Artiklar > Kort tele för spegelfria kameror

Kort tele för spegelfria kameror

Samyang MF 85 mm f/1,8 ED UMC CS är ett kort tele som bland annat lämpar sig för porträtt. Det säljs med fattningar för fyra olika spegelfria kamerasystem och är lågt prissatt.

Samyang utlovar att objektivet ska ge hög skärpa och snygg bakgrundsteckning (bokeh). Närgränsen är ovanligt kort, 0,65 meter, vilket är bra för den som vill ta tajta porträtt.

Samyang MF 85/1,8 ED UMC CS har liksom flera andra Samyang-objektiv manuell fokusering. Det är antagligen en starkt bidragande orsak till det relativt låga priset på 3 499 kronor inklusive moms.

Objektivet säljs med fyra olika fattningar, för Canon EOS M, Sony E, Fujifilm X samt Micro Four Thirds (MFT).

Den optiska konstruktionen är flytande och består av 9 linselement fördelade i 7 grupper. För att kunna erbjuda hög skärpa och upplösning vid full bländaröppning samt minimera bildfel som kromatisk aberration (färgspridning) ingår både ett linselement i HR-glas (High Refractive) samt en ED-lins. Bländaren har 9 blad för att ge runda oskärpecirklar oavsett bländaröppning.

Samyang MF 85/1,8 ED UMC CS börjar levereras under september.Publicerad 2018-08-27. Läst av 3350 personer.

1 Kommentarer

luminousoctaves 2018-08-28 16:24  
Bra och intressant att Samyang gör billigare alternativ till Sonys och Zeiss gluggar.

Men ett 85mm f1.8 med manuell fokus... vad är vinsten i teknisk bildkvalitet och annat jämfört med äldre ”vintage” gluggar från den analoga tiden? Nikon, Olympus, Leica m.fl. har ju grymma porträttobjektiv från förr som enkelt kan användas på t.ex. Sony A7 m.fl. Äldre optik håller dessutom, enligt min erfarenhet iaf, riktigt bra mekanisk kvalitet (fokusering m.m). Vore intressant att se en jämförelse någon gång.
Svar från froderberg 2018-08-28 18:49
Jag har själv använt mitt skarpa Canon FDn 85/1,8 på flera spegelfria kameror, men jag kan ändå se flera skäl till att köpa en modernare variant.

- Samyang visade med sin 135/2 att de kan få till anmärkningsvärd skärpa på full bländaröppning. Om den här är lika bra så lockar det säkert på samma sätt som fått många att köpa 135/2.

- Det har hänt en hel del med antireflexbehandlingarna. Moderna objektiv ger högre kontrast och klarar motljus bättre.

- slipper adapter som kostar, är krånglig och tar plats. Det här objektivet blir antagligen inte lika långt som en äldre glugg med adapter.

- Det framgår inte av pressmeddelandet om det här objektivet ger full datainformation till kamerahuset, men det kan vara till nytta i olika automatiklägen.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS