Annons
Artiklar > Kompetent kamera i Sony Xperia 1 III och Xperia 5 III

Kompetent kamera i Sony Xperia 1 III och Xperia 5 III

Nya modeller från Sony med objektspårningsteknik och variabelt teleobjektiv.

Sony släpper två nya modeller i sin Xperia serie 1 och 5. Mobilerna har variabelt teleobjektiv med en brännvidd upp till 105 mm. När användaren byter mellan 70 mm till 105 mm justeras kamerans fokus enligt tillverkaren mycket snabbt. Optiken från Zeiss går ner till 16 mm. Båda mobilerna har ögon-AF som ska fungera på både människor och djur.

Xperia 5 III har objektspårningsteknik som ska underlätta fotografering av rörliga motiv.  Objektspårningen på Xperia 1 III har uppgraderats med realtidsspårning. Genom AI-algoritmer och 3D iToF-sensorn som mäter avstånd kan realtidsspårningen upptäcka och fokusera på ett motiv och fortsätta spåra även om det tillfälligt rör sig utom synhåll.

Båda modellerna har kontinuerlig AF som gör beräkningar 60 gånger per sekund. Sensorn på båda modellerna är på 12 MP.

Xperia 1 III och Xperia 5 III kommer att levereras i början av sommaren. Pris är ännu oklart.Publicerad 2021-04-15. Läst av 1746 personer.

4 Kommentarer

Bengf 2021-04-16 10:08  
Man får se om Sony fått till det denna gång vad gäller kameran, man har haft förfärligt svår att hänga med konkurrenterna, brukar följa DX0 och deras tester, Sony är sällan med på deras tester, så man får nog vänta på denna. M3 brukar komma med en del tester också.
DonThomaso84 2021-04-16 14:36  
Jag har kört med Xperia 1 II i något halvår, och gillar den skarpt.
"Auto-allt" ligger snäppet efter konkurrenterna, men som fotograf är kameran i kombination med Photo Pro appen väldigt trevlig och bjuder på en upplevelse mer lik en systemkamera. Bara en sån sak som att man anger motsv. brännvidder gör allt mycket enklare. 16mm, 24mm eller 70mm. Övriga kontroller känns bekanta även om jag inte är Sony-användare på kamerasidan.

Standard i telefon-branschen verkar vara i stil: teleobjektiv med "3x zoom", när man utgår ifrån huvudkameran som i sin tur inte specificeras närmare, så 3x vadå? Dessutom är det ju inte tal om någon zoom, utan fasta brännvidder. Minst sagt rörigt - och skönt att slippa här :)
ztenlund 2021-04-16 17:01
Jag tog hem en Xperia 1 II först, men den var för stor, så ångrade köpet och bytte till Xperia 5 II som precis hade börjat levereras under tiden. Att de har riktig avtryckare och hörlursuttag ger rejält med pluspoäng. Mindre bra är att de är som insmorda i tvål och väldigt hala. Att hålla i dem går bra för mig (bättre med 5:an tack vare storleken dock), men det är som om de har små fötter om man lägger dem oförsiktigt, vilket får dem att vandra iväg och potentiellt åka i golvet e dyl. Sätter man skal eller plånbok på dem märks detta förstås inte.

Jag har bytt så att Pro-appen startar om jag håller ned avtryckaren en stund. Det finns även en mer avancerad videoapp.

Man kan ju digitalzooma mellan de fasta brännvidderna också om man klickar på pilen vid brännvidden i Pro-appen.

En sak som irriterar mig och som är likadant på båda är att den har en tendens att tända skärmen när man pratar i telefonen, dvs att närhetssensorn inte hamnar så att den täcks tillräckligt. Detta fenomen är betydligt värre på Xperia-telefonerna än min gamla HTC. Kan dock lösas genom att låsa telefonen när samtalet börjar. Med Skype så envisas den dock att låsa upp sig stup i kvarten. Specifikt för Xperia 5 II är att man inte kan stänga av assistentknappen. För att få bort att den startar och börjar tjuvlyssna har jag inaktiverat den delen av googleriet helt då jag ändå inte använder den. Nu tänder knappen bara skärmen, men det hade förstås varit bättre om det hade gått att sätta vilken app som helst på den knappen.

Tillägg: "Blixten" är dock ruggigt usel. Inte för att jag brukar använda den för fotografering, men det gör ju att ficklampsfunktionen är ett dåligt skämt jämfört med min gamla HTC, som hade dubbla lysdioder som nog även gav mer ljus per diod.
DonThomaso84 2021-04-16 17:16
Instämmer med det du säger, men har inte upplevt allt på samma sätt.
Jag har ofta någon form av enklare skal, och där är Sonys XQZ-CBAT väldigt trevligt. Ganska slimmat, skyddar bra och ett litet inbyggt ställ. Rekommenderas!

Jag har ofta headset när jag väl ringer, så att använda den som en telefon vid örat är nog en handfull gånger endast.

Lampan är ganska svag ja, använder inte för foto men som ficklampa är det ju smidigt (eller ja, om den varit starkare då..) :)
annons

Merläsning

ANNONS