Annons
Artiklar > Riktig zoom i Sony Xperia 1 IV

Riktig zoom i Sony Xperia 1 IV

Ny nalle för fotografen och videofilmaren.

Mobiler med bra kameror börja bli allt vanligare. Sony Xperia 1 IV har enligt företaget de mest avancerade video- och fotofunktionerna hittills i en smarttelefon. Xperia 1 IV har tre objektiv från Zeiss; ett 16mm ultravidvinkelobjektiv, ett 24mm vidvinkelobjektiv och ett nytt  85-125mm objektiv, alltså en optisk telezoom. 

Alla objektiv har en bildsensor på 12MP. Man kan filma i 4K 120fps med upp till fem gånger slowmotion, ögonautofokus i realtid och spårning i realtid för stillbildsfotografering oavsett objektiv.

Xperia 1 IV kombinerar djupinformation med en 3D iToF-sensor, och AI-baserad motivdetektering för exakt autofokus och spårning i svagt ljus. Vidare kan man sömlöst zooma från ultravidvinkel till tele för ännu mer kreativ frihet. Skärmen är en 4K HDR OLED-skärm med 120Hz uppdateringsfrekvens.

Optical SteadyShot med FlawlessEye underlättar att ge jämna och skakfria videor. Xperia 1 IV har även stöd för ögonautofokus och motividentifiering för video. Den har ”multi-frame”-fotografering för videoinspelning, vilket gör att videor kan spelas in med bredare dynamiskt omfång utan att förlora upplösning. 

Xperia 1 IV har plattformen Snapdragon 8 Gen 1 för mobil, vilken fungerar på 5G och Wi-Fi 6E

Telefonen har 12 GB RAM och 256 GB ROM och ett batteri på 5,000 mAh. Snabbladdning ger 50 procent batteri på 30 minuter och telefonen kan laddas trådlöst. Xperia 1 IV är klassad med IP65/68 och är vatten- och dammresistent. Xperia 1 IV finns i tre färger; svart, isvit och lila.

Xperia 1 IV finns tillgänglig mitten av juni. Priset  är 13 990 kronor.Publicerad 2022-05-11. Läst av 2175 personer.

19 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2022-05-11 22:12  
De är ju bara helt underbart hopplösa på Sonys marknadsavdelning. Bolagets ingenjörer knåpar ihop en ny fantastisk telefon med t.o.m. en riktig optisk zoom på 85-125mm och så låter man en hög chef presentera den på en engelska som väl ingen utom möjligen japaner kan förstå. Great fun! - men snacket var helt obegripligt för mig åtminstone så det var ju tur att det åtminstone fanns videobilder.

Med såna här fotocentrerade mobiler så kommer än fler (som inte efterfrågar högre upplösning än 12 MP åtminstone och längre brännvidder än 125 mm) att sluta intressera sig för stora, klumpiga och onödigt dyra systemkameror som många ändå till sist brukar tröttna på att släpa på. 13990:- är ju rätt dyrt för en telefon men det är väl ändå hyfsat billigt för en avancerad kamera med två fasta objektiv och en 85-125mm zoom från Zeiss. Bara tre Sony/Zeiss-objektiv till systemkamerorna kostar väl bara de tre ggr så mycket som hela telefonen. Enkelt val för de flesta utom oss nördar. Kul i alla fall vad man kan få plats med i en "telefon" idag.
Brix 2022-05-12 10:40
Detta har ju redan hänt för längesen. För de allra flesta så har ju smartphone-kameror varit mer än tillräckligt bra sen många år tillbaks. Numera är det ju nästan bara vi entusiaster och proffs som intresserar oss för nån form av dedikerad kamerautrustning. Gemene man vill ju bara ha en enkel kamera som gör jobbet åt dem till att dokumentera saker/fånga ögonblicket. De bryr sig liksom inte om att ha den bästa bildkvalitén, kontroll, inställningsmöjligheter, ergonomi osv.

För nån som håller på med foto på en mer seriös nivå så är dedikerade kameror mycket bättre verktyg för fotoskapande än vad en smartphone är.

Sen behöver ju dock inte systemkamerautrustning vara stor och tung, speciellt inte idag med spegellöst. Men visst, det blir ju såklart ändå extra grejor att bära på. För mig så väger dock fördelarna lugnt över det :)

Och för 14k kan du få en systemkamera med ett hyfsat objektiv som fortfarande kommer kunna ge dig betydligt bättre bilder än nån smartphone. Dessutom får du ju då såklart mer kontroll och inställningsmöjligheter och mycket bättre ergonomi samt en EVF/OVF :)
Sten-Åke Sändh 2022-05-12 16:41
Optisk zoom har väl inte funnits fram tills nu om det är korrekt det som sägs. Sonys Clear Image Zoom har ju länge funnits och givit förvånansvärt bra resultat för JPEG men som fotograf vill man väl gärna ha det i RAW också. Möjligen blir väl det mainstream snart också.

Annars är ju en av de saker man trycker på ergonomin med bättre manuell kontroll också. Tycker också det är bra med en dedikerad avtryckare som inte bara är en slipprig liten på och av knapp.

Jag ska kolla på den själv. Även om jag länge haft Samsung, så kan det ju vara en poäng med ett gränssnitt som synkar med de i mina A7:or.

Ja visst kan man säkert få en systemkamera med en halvdålig optik för 14 000 spänn och visst behöver man inte ens köpa en Xperia för lika mycket för att bli hyfsat nöjd med sina mobilbilder. Jag är personligen väldigt positiv till min A42 5G med 48 MP för knappt 4 000:- och för många vågar jag påstå att dessa bilder ofta ser bättre ut än många tagna rakt ur en systemkamera. Jag tycker bilderna ur denna kamera i JPEG ofta ser bättre ut än de jag fått ut ur mina A7 III och A7 IV MEN självfallet har dessa en vida större potential - särskilt i sämre ljus men den kommer fram först efter ett varv genom DXO Photolab och Deep Prime.
Sten-Åke Sändh 2022-05-12 16:59
Samtliga bilder i denna min blogg om förra årets båtbärgning är tagna med min telefon och jag tycker inte det varit mycket att korrigera i dessa innan publiceringen:

https://sten-ake-sandh.fotosidan.se/blog/203315.htm
Sten-Åke Sändh 2022-05-12 23:42
Henrik, när jag skriver att bilderna ur min A42 ofta sett bättre ut än JPEG-bilder ur exv. A7 III och A7 IV, så har ett viktigt skäl varit att dessa sett mer färdiga ut. Jag har alltså behövt mindre handpåläggning i efterbehandlingen och det viktigaste skälet till detta har varit att i princip alla mina Sony-hus fram till A7 III överexponerat i bra ljus (säg solsken). Jag har aldrig förstått varför men det har ofta rört sig om 0,7 EV som jag alltså vant mig att kompensera med i min A7 III.

Min A7 IV har ett helt annat problem med mitt Sony 24-105mm G. I det fallet fixar inte ens kamera- och inte minst objktivprofilerna i Photolab att kompensera för de klart störande effekterna av vinjetteringen detta objektiv ger vid 24mm. Himlarna får verkligt fula mycket mörkare blå hörn som är riktigt störande, vilket jag aldrig upplevt ens med den äldre A7 IV.

Jag har tagit in även JPEG-bilderna i min blogg om båtbärgningen i DXO Photolab men i det fallet fanns inte mycket för programmet att förbättra till skillnad från i fallet med A7-bilderna. Så jag är faktiskt rätt imponerad av min 48 MP kameramobil.
Brix 2022-05-13 10:08
Jag argumenterar inte emot att smartphones ofta har bra JPG's, det är ju just automatik som är en av deras styrkor. Jag ser ju dock att det är smartphone-bilder på din blogg, speciellt när man förstorar upp dem. I mindre storlekar/lägre upplösning så kan smartphone-bilder se jättefina ut och det är ofta svårt att avgöra om de är tagna av just en smartphone eller nån form av dedikerad kamera. När man kollar på dem i lite större storlekar så blir ju skillnaderna desto mer uppenbara dock.

Och man kan faktiskt få en systemkamera med BRA objektiv för 14k eller mindre. T.ex en Fujifilm X-T200, X-T30 eller X-E4 och ett av deras fina små fasta objektiv som t.ex XC35/2, XF35/2. eller XF50/2.
Detta lär nog gå att fixa även med m4/3 t.ex. Eller med Canons M-system.
Sten-Åke Sändh 2022-05-13 10:49
Visst är det så att särskilt bilder som zoomats elektroniskt är sämre än de som tagits med optisk zoom och det visar även Northrups jämförelser av Iphone-bilder mot denna nya Xperia.

Sedan kan vi nördar alltid skala bilder och peka på detaljer i 100% men hur relevant är egentligen detta när bilderna aldrig skalas så hårt i exv. FS webbapplikation eller i exv Windows bildläsare och i sammanhang som dessa tycker jag verkligen att mina A42-bilder ser överaskande bra ut. Jag tror trots allt att i en värld där mycket få ens skriver ut längre att det går fin fint med mobilbilder och särskilt vid jämförelser med äldre bildmedua så åker ju dessa bilder cirklar i sin renhet runt exv. mina egna reprofotade Tri-X eller för den delen inte mint de som tagits med Fuji- eller Agfa-diafilm såsom Agfa CT 18 eller 21.

Visst kan jag klamra mig fast i motiveringen av mina senaste inköp i form av Sonys A7 IV och ett nytt Tamron 150-500mm och att denna kombo är mycket snabbare och mer ergonomisk än min A42 men ergonomin går ju faktiskt verkligen framåt även i Xperian som verkar i mycket vara verkligt fotocentrerad och varför skulle den inte vara det för Sony gör några av marknadens bästa systemkameror till skillnad från både Apple och Samsung så det är väl kanske naturligt att det slår igenom lite till sist.

Det enda som fortfarande suger ordentligt i kameramobilerna och nog aldrig helt kan kompensera for EVF-sökarna är ju skärmarna som i de flesta fall är rätt hopplösa så fort de möter dagsljuset. Det är egentligen den enda verkliga "show stoppern" för min del när det gäller "vardagsfoto med kortare brännvidder" och varför en mobil har svårt att övertyga annat än som en nödkamera för mig.

Systemkamerorna kommer alltmer trängas tillbaka till de nischer där en mobilkamera helt enkelt inte kan lösa uppgifterna. Idag börjar den nischen där den nya optiska zoomen i Xperian slutar ungefär och då landar man kanske just i segmentet med 150/200 - 500/600 mm zoomar för sport och fågelfoto bl.a.
Brix 2022-05-13 23:13
Du har dina preferenser, jag har mina. Ergonomi har då inte gått framåt på smartphones för min del dock då det fortfarande bara är en platta som saknar både grepp och fysiska knappar och rattar.

En smartphone ersätter verkligen inte nån systemkamerautrustning för mig iaf. För mig tjänar de helt enkelt olika syften. En smartphonekamera har jag för att dokumentera saker och min kamerautrustning till seriöst fotande.

Men föredrar man smartphones så ska man såklart köra med det och vi som föredrar dedikerad kamerautrustning kör med det. Allt handlar ju om vad man har för krav och preferenser.

Och jag tror faktiskt inte kameramarknaden kommer bli så mycket mer nischad än vad den redan är.
PMD 2022-05-14 01:27
Sten-Åke skrev
"Optisk zoom har väl inte funnits fram tills nu om det är korrekt det som sägs".

Det är alltså inte korrekt. För 7-8 år sen köpte jag en mobiltelefon som hade ett riktigt zoomobjektiv i kameran, och det var inte den första sådan mobiltelefon på marknaden.

Ergonomin för fotografering lämnade en del övrigt att önska så jag hoppas att Sony har tittat på de äldre telefonerna av liknande sort och lärt sig.
Sten-Åke Sändh 2022-05-14 12:04
En mobil kan aldrig få samma ergonomi som en systemkamera men allt är ju relativt. Manuell kontroll har faktiskt blivit bättre och vi kommer säkert få se alltfler mobiler som konstruerats i allt högre grad för just fotografer med högre krav än de den rena automatiken ger idag och även automatiken har blivit väldigt mycket bättre än den var för bara fem år sedan och det gäller både mobilkameror och systemkameror.

Jag skulle gärna ta en bättre dedikerad avtryckare än de slippriga små av och på knappar jag hittills haft på mina mobiler..
Sten-Åke Sändh 2022-05-14 12:06
Det verkar som om det ger en viss kvalitetsförbättring i jämförelse med den mjukvaruzoom som hittills dominerat.
Brix 2022-05-14 18:13
"Mjukvaruzoom" eller så kallad digital "zoom" är ju bara en förstoring/beskärning av bilden, alltså ingen riktig zoom. Så självklart blir det ju bättre med en faktisk zoom :)
PMD 2022-05-14 22:06
Ja, jag var ganska nöjd med zoomobjektivet på min gamla mobiltelefon från 2014.

Anledningen till att jag övergav den var att det till slut inte gick att uppgradera operativsystemet och därmed slutade bankid och swisch att fungera.
Bengf 2022-05-12 08:23  
Försa varför just Sony som enda telefon tillverkare fortfarande håller igen med antalet pixlar, är pixlarna särskilt stora eller vad kan vara anledningen.
Intressant att kolla sedan vad DXO Mark kan få fram i sina tester med denna nya mobil, deras tester ser så omfattande ut tycker jag, men Sonys tidigare modeller har inte fått några bra fotobetyg hos DXO.
alfin 2022-05-12 11:27
iPhone har 12 MP i sina modeller. Det är väl dem Sony vill jämföras med.
Sten-Åke Sändh 2022-05-12 16:48
Jag är kluven till alla dessa pixlar i min Samsung A42. Högsta upplösning kommer dessutom med en del begränsningar i jämförelse med övriga "modes". Jag vill ju ha samma hantering oavsett om jag exv. kör i högupplöst 4:3 eller inte.

Tony N har gjort en vs mellan denna Xperia, Iphone och Samsung. Det finns skillnader och de kanske är intressant att ha kännedom om för en del.

https://www.youtube.com/watch?v=4gxUGFZD6Yc
JoakimOlsson 2022-05-13 11:36
Det kan jag både undra och förstå.
I marknadsföringssyfte för "vanliga människor" (de flesta) så borde det vara ett plus med fler MP.
Ser dock personligen ingen mening att ha fler då det knappt ger någon fördel med dessa små sensorer/objektiv. Man kan ju alltid skala upp bilden om höga MP siffror ger en tillfredsställelse ;)
Brix 2022-05-14 10:42
Till en smartphonekamera behövs ju inte mer än 12MP. Precis som Joakim skriver så ger det ju knappt nån fördel med högre upplösning med så små sensorer och objektiv.

Den riktiga anledningen till megapixel-racet är ju såklart helt enkelt att högre siffror säljer. Gemene man tror ju att fler megapixlar = bättre bilder.
Bengf 2022-05-19 21:02
Ja det har du rätt i, det skrivs annars så ovanligt lovande i många spalter att det skall vara extra bra med många pixlar, oj,oj, Samsung kommer med en 200mp sensor osv, har för mig att Nilsson talade om att det inte är så många pixlar som används i verkligheten på dom små sensorerna, vet inte hur det fungerar eller vad vitsen då är med alla pixlarna.
annons

Merläsning

ANNONS