** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons
Artiklar > Lantmäteriet översköljs av drönarbilder – spridningstillstånd dröjer två månader

Lantmäteriet översköljs av drönarbilder – spridningstillstånd dröjer två månader

Publicering av drönarbilder kräver spridningstillstånd från Lantmäteriet. Väntetiden är nu omkring två månader – åtta gånger längre än målet.

Enligt "drönarlagen", eller  lagen om skydd för geografisk information som den egentligen heter, måste alla bilder som publiceras digitalt eller fysiskt godkännas av Lantmäteriet. 

Hittills i år har omkring 20 000 ansökningar om spridningstillstånd inkommit till Lantmäteriverket. Totalt i år beräknas närmare 30 000 ansökningar inkomma, det kan jämföras med cirka 700 år 2016 då lagen antogs.

Lantmäteriet hinner inte med. Deras mål är att handlägga ärendena inom fem arbetsdagar. Nu ligger de på omkring 40 arbetsdagar. Något som orsakar problem för många som använder drönarbilder i sin kommersiella verksamhet, till exempel mäklare eller nyhetsmedier.

– Bilderna riskerar att bli gamla när det tar så lång tid, säger Håkan Linder, fotograf i Karlskrona, till SVT.

Det finns en stor risk att väntetiderna ökar. Sedan 2019 har Lantmäteriet begärt extra pengar från stadsbudgeten varje år sedan 2019 för att kunna utöka granskningsverksamheten, men har hittils fått avslag.

– Vi har lagt till egna resurser, både personella och ekonomiska, men nu har vi nått den punkten där annan regelstyrd verksamhet skulle bli lidande om vi satsade mer, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef för geodata på Lantmäteriet till Sveriges Radio.

Karlskronafotografen Håkan Linder har ett förslag till Lantmäteriet:

– Prioritera oss som jobbar kommersiellt med drönare.Publicerad 2022-08-07.

30 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2022-08-08 13:48  
Jag förstår nog delvis inte denna hype kring "drönarvideos". Missförstå mig rätt nu men mycket av det som görs även kommersiellt är verkligt uselt. Många känner sig kallade men få uppfyller ens lågt ställda estetiska konstnärliga eller andra krav man kan ha.

Jag ska säga att jag verkligen imponerats av en del originella drönarbilder av arkitektur som tidigare visats på FS men det tycker jag för egen del tillhört just undantagen.

Även jag drabbades av långa ledtider när mäklarfotografen som kallades in fick problem att leverera. Det tog då drygt två veckor vilket alltså är rena expressleveranstiderna nu om jag förstår.

Det var bråttom att få både bilder på en vikande marknad när vi skulle sälja vårt fritidshus så vi ville verkligen ha både stillbilder och video så fort det bara gick men av någon orsak så fick vi varken stillbilder eller video på veckor så vi fick vackert vänta på att gå ut på Hemnet, vilket hade kunnat vara helt förödande för affären.

Det visade sig dessutom vara en helt meningslös väntan då denna video som togs var det mest värdelösa jag sett i genren och som sagt så störde denna väntan på videon leveransen även av stillbilderna som med den fotograf mäklaren normalt använde normalt alltid levererades dagen efter. Den fotograf vi fick fick vi uteslutande för att just han användes då han fixade drönavideos också, vilket den kvinnan de normalt anlitade alltså inte gjorde.

Mina omdömen om mäklardrönarvideos baserar jag inte alls bara på vår eget genomusla exempel utan även på en hel del annat jag sett på Hemnet.

Efter incidenten med vår video så har vår mäklare beslutat att helt avstå videos för framtiden just därför att de stör arbetsflödena enormt idag och leder till en massa onödigt arbete för mäklarna och missnöje hos kunderna. I övrigt ska sägas att vi var helt nöjda med stillbilderna när de nu äntligen kom och att försäljningen till slut gick bra till ett pris som var helt OK för oss så fotografen kanske ska lägga dröneriet på hyllan för där höll han absolut inte måttet kvalitetsmässigt.
acke 2022-08-08 13:56
Vad gäller mäklare så har väl drönarbilder ersatt mast-fotografering som tidigare var vanligt. Det absurda är då att bilder tagna från toppen av en mast inte är tillståndspliktiga, medan drönarbilder tagna från samma höjd kräver spridningstillstånd.
acke 2022-08-08 13:59
Men mäklarbilder tagna med drönare borde inte vara ett stort problem. Låt bli att visa horisonten bara! En bild tagen snett uppifrån på ett bostadshus, utan horisont, kräver inget spridningstillstånd.
Sten-Åke Sändh 2022-08-08 15:07
Det funkar ju inte med skärgårdsfastigheter då folk alltid vill få en uppfattning om hur långt det är till vattnet.
acke 2022-08-08 16:13
Då får man ta en drönarbild rakt uppifrån ner mot marken, så att man får med både huset och vattnet. Fortfarande utan horisont. 🙂
Sten-Åke Sändh 2022-08-08 19:22
Avdelning lysande lösningar" Ulf! Att vår drönarfotograf inte hade koll på det var verkligen oproffsigt! Jag säger ju att de är hopplösa! :-)
TmF 2022-08-08 19:25  
Sverige i ett nötskal.
En massa onödig byråkrati bara för att.
PMD 2022-08-08 21:56  
Det vore kanske lämpligt att åtinföra självgranskningsrätten.
Sten-Åke Sändh 2022-08-08 23:51
Ursäkta min okunnighet men vad innebär den.
PMD 2022-08-09 01:07
Den som innehade självgranskningsrätt fick själv avgöra om dennes bilder kunde publiceras utan men för rikets säkerhet. Det fanns kriterier för att beviljas denna rätt, men de var inte omöjliga att uppfölja.

Blankett för att ansöka om självgranskningsrätt:
https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/tillstand/blankett-ansokan-sjalvgranskningsratt.pdf

(Blanketten går förstås inte att använda idag).
kiwi 2022-08-09 08:28
Det var ganska lätt att få denna självgranskningsrätt. Jag fick den relativt omgående och hann få den förnyad en gång innan LM tog över verksamheten. Väldigt märkligt att vanligt folk fick rätten att avgöra vilka bilder och filmer som var okej att publicera, när man nu inte ens kan ta en bild i knähöjd utan att LM ska vara där och godkänna...
acke 2022-08-09 09:01
Det behöver inte ens vara knähöjd. Jag har vid några tillfällen stått på toppen av bergsknallar och flugit med drönaren långt under min egen höjdposition. Likafullt ska bilderna granskas.
Mikael Bengtsson 2022-08-09 15:35  
Väntetiden beror inte på att fler flyger drönare eller för lite personal på granskningsverksamheten på Lantmäteriet. Väntetiden beror på att vi har en lag i Sverige som bygger på paranoia.
markgard 2022-08-16 06:39  
Finns det statistik på hur många bilder de underkänt och varför i sådant fall?

Nu är det flera år sedan jag ansökte men fick godkänt. Dyr process med utskrift skickat med post och porto. De lever i en annan tid och det är väl det som kommer ikapp nu.

Den/de som är nyfikna på något kollar ju själv via 3D på Google Maps och kompletterar själv med drönarfilmer om det krävs. Tekniken är ju till skillnad från på 1950-talet (eller när lagen kom) allmänt tillgänglig idag för ringa insats.
acke 2022-08-16 07:34
Om det finns statistik vet jag inte, men jag har själv skickat in något tusental bilder de senaste åren. Alla har blivit godkända, utan minsta retuschering.
kiwi 2022-08-16 10:18
Undrar också över statistiken. Själv har jag nog skickat in knappt tusen bilder/filmer och endast en film har stoppats. Då skrev LM exakt var i filmen "det förbjudna" fanns, så det var inte särskilt svårt att räkna ut vad som råkat komma med... #sverigessämstalag
Num Vistbacka 2022-09-22 13:37  
Jag är helt oinsatt i detta, men alltid lite sneglat på drönare; gäller dessa lagar också för privata projekt (dvs icke-kommersiella), men som jag nog ändå vill visa upp till andra t.ex. här på fotosidan eller på youtube. Och gäller detta bara bilder eller också video?
PMD 2022-09-22 13:59
De gäller alla och allt.
Markus Strinning 2022-12-08 20:20
Det finns några undantag. Från Lantmäteriets infosida: "Du får visa ditt material för ett fåtal familjemedlemmar eller vänner utan spridningstillstånd. Du behöver inte heller ansöka om spridningstillstånd för material som används inom en organisation/myndighet eller ett företag om det bara är ett fåtal personer som kan ta del av det."
Men att publicera på t.ex. Fotosidan eller Youtube är inte ok utan spridningstillstånd.
acke 2022-12-08 22:22
Har du möjligen en länk till sidan där texten du citerar finns?
kiwi 2022-12-11 19:27
Är också intresserad av var den texten finns, då den går emot vad LM tidigare har sagt i ämnet.
PMD 2022-12-11 22:05
Den enda träffen i Google för den av Markus Strinning citerade texten är den websida jag skriver på nu.
acke 2022-12-12 15:26
Intressant att de skriver detta. Frågan är då vad ”fåtal” betyder? Mindre än fem? Mindre än femtio? Mindre än femhundra? Fåtal är ett väldigt oprecist uttryck. Om jag visar drönarbilder för 30 vänner på fotoklubben så tycker jag att det är ett fåtal. Vad säger Lantmäteriet om det?
PMD 2022-12-12 19:24
Lantmäteriet använder ungefär samma definition av spridning som upphovsrättslagen (men lite luddigare).

Tack, Markus, för länken. Det är lite dumt att det finns texter på lantmateriet.se som inte kan indexeras av Google.
PMD 2023-02-20 00:50
Apropå den av Markus citerade texten 2022-12-08 20:20.

Får man visa bilden för ett fåtal personer i bolagets ryska dotterbolag? :-)
martinator 2023-02-19 22:34  
Man kan tycka att tillstånden bör vara generella och gälla geografiska områden snarare än individuella bilder. Har en skogsfastighet och har skickat in bilder - finns inte ett skit av intresse för ryssen. Gott så. Nästan gång jag tar bilder har visserligen landskapet förändrats (avverkning, nyplantering, röjning, gallring osv) men i övrigt är det ju samma geografiska plats och samma horisont... Så om de var godkända första gången förstå jag inte varför jag ständigt ska fortsätta belasta dem. Bättre så att de skickar ett mail den dagen de bygger ett robotbatteri på grannens tomt och säger att: nu är det slutfotograferat.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS