Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Leica M10-D saknar (inte) skärm

Leica M10-D saknar (inte) skärm

Kort efter lanseringen av M10-P kommer av version utan elektronisk sökare. Leica M10-D är därmed en efterträdare till Leica M-D som var den första digitala fullformatskamera utan skärm. 

Tanken med Leica M10-D är att fotografen, precis som på den analoga tiden, måste lita på sin förmåga och inte ständigt kolla på skärmen. Detta ska ge mer koncentration på motivet.

Leica M10-D har liksom M10-P en extremt tyst slutare och saknar den röda Leica-loggan. Allt för att vara så diskret som möjligt, vilket en gatu- eller reportagefotograf gärna vill vara.

Att bygga tysta kameror är inget nytt för Leica. En gång i tiden var Leica M-kameror de enda stillbildskameror som tilläts under Sveriges Televisions direktsändningar.

På den tiden använde pressfotograferna ofta ett speciellt spegelhus för att kunna använda längre teleobjektiv. Dessa spegelhus kallas Visoflex, och som av en händelse kan även en elektronisk sökare kallad Visoflex monteras i tillbehörsskon på Leica M10-D.

För den som trots allt är nyfiken på sina bilder går de att tjuvkika på bilderna i en mobilapp via wifi.

Trots att M10-D saknar skärm är den inte billigare än M10-P. Det svenska priset ligger för närvarande på 81 490 kronor inklusive moms. Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-10-29. Läst av 4074 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-10-29 13:53   Frekeman
Skulle inte säga nej till denna. Vore ett effektivt sätt att stoppa "chimpande" och så verkar den ha en auto-ISO-inställning som den förra skärmfria M saknade. Att man sedan kan kolla att kameran verkligen fungerar genom att koppla den till sin iPhone är också ett plus jämfört med förra modellen. Nu är det bara till att fundera på att omprioritera ens utgifter för att se om det blir ett köp. Sannolikt inte tyvärr!
PMD   2018-10-29 17:10
Köp en traditionell digital spegelreflexkamera med utfällbar och vridbar skärm. Fäll sen in skärmen med bildsidan inåt. Klart för fotografering utan chimpande!
Svar från froderberg   2018-10-29 19:20
@Per. Det finns enklare lösningar. Göran Segeholm ändrade en bildstill på en av sina Nikon-kameror så att jpeg-bilden i råfilen blev svart. Det går nog även att göra med Canon.
PMD   2018-10-30 15:16
Det var fyndigt! Och billigare än en M10-D. :-)
(Jag ska försöka komma ihåg att prova på en Canon).
martinot   2018-11-01 03:43
Jag tycker det är enkelt att låta bli att titta på bakskärmen när man inte vill göra så.

Självklart så hade Leica enkelt (förmodligen ännu enklare än att ta fram denna specialmodell) kunnat erbjuda en uppdatering av firmware så att man kan välja att stänga av bakskärmen mjukvarumässigt.

Detta handlar alltså inte om någon praktisk lösning på något verkligt problem, utan enbart om en omvänd snobbism.
PMD   2018-11-01 17:31
Omvänd? :-) :-)
lumor_   2018-11-20 16:10
Varför vill man inte kontrollera hur bilden blev?
Ser bara fördelar med att kunna se resultatet direkt. Man lär sig snabbare. Det går snabbt att jämföra alternativa kompositioner. Man kan visa kunden och få input. Man behöver inte kommer hem från uppdraget med en misslyckad bild av något av motiven.
2018-10-29 14:40   Der Steppenwolf
Leica=Less costs more.
Men tydligen finns det några japanska affärsman som har plats för några sådana på hyllan där den kommer stå, i förpackningen, orörd tills priset har gått upp.
Frekeman   2018-10-29 15:40
Det är möjligt att det finns några sådana. Men, jag tror att många entusiastiska och duktiga fotografer också kommer att spendera sina surt förvärvade slantar på denna kamera. De som jag äger Leica-kameror är aktiva fotografer och jag känner inte någon som köper dem som investeringar.
Finn Calander   2018-10-29 18:26
Tja, jag vet inte det. Digitala grejer lär ju inte öka i värde med tiden, även om det är Leicas. Själv köpte jag en "tandläkarkamera" (en Monochrom) 2013 och använder den flitigt. Tror faktiskt inte att det är så många som köper en Leica och sen inte använder den. Möjliga undantag kan vara alla mer eller mindre märkliga special editioner.

/ FiCa1
Svar från froderberg   2018-10-29 19:21
Träffade på en kompis på tunnelbanan och som är arkitektstuderande. Han var sugen på att byta sin M10 mot en M10-D ... Han sliter in sina kameror, precis som Koudelka slet in sina läderskor.
2018-10-29 14:49   Thomas Åkerberg
Det ser ut som en frammatningsarm?! Är det ett inbyggt tumgrepp?
Svar från froderberg   2018-10-29 14:51
Ja, det är ett utfällbart tumgrepp.
2018-10-29 15:02   Benganbus
Jag litar inte på det digitala, att kolla om det verkligen blev en bild, det tycker jag e bra att ha! ;) Men det kanske man kan ha inspeglat i sökaren som på andra digitalkameror? Å det där analoga "tumgreppet"!? :)
Frekeman   2018-10-29 16:20
Jag har aldrig råkat ut för att inte blev nån bild. Om den blev som jag trodde är en annan sak. Fördelen med denna nya version är att man snabbt kan koppla den till sin iPhone för att då och då kolla att allt fungerar som det ska. Med den förra varianten så behövde man föra över bilderna till en dator/iPad med kortläsare. Det nya sättet är en bra kompromiss tycker jag.

Tumgreppet, som tydligen är rätt bekvämt, tycker jag är en kul syftning på filmtiden. Dessutom behöver man inte köpa ett separat tumgrepp som hindrar en att sätta på en blixt.

Jag trodde att du Bengan, som har erfarenhet av Leica-filmkameror skulle välkomna denna tingest! :-)
Sunny 16   2018-10-29 16:32
Yes, den digitala inspeglingen i analoga sökaren gillar jag på X100F.
Benganbus   2018-10-30 09:06
Fredrik.
Måste skaffa en modern telefon innan jag e på banan! Min Nokia, tjugo år gammal, vägrar att ge upp! ;)
/B
Ps. Jag har nyss plockat fram M 6:an och kört några rullar igen. Nostalgia som det heter på Grekiska. Men jag som fotat med M Leica sedan 1962, använde aldrig frammatningsarmen som ett tumstöd! Konstigt nog! Men man höll såklart M Leican olika även då. Å kan väl medge att ett Thumbs på min X100 funkar bra, men har inget Thumbs på min X-E1.
2018-10-29 17:21   Bengf
Okej kamera respekterar den, men jag gillar när man får möjlighet att välja hur man vill använda kameran, invikbar skärm tex, då väljer man när man vill titta, det fins väl också en Leica modell som har den största upplösningen hittills på EVF:n 4,2 miljoner.
2018-10-30 13:02   luminousoctaves
Leica har alltid förstått saker (och människor) lite bättre än andra kameratillverkare. :)
2018-11-01 03:34   martinot
Tycker de skall ta bort WiFi och möjlighet att direkt kika på bilderna via mobilen. Detta känns varken bra eller renlärigt. Leica har helt klart gått ner sig på sista tiden.

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter