Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Laminerat filter skyddar mot smällar

Laminerat filter skyddar mot smällar

Mentter lanserar uv-filter med dubbla laminerade glasskikt för att bättre skydda objektivet vid smällar. Filterringen är diamantslipad för att ge ett bra grepp.

Likt ett bilglas är meningen att det laminerade filterglaset ska motstå kraftigare våld utan att spricka än konventionellt glas. Om glaset ändå krossas ska lamineringen förhindra att splitter når frontlinsen.

Glaset absorberar upp till 370 nm av uv-strålningen enligt tillverkaren. Det går även att få filtret utan uv-skydd. Alla filter är antireflexbehandlade.

Utsidan av filtrens ring är i aluminium och diamantslipad för att ge ett bättre grepp. 

Priser från 395 kronor. Agent Mentter i Sverige är Molfo.Publicerad 2012-10-16. Läst av 6071 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-10-16 11:25   trazan
Filter har alltid varit ett bra billigt försäkringsskydd mot skador på frontlinsen vilket jag hävdade redan på 70-talet då jag jobbade i fotobutik. MEN finns det egentligen någon statistik på hur många gluggar (utan filter) som skadats, en repa syns inte på bilden om den nu inte hamnar på den bakre linsen.
Så laminat i all ära, kul med nya produkter :)
Jay-Arr 2012-10-18 16:37
"en repa syns inte på bilden"
Det blir sämre skärpa, sämre kontrast, även om det inte syns som en repa.
2012-10-16 11:52   Kogg_M
Bra med ett filter som skyddar frontlinsen i miljöer där det behövs och är mera krossäker. Men påverkar UV ljuset den digitala bilden egentligen? När vi använde film så fick man ett blåstick och då var det befogat. Men jag fick bekräftat av Nikon att sensorn har inte samma problem som en filmemulsion. Och gör man en manuell vitbalansering så blir vitt rätt från början. Sedan kan man naturligtvist justera färgbalansen i bildredigering. Sedan vet jag inte riktigt hur en extra glasyta som är helt plan påverkar skärpan när frontlinsen är konvex med en avancerad antireflexbehandling. Påverkan är säkert marginell men ändå. Jag använder en Nikon zoom på en professionell videokamera med utbytbara objektiv och har noterat att även ett bra HOYA UV filter kan i visa ljussituationer åstadkomma en reflex i bilden som försvinner när jag tar av filtret.
2012-10-16 12:38   Atropine
Det här med UV och skyddsfilter är en fråga som ofta väcker debatt. Själv noterade jag kraftiga flares med Hoya UV-filter på mitt Sigma 100-300 f4. Noterade även viss flarebenägenhet på mina ljusstarka Zeiss-objektiv. Har därför helt slutat med filter förutom pol- och ND-filter vid behov. Satsar numer på att ha motljusskydd på alla mina objektiv och att alltid använda dessa. Hindrar inte stenar som råkar flyga in i rätt vinkel, men hur många har råkat ut för det?
Jonas Nimmersjö 2012-10-16 12:54
Fråga bara:
Har du motljusskydden på i väskan också, eller vänder du dessa?
Atropine 2012-10-16 14:05
Objektivlock och vänt motljusskydd. Objektiven jag är mest rädd om har jag neoprenfodral till också. Eftersom jag har ganska många objektiv och de ofta flyttas omkring mellan mina fem kameraväskor så känns det spontant som de riskerar att skadas mer i den hanteringen än när de sitter på kameran.
Måns H 2012-10-16 15:11
Jag har också ett Sigma 100-300 f4 som jag inte tyckte levde upp till förväntningarna tills jag tog bort filtret - har glömt vad det hette. Gör numera som du och har lock på i väskan och motljuskydd vid användning. Bra lins!

Egentligen tror jag att det som sliter mest på frontlinsen är rengöringen från damm mm. Så länge som det sker hemma i lugn och ro så blir nog slitaget minimalt. Men nån gång händer det att linsen immar igen och man måste ta bort imman i fält. Men det har gått bra hittills.
2012-10-16 13:48   ekfeldt
När man ändå nämner ett filters egenskaper i form av styrka så passar jag på att fråga här.
Leica tillhandahöll filter för några köpare för att kompensera något som ccd'n saknade.
Hur är det med vanliga systemkameror i proffsklassen mtp hur bildens kvaliteer ändras vid användandet av olika filter.
Vi kan stryka ND, pol och färgfilter tillsammans med andra självklara filter till att börja med.
Jag tänker först och främst på uv-filter.
Planerar tillverkaren för ett användande av ett sådant eller är påverkan försumbar?
Strömqvist 2012-10-16 17:12
Det filtret som Leica gav till sina kunder var de som hade köpt M8, den hade problem med moaré så därför fick dom ett filter som rättade till detta.
eon 2012-10-16 18:25
Nej, det filter som behövde användas på Leica M8 och M8.2 var ett IR-cut-filter eftersom sensorn inte hade ett tillräckligt sådant. Det är inte den vanliga sortens IR-filter som man inte ser igenom eftersom de endast släpper igenom IR-ljus, utan det spärrar våglängderna för IR-ljus. Problemet var att många svarta ytor blev avbildade mer åt mörkt lila än svart.
(Sidokommentar: Att M8 saknade Anti-aliasing-filter gjorde att skärpan ökade och att fler detaljer framträdde på bilden. Dock kunde man få moaré på vissa ytor. Det var mer fördel än nackdel.)
Makten 2012-10-16 18:27
Nä, det var inte för att bli av med moiré. Sensorn i M8 hade inget IR-blockerande filter för att den skulle kunna hantera mycket snett infallande ljus, då objektiven sitter nära sensorn. Men snart upptäckte man att det gav problem med bland annat svarta textilier som blev lila. Därför lanserade man UV/IR-blockerande filter att sätta framför objektivet istället, och vips fick man samma problem som om filtret suttit framför sensorn, alltså att färgbalansen i bilden skiftar utåt hörnen med vidvinkelobjektiv.
Det går utmärkt att använda M8 utan filter, men man får akta sig för vissa typer av motiv som reflekterar mycket IR.

Utöver detta saknar M8 (och M9 samt de flesta mellanformatkameror) så kallat anti alias-filter (AA-filter) för att ge bästa möjliga skärpa. Detta däremot, kan orsaka moiré men kan inte avhjälpas med något filter framför objektivet.

Edit: Erik hann visst före:-)
ekfeldt 2012-10-16 22:05
Så tillverkaren planerar för ett eventuellt användande av filter eller är ett användande utan filter det optimala?
Göran Larsson 2012-10-17 08:08
"Detta däremot, kan orsaka moiré men kan inte avhjälpas med något filter framför objektivet."
Naturligtvis kan moiré ellimineras genom filter framför objektivet. Filtret behöver bara försämra skärpan så mycket att den projicerade bilden garanterat har lägre upplösning än sensorn.
2012-10-16 13:51   Der Steppenwolf
Pol och ND är enda filter jag använder och det endast när jag måste det. Extra glass där fram brukar påverka skärpan ibland (inte alltid märkbart) men ger ofta reflexer så jag ser ingen nytta av dessa.
Motljuskyddet används alltid och denna skyddar tillräckligt för mig.
2012-10-16 18:02   Karl2
Det där med diamantslipad imponerar inte, är ju helt normalt nuförtiden. För priset bör ju glaset vara kuperat för att förhindra spökbilder och minska på reflexerna.
2012-10-16 23:08   Zewz
Nog är det en bra idé att ha ett filter i vägen för vad som nu kan tänkas krossa det. När jag fotar i situationer som jag vet ofta för med sig reflektioner så brukar jag ta av filtret, och det är mest när jag har ett starkt motljus i någon vinkel.

Var mycket tacksam över mitt UV-filter för en dryg månad sedan, när jag hade kameran lös i min väska när jag reste, med filter och linsskydd utanpå. När jag öppnade väskan så hade linsskyddet ramlat bort, och det var massa glassplitter i hela väskan men några väldigt oroliga sekunder senare såg jag att det bara var filtret som hade tagit en smäll. Kändes inte ens en smula surt att köpa ett nytt filter när jag hade sparat objektivet =)
jelu1661 2012-10-16 23:45
Om du råkar slå sönder dina glasögon, tänker du då "vilken tur att jag hade glasögon på mig som skydd!" eller "fy fan vilken tur att jag inte fick glassplitter i ögonen!"?
Zewz 2012-10-17 03:00
Haha, skulle nog varit ganska tacksam över båda sakerna, men visst hade jag föredragit laminerat glas som man kanske bara hade behövt torka bort dammet och ta på sig igen...
2012-10-18 21:18   nivas
Intressant alternativ. Men hur ofta är det filtret som går sönder? MIn erfarenhet är att det vanligaste är att man bucklar till filtergängan, vilket kan göra det svårt att få loss filtret.
Svar från froderberg 2012-10-18 22:15
Jag har smällt sönder två filter så de splittrats. Slarvar inte med motljusskyddet efter det.
2012-10-19 12:52   Bofoto2
Jag har filter på vissa gluggar och kör utan på andra.
Fördelen är att den skyddar bra, men om filtret spricker
(måste) man ha filteravdragare för att glasbitarna pressar
ut ringen i gängorna. Upptäckte oxå att ett filter som gick
sönder var mycket tunt, bra för vikten men spricker lätt.
Ska visst finnas filter som "flyter" i ringen så att inte glaset
spricker så lätt.
Har stött på påståendet att skylight ska vara bättre eller
effektivare än UV för digitalkameror och inte stjäla ljus.

Merläsning

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 3

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer... 1

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 6

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 22

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Miops Capsule360