmen, är det ju tveksamt om den (och andra LED-skärmar) är ett "ultimat redskap" för oss fotografer?
2012-06-12 08:31   Num Wistbacka
Epic fail med Macbook Pro utan CD/DVD/BluRay-spelare! Macbook Pro skall vara en arbetsstation av högsta standard, och ingen DVD???? För det priset skall datorn ha det mesta i kopplingsväg; USB, Thunderbolt, HDMI DVI, DP, 12-in-1-kortläsare DVD/BluRay m.m. Vad var det för vits att tunna ner MBP? Det är ju därför Air finns.

Den nya retina skärmen är underbar, har testat på iPad3. Synd på priset bara...
Vet någon om andra företag kommer att få tillgång till denna skärmteknik, eller om den är låst till Apple för evigt? Det är trots allt LG som tillverkar panelerna....


Grafikkort är något som Apple brukar hålla tillbaka med. Finns det skrivet på Apples sida vad det är för grafikkort? 60% snabbare än tidigare modell behöver inte nödvändigtvis vara så snabbt i dagens standarder. Är det NVIDIA eller ATI?


Angående Mac Pro:

Mac Pro är i princip helt vanliga stationära datorer med lösa komponenter (eller?); borde det inte vara relativt lätt att byta moderkort som har thunderbolt och USB 3?
Användarnamn:Morot 2012-06-12 08:33
Skivor är ett döende format. Gött utan spelare, då blir den ju tunnare och lättare.
Falumas 2012-06-12 08:36
Mac Pro är en riktigt trevlig låda att jobba i, du kan lätt upgradera moderkortet (där EFI:t sitter), med ett annat EFI än Apples egna så måste du även upgradera till Windows eller Linux eftersom man egentligen inte längre får köra OS/X på den då.
Num Wistbacka 2012-06-12 08:41
@ Marcus

Jag tror inte du kan kasta ut skivorna ännu, med tanke på hur det ännu satsas på BluRay-formatet. Dessutom ligger en uppdaterad version av skivorna runt hörnet med riktigt hög kapacitet (kommer inte ihåg vad de heter. Läst i typ Illustrerad vetenskap nån gång).

Du köper inte en 17000+ kr dator för att den skall vara lätt (inte åtminstone som huvudorsak iaf) och vara en design produkt. Du köper den för att jobba på, och då vill du nog inte ha några begränsningar. Fast det kanske är annorlunda syn på saken hos Apple-användare... :-?
Användarnamn:Morot 2012-06-12 08:59
Skivorna har jag "kastat ut" för länge sedan. Finns ingen vits att bränna ut saker på skiva tycker jag. Mycket smidigare med en extern disk isf.

Jo.. självklart så köper man en dator för att jobba på, därför tycker jag det är skönt att dom slänger ut allt junk som inte behövs. Hade min iMac eller min Mac Mini saknat optisk enhet så hade jag knappast saknat den.
Sån är jag... :)
Calle S 2012-06-12 10:23
"Du köper inte en 17000+ kr dator för att den skall vara lätt (inte åtminstone som huvudorsak iaf)"

Varför tror folk att proffsgrejer _måste_ vara stora och tjocka? Jag kan tänka mig en herrans massa resande yrkesfotografer med dåliga ryggar och en inneboende trötthet på skittunga grejer som vill ha denna burk.
Lättare och tunnare eftersom man har valt bort en stenåldersteknik som inte alla är intresserade av.
MrGiant 2012-06-12 13:02
Grafikkortet är GeForce GT 650M som då iaf har nya Kepler arkitekturen.

Men jag vet inte om det får ses som ett "budget-kepler" eller inte. Motsvarigheten har iaf inte släppts till stationära ännu, där är enklaste nu 670 (helt underbart bra!) och väntan ligger väl på 660 sen som blir mellan segmet och senare kanske ett budgetkort kommer, 650.
Num Wistbacka 2012-06-12 15:42
@Calle

Detta är lite av samma dilemma som med videofunktionen i DSLR:

Vissa behöver det, andra inte. Men för att vissa inte längre behöver det/vill ha det, så kan man inte utesluta möjligheten så länge som det finns folk som vill ha det (i relativt stor mängd). Sedan när endast en liten bråkdel av användare behöver det, då kan man avlägsna det.

Enda anledningen till att jag kunde vara okay med resonemanget att INTE ha med skivstationen (bortsett från att jag nog ser poängen med smidigheten) är ifall den skulle vara billigare än en version med skivstation.
Calle S 2012-06-12 15:44
"Detta är lite av samma dilemma som med videofunktionen i DSLR:"

Nej, eftersom den inte tar upp utrymme.
Num Wistbacka 2012-06-12 15:48
Hur mycket tyngre menar du att det skulle bli om man hade med skivspelare?
Calle S 2012-06-12 16:23
Alltså; den är betydligt tunnare utan grammofon.
Användarnamn:Morot 2012-06-12 22:18
Film är iofs inte ett utdöende format. När vanlig TV består av hologram, DÅ kanske det är dags att skrota filmfunktionen i kameror ;)
Kimster 2012-06-13 21:08
Apple har gjort det förr. De slängde ut floppy-driven tidigt (1998), och då utan att få en tunnare dator, möjligen en snyggare dator (iMac G3). Då vart det ramaskri bland flertalet användare där ute proffs/amatörer whatever. ..idag är det nog ingen som påstår att det var ett jättedåligt beslut.
Apple har ju inte heller tagit till sig BluRay-formatet.

Så, jag tror historien kommer upprepa sig i detta fallet.
Num Wistbacka 2012-06-13 23:22
@ Kim

Nä, inte nekar jag att skivorna kommer att tappa sin betydelse, men man borde inte ta bort CD-stationen innan alla slutat tillverka program/media i skivformat. Som exempel: så länge som jag har DVD:n som fungerar vill jag nog ha åtminstone möjlighet att välja till skiv-station för min dator. Är så frustrerad över att man upphörde med t.ex. VHS-spelare: Alla gamla kasetter jag har, kan jag nu inte spela upp, och digitalisering av alla band, tar en helvetes massa tid.

Jag tycker nog att det var ett för tidigt hopp att Apple avlägsnade Floppyn redan 1998. Använde själv ännu disketter en liten bit in på 2000-talet, ommän inte i särskillt stor mängd.

Tycker som sagt att Apple borde låta skivstationen finnas kvar en stund till, för ni kan inte heller neka att det ännu finns en stor marknad för skivor ännu idag. Dessutom, till skillnad från floppyn, så har ju skivorna användbara volymstorlekar även med dagens standarder, medans diskettstorleken 1998 redan var utdaterad.

BTW: Såg senaste generationens MacBook Pro som hade skivstation idag. Inte fan var den tjock, och otroligt smart design på hela paketet. Smalare än så behöver inte en Laptop bli!.... Då skär man ju sig. :P
Calle S 2012-06-13 23:32
Min MacBook Pro är en riktig klumpeduns jämfört med min Air. Och Air får gärna bli liiiite tunnare:-)
Användarnamn:Morot 2012-06-14 07:42
"Agree to disagree" som dom säger i staterna :D
Svar från froderberg 2012-06-14 14:52
Apple har inte tagit bort DVD-möjligheterna. Jag har en lös enhet till min Air och samma funkar till nya Macbook Pro. Väger dessutom mindre än vad man sparat i vikt på nya Macbook Pro.
2012-06-12 09:22   pt96hni
Core i7:an i Macbook Air är bara dubbelkärning, inte fyrkärning.
M4Z 2012-06-12 09:49
Fyrkärnig enligt Apple i alla fall.
http://www.apple.com/se/macbook-pro/specs/

DVD läsare finns att köpa till (lös) för en billig penning. Jag har en laptop utan och har behövt en läsare/brännare två ggr, en gång för att bränna ut rescueskiva och en gång för att läsa in en skiva jag fått med en Fotosidan tidning... ;)
pt96hni 2012-06-12 10:12
Core i7 processorn är fyrkärnig i Macbook Pro ja men bara tvåkärnig Macbook Air.

http://www.apple.com/se/macbookair/specs.html
Anders F. Eriksson 2012-06-12 10:57
i7:an i Air är tämligen obefintlig, då där sitter en i5 :)
Johannes-S 2012-06-12 11:05
Toppmodellen av Air har (tvåkärnig) Core i7.
Anders F. Eriksson 2012-06-12 11:14
Ah, nu såg jag att det faktiskt går att välja en i7 till den - det framgick inte direkt i Apple Store. Den är hur som helst mycket riktigt dubbelkärnig.
2012-06-12 12:23   Fredrik-A
15-tum Macbook Pro med retina-skärm FRÅN 21.495.
Shiiiit, vad oskäligt!!!
Vad får man för prestanda för 21.495 kr?
Min Macbook Pro anno 2011 får gå ett bra tag till då ;)
Betalade ca 17000 kr för den då.
Mycket billigare att göra lite hårdvauuppdateringar på den istället.
daniol74 2012-06-12 12:52
Vilken dator med samma specar hittar du som är billigare? Vad finns det för externa skärmar med 2880x1800 till rimligt pris?
Falumas 2012-06-12 13:12
Hur mycket bättre är 2880x1800 jämfört med billiga 2560x1600? Jag skulle inte upgradera min 30"-skärm bara för en sådan upplösningsändring.
Benjamin83 2012-06-12 17:21
Jag tyckte priset var helt ok, med tanke på att det är en unik produkt med en mer än dubblad upplösning jämfört med förra 15 tums högupplösta på 1680*1050. Den som nyligen köpt sig en 17 tums för att få "hög" upplösning grämer sig nog lite, det hade jag gjort iaf. Priset är ju samma.

Sen ang. extern skärm på samma upplösning så är de ju ganska dyra, och inte heller så värst portabla, det är ju det som är grejen. Att kunna jobba när man inte är hemma, oavsett om det är foto eller annat man arbetar med.

Sen hoppas man såklart att inte färgerna blir lidande som på MBA 13 t.ex. men det återstår att se.
Fredrik-A 2012-06-19 11:49
@ Daniel O: Tja, alltså med tanke på att det går att bygga i princip en stationär super-pc för det priset. Om man nu tänker sig att man kan sitta stationärt och redigera sina bilder d.v.s.
2012-06-12 16:05   x-country
Woohooo! Där satt den!
2012-06-12 18:57   archduk3
Och just det. Vi som har vant oss vid att ha 17", expresskort för eSata samt firewire 800.

Vi ska bara gå och dö nu, eller?
ESS 2012-06-12 22:31
Jaabcdef
Vicarious 2012-06-14 14:27
Välkommen till Apple :) däras ord blir din lag....
2012-06-12 23:45   haxmannen
Vänta lite nu, "retina" är apples varumärke och är/var skärmar med en ppi på 300 eller mer. Men nu släpper de en skärm med 220 ppi och kallar den retina. Lustigt att ett företag som hävdar sig lägga tyngd på kvalitet tummar på kraven bara för att få ett fint ord på kartongen.

Hursomhelst så var ju 300ppi också "lite" under vad det egentligen skulle varit (ca 450ppi).
x-country 2012-06-13 09:07
Förstår inte vad det är som är så lustigt med det. När du sitter framför en laptop så sitter du på ett längre avstånd än när du pillar på din iphone. Då gör knappast hundra fler pixlar per tumme någon märkbar skillnad. Dessutom krävs mer prestanda med ökad upplösning, kortare batteritid etc. Jag skulle gissa att upplösningen är optimerad.
rdahlin 2012-06-13 12:23
Och jag som trodde att jag skulle slippa de här kommentarerna på fotosidan åtminstone. Retinaupplösning = en upplösning som är högre än vad ögats näthinna (på den större delen av mänskligheten) klarar av att urskilja. Då avståndet som man använder en skärm oftast är längre än avståndet till en telefon kan pixeltätheten även vara mindre. Den som vill vara dryg eller bara har någon sorts tonårskomplex kan ju alltid sätta sig 20 cm från en bildskärm till en dator och säga "jag ser minsan pixlarna" men då är man antagligen så närsynt att personen i fråga nog skulle behöva ett par glasögon för att få lite bättre ergonomi :) samma person skulle säkert tjôta om att de ser rastret på stora reklampelare också men då de oftast är avsedda att läsas av på flera meters avstånd behöver inte heller de ha 300dpi för att få "retinaupplösning".
2012-06-13 12:46   x-country
2012-06-13 19:05   JensEkberg
Det är bara Retina-Macen som saknar Superdrive. Övriga har kvar brännare/spelare och är lika tjocka som vanligt.
2012-06-14 09:17   Bimbo
Bra gjort att skippa CD/DVD-läsaren. Skivor har länge varit ett utdaterat lagringsmedia. Hur mycket får man plats med på en skiva liksom? Not that much... Har använt min ftp för leverans av bilder och temporär lagring i ca 10 år. Nu när man får lagringsutrymme online i rikliga mängder så pass billigt och det finns bra möjligheter till att vara ständigt uppkopplad är det ju den klart smidigaste lösningen. Inga lösa grejer att behöva bära på över huvud taget!
2012-06-14 09:24   Studiomats
Inte för att jag inte gillar den nya MacBook PRO men det känns inte som om jag kommer att ångra mitt köp i våras. För det priset som det satt på retinamodellen är ju skrattretande. Köpte en 15" med högupplöst matt skärm och kan omöjligt se pixlarna ens om jag sitter väldigt nära. Vet inte hur det är med de nya men det första jag gjorde när jag fick hem min var att skruva ut dvdläsaren och satte in en extra disk. Kanske inte går med retinamodellen, men med de andra borde det gå.
2012-06-14 13:58   archduk3
Kollade in en i Applestore idag.

Kändes mera som en MacBook air á la tjock än en tunnare macbook pro. Sen såg jag ärligt talat noll skillnad mot min 17" 2011
2012-06-14 14:34   Vicarious
Bland de största problemen är ändå att alla program måste skrivas om för Retina.
D.v.s för fotografer att LR och PS måste skrivas om, detta i samband med att Puman släpps i sommar, ja Adobe kan ha mycket att göra på denna fronten.
Speciellt eftersom man nyss vart ganska klar med CS6, vilket jag inte antar har Retina stöd.
Hade ju varit en dead giveaway ifall Adobe hade lanserat retina stöd innan Apple lanserat burken.
Om man bryr sig så är iPhoto och Aperture på väg att skrivas om eller är klara med det.

Sedan är priset helt sjukt för högt, och varför behåller dom sin icke-retina 15"?
Färgrymden hade jag inte änns tänkt över, men folk blir galna över upplösningar, även jag själv blev helt till mig när jag såg vilket monster de släppt.
Men sedan kom verkligheten upp bakom mig, som sagt om ca 1-2 år så är Retina riktigt fint och funkar som sig bör på de flesta ställena, fram tills dess får gärna de med pengar stödja utvecklingen :)
Falumas 2012-06-14 15:13
Varför skulle alla program behöva skrivas om. Är inte gränssnitten zoombara och skalningsbara i OS/X, kan tänka mig att knappar osv blir vädligt små om man inte kan zooma gränssnitten.
Kimster 2012-06-14 20:06
"Skrivas om" är väl lite och ta i. "Uppdateras" däremot. dvs en x.1 patch motsv. Förhoppningsvis så är det okej enligt Adobe aktieägare att göra det utan att det tvingas ta betalt. Jag ser det som en nytt stöd, och inte en ny funktion så det borde gå att lösa via en enkel uppdatering som de ändå släpper med jämna mellanrum.

Sen debatten kring färgrymd... Jag är lite kluven. Ska man behålla rätt färgrymd och kunna kalibrera efter det krävs oftast mer än en skärm som klara x% av AdobeRGB. Detta är en bärbar dator, byggd för resande, är min uppfattning, och ute på resande fot sitter man troligen (jag spekulerar lite) inte så ofta i en miljö som är rätt för färgkalibrering.
Skulle påstå att den gör jobbet lika bra eller bättre än ALLA de andra bärbara äpple-datorer där ute just nu. Problemet är ju inte något nytt.
Men men, återstår att läsa om fotografers tester och bedömningar som testat hårdvaran skarpt.
Num Wistbacka 2012-06-14 20:19
@ Karl

Är faktiskt ALLA program och deras layout i Apple vektorbaserade? Dvs har vektorbaserad grafik? Annars kommer det inte att se allt för snyggt ut när det förstoras.
Falumas 2012-06-14 21:44
Fonter är helt säkert helt skalbara och resten ser oftast inte så illa ut skalerat. Det är ju inte så stor skillnad mellan 2560x1600 och 2880x1800 och jag har inte hört många klaga över att det ser förjäkligt ut på deras 2560x1600-skärm.
Num Wistbacka 2012-06-14 21:50
Tja... jag klagar då inte. Fast på en 15" skärm är det kanske ett måste att skala upp. Annars blir allt så jätte litet.

På min 27" så håller jag allting i "100%" oskalad storlek. Ger mig större arbetsyta och översikt. Enda gångerna jag skalar upp, är när datorn inte orkar driva spel i full upplösning. :P

Tillägg: Fotosidans bilder börjar bli väldigt små med sina 1024 pxl på dylika skärmar.... Artikelbilder är nästan oanvändbart små vissa gånger. T.ex. dessa på 900 pxl i denna artikel är väldigt små på en högupplöst skärm, och börjar man förstora dessa bilder genom att skala upp, ja då blir det fult.
Vicarious 2012-07-20 19:20
@Karl:
Vad spelar det för roll om de är skalbara eller inte?
Retina har absolut inget med upplösningen att göra, det har med pixeldensiteten att göra och inget annat, skala det på en sådan hög pixeldensitet och se vad som händer.
Vi pratar om en pixeldensitet på runt 250ppi om jag inte minns fel.
Såvida du inte har en redig skärm hemma, så har du runt 80-100ppi hemma, så ja skillnaden är STOR.

@Kim:
Uppdatera ja, d.v.s skriva om koden, allt i ett program är kodbaserat senast jag kollade d.v.s skriva om :)
Retina är bättre än gemene skärm, har själv en iPad 3 och skärmen är gudomlig.
Kimster 2012-07-23 15:09
..ok. För mig är "skriva om", och "uppdatera" två skilda definitioner på hur mycket man gör med något.

Merläsning

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer...

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 13

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar