Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Honor tänjer gränser med 48 megapixel

Honor tänjer gränser med 48 megapixel

Mobiltillverkaren Honor har presenterat sin senaste toppmodell View 20. Utöver trendig mobildesign bjuder den på en intressant kameradel med en huvudsensor på 48 megapixel plus en så kallad Time-of-Flight-sensor för 3D-mappning.

Vill man följa den senaste sensor- och bildtekniken får man hålla ögonen på mobilbranschen. Det kan låta paradoxalt, men det är där du hittar den mest avancerade sensortekniken och inte sällan nya spännande idéer kring kamerateknik. Vi var med när Honor, en del i Huawei, presenterade sin senaste mobilmodell, View 20. Nu är det värt att notera att det här är Europa-lanseringen, kameran har funnits på utvalda marknader i Asien sedan i december.

George Zhao, vd för Honor presenterar deras senaste toppmobil, View 20.

Skall man döma av produktvisningen har nog Honor lite av ett Apple- och Steve Jobs-komplex. Men deras nya View 20 bjuder helt klart på en del intressant ny teknik. 

View 20 har inte dubbel-/trippelkamera av den typ som blivit så populära senaste åren. Huvudkameran har en enda sensor, men i gengäld en av Sonys senaste mobilkamerasensorer, IMX586 som introducerades förra sommaren. Det är en CMOS-sensor på en halv tum (4,8 x 6,4 mm) byggd med stackad BSI-design och hela 48 megapixel (6000 x 8000). Pixlarna är 0,8 mikrometer (0,0008 millimeter).

Färgfilterstacken är av så kallad Quad-Bayer-typ, alltså att färgfiltreringen bara har en fjärdedel så hög upplösning som sensorn, varje färg täcker alltså 2x2 pixlar. Det här innebär att man enkelt kan slå ihop pixlarna i grupper om fyra ("2x2 pixel binning") vilket är svårt med en normal Bayer-layout (där man får köra 3x3 eller ännu hellre 4x4 för att inte få problem med färgberäkningarna). Du har enkelt uttryckt både en 12- och 48-megapixelskamera i samma sensor.

Själva sensorn är dessutom snabb, den kan leverera fullupplösta bilder på 48 megapixel i 30 bilder/sekund, 4k-video i 90 fps och Full-HD i 240 fps. Honor View 20 utnyttjar inte alla de här specarna fullt ut, det skulle i dagsläget troligen vara för processor- och batterikrävande. Men den har ett slowmotion-läge med 960 fps (oklart i vilken upplösning).

Honor View 20, till vänster kan du se selfie-kameran på 25 megapixel som är integrerad i bildskärmen. Till höger ser du baksidan med huvudkameran på 48 megapixel och bredvid den TOF-enheten med objektiv plus LED-lampa som ger kameran 3D-seende.

Honor View 20 har som sagt "bara" en enda huvudkamera som tar själva bilderna. Men den har faktiskt ytterligare en kameraenhet bredvid huvudkameran, en renodlad 3D-kamera. Det här är inte en dubbelobjektivslösning för att skapa 3D-bilder (en kortlivad trend för några år sedan) utan något betydligt intressantare. 3D-kameran är en så kallad TOF-kamera. TOF står för Time-of-Flight och handlar om något som starkt förenklat kan liknas vid en ljusbaserad radar. 

Det Honor View 20 använder TOF-kameran till är att skaffa sig en intern 3D-bild av de motiv huvudkameran ser. Det hjälper till exempel till när man med hjälp av algoritmer skall blurra till bakgrunden i porträtt (vilket fortfarande dock ger rätt blandade resultat). View 20 kan också identifiera objekt och med hjälp av huvudkameran räkna ut vad det är och hur stora de är. Under presentationen visade Honor hur View 20 till exempel kände igen olika frukter och berättade hur många kalorier de innehöll. 

Mer intressant är att Honor View 20 hinner med att 3D-mappa motiv i realtid, alltså till exempel även under videofilmning, och löpande göra beräkningar utifrån den 3D-informationen. Honor demonstrerade den förmågan genom att låta kameran filma en dansare och samtidigt räkna fram en animerad figur som lades in i den färdiga videon och imiterade dansarens rörelser. 

Det här gör funktionen mer intressant ur ett fotografiskt perspektiv, Honor View 20 kan använda TOF-kameran för att förbättra precisionen i fokuseringen. Nu är fokus sällan så kritiskt i en mobilkamera med deras stora skärpedjup, men liknande teknik skulle kunna bli ruskigt intressant för systemkameror med sina korta skärpedjup.

Vi har ju redan idag hjälpbelysning för AF i många kameror, ofta en slags IR-projicering mot motivet som ger ett mönster (av för oss osynligt ljus) som gör det lättare för autofokusen att arbeta. Tänk om man bytte ut sådan hjälpbelysning mot en TOF-sensor. Om kameran kan skapa sig en intern 3D-bild av motivet (t.ex. en person) och det som omger motivet (t.ex. andra personer) så skulle det kunna ge dramatiskt förbättrad motivigenkänning och ge kameror en möjlighet att ännu effektivare följa ett motiv även när störande saker dyker upp i siktlinjen.

Honor View 20, snabbfakta

Operativsystem: Android 9
Skärm:
6,4 tum, 2310 x 1080 bildpunkter
Chip/processor: Kirin 980-chip med  Cortex-processorer
Minne: 8 GB RAM + 256 GB ROM eller 6 GB RAM + 128 GB ROM 
Selfie-kamera: 25 megapixel, f/2
Huvudkamera: 48 megapixel, f/1,8
Batteri: 4000 mAh
Mått: 157 x 76 x 8,1 mm
Vikt: 180 gram
Pris och säljstart: Börjar säljas i Europa i mars, 569 Euro med 6/128 GB, 649 Euro med 8/256 GB, svenskt pris och lansering är oklart.



Publicerad 2019-01-24.

8 Kommentarer

Christer Törnkvist 2019-01-24 13:05  
Flera länder köper inte Huawei för de påstås ha inbyggda funktioner på uppdrag Kinesiska staten, så de kan ta sig in i den.

Jag tycker det är otäckt vad man får med på köpet i digitaliseringsens era.
Stene_68 2019-01-24 13:38
Vad kan Kina göra mot oss som är värre än vad våra egen stat gör?
Peter Frisk Hansen 2019-01-24 18:18
På samma vis om med DJI´s drönare då.
Rikard Strand 2019-01-25 08:52
Ja. Varför inte köpa en iPhone från...... Kina i stället
Snapphane 2019-01-24 15:31  
Det som är nytt här, mot t ex P20 och Mate 20, är en AI assisterad funktion för att öka skärpan genom att ta flera exponeringar. Utifrån vad jag sett blir resultaten riktigt bra för att vara en mobil, men eftersom det tar några sekunder att få ihop den bilden är det inget man kan använda till vardags.
PMD 2019-01-24 17:28
Tar det flera sekunder innan bilden blir klar, eller tar det flera sekunder mellan varje delbildsexponering?
Snapphane 2019-01-25 14:52
Att bli klar, lite som deras "night mode". Tryck på knappen, vänta några sekunder och du får en 48MP bild med ökad skärpa. Men rör sig föremål i bilden blir det såklart suddigt. Men gissar att de kan kompensera för t ex flaggor, grenar och dyl .
PMD 2019-01-25 17:12
Jamen då går det väl att använda till vardags så länge man undviker att fotografera rörliga motiv?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS