Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kort tele för spegelfria kameror

Kort tele för spegelfria kameror

Samyang MF 85 mm f/1,8 ED UMC CS är ett kort tele som bland annat lämpar sig för porträtt. Det säljs med fattningar för fyra olika spegelfria kamerasystem och är lågt prissatt.

Samyang utlovar att objektivet ska ge hög skärpa och snygg bakgrundsteckning (bokeh). Närgränsen är ovanligt kort, 0,65 meter, vilket är bra för den som vill ta tajta porträtt.

Samyang MF 85/1,8 ED UMC CS har liksom flera andra Samyang-objektiv manuell fokusering. Det är antagligen en starkt bidragande orsak till det relativt låga priset på 3 499 kronor inklusive moms.

Objektivet säljs med fyra olika fattningar, för Canon EOS M, Sony E, Fujifilm X samt Micro Four Thirds (MFT).

Den optiska konstruktionen är flytande och består av 9 linselement fördelade i 7 grupper. För att kunna erbjuda hög skärpa och upplösning vid full bländaröppning samt minimera bildfel som kromatisk aberration (färgspridning) ingår både ett linselement i HR-glas (High Refractive) samt en ED-lins. Bländaren har 9 blad för att ge runda oskärpecirklar oavsett bländaröppning.

Samyang MF 85/1,8 ED UMC CS börjar levereras under september.Publicerad 2018-08-27. Läst av 3190 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-08-28 16:24   luminousoctaves
Bra och intressant att Samyang gör billigare alternativ till Sonys och Zeiss gluggar.

Men ett 85mm f1.8 med manuell fokus... vad är vinsten i teknisk bildkvalitet och annat jämfört med äldre ”vintage” gluggar från den analoga tiden? Nikon, Olympus, Leica m.fl. har ju grymma porträttobjektiv från förr som enkelt kan användas på t.ex. Sony A7 m.fl. Äldre optik håller dessutom, enligt min erfarenhet iaf, riktigt bra mekanisk kvalitet (fokusering m.m). Vore intressant att se en jämförelse någon gång.
Svar från froderberg 2018-08-28 18:49
Jag har själv använt mitt skarpa Canon FDn 85/1,8 på flera spegelfria kameror, men jag kan ändå se flera skäl till att köpa en modernare variant.

- Samyang visade med sin 135/2 att de kan få till anmärkningsvärd skärpa på full bländaröppning. Om den här är lika bra så lockar det säkert på samma sätt som fått många att köpa 135/2.

- Det har hänt en hel del med antireflexbehandlingarna. Moderna objektiv ger högre kontrast och klarar motljus bättre.

- slipper adapter som kostar, är krånglig och tar plats. Det här objektivet blir antagligen inte lika långt som en äldre glugg med adapter.

- Det framgår inte av pressmeddelandet om det här objektivet ger full datainformation till kamerahuset, men det kan vara till nytta i olika automatiklägen.

Merläsning

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för komande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer...

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer...

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 11

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 4

Dokumentärt foto i tider av förändring

Se Sune Jonson bilder på Värmlands Museum i utställningen ”Om tiden blir… ett förunderligt ting”. Läs mer... 11

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

Lowepros Pro Tactic-serie blir större

Utvidgar väskserien med nya modeller och en messengerväska. Läs mer...

Lastolite HaloCompact