Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Leica M10-D saknar (inte) skärm

Leica M10-D saknar (inte) skärm

Kort efter lanseringen av M10-P kommer av version utan elektronisk sökare. Leica M10-D är därmed en efterträdare till Leica M-D som var den första digitala fullformatskamera utan skärm. 

Tanken med Leica M10-D är att fotografen, precis som på den analoga tiden, måste lita på sin förmåga och inte ständigt kolla på skärmen. Detta ska ge mer koncentration på motivet.

Leica M10-D har liksom M10-P en extremt tyst slutare och saknar den röda Leica-loggan. Allt för att vara så diskret som möjligt, vilket en gatu- eller reportagefotograf gärna vill vara.

Att bygga tysta kameror är inget nytt för Leica. En gång i tiden var Leica M-kameror de enda stillbildskameror som tilläts under Sveriges Televisions direktsändningar.

På den tiden använde pressfotograferna ofta ett speciellt spegelhus för att kunna använda längre teleobjektiv. Dessa spegelhus kallas Visoflex, och som av en händelse kan även en elektronisk sökare kallad Visoflex monteras i tillbehörsskon på Leica M10-D.

För den som trots allt är nyfiken på sina bilder går de att tjuvkika på bilderna i en mobilapp via wifi.

Trots att M10-D saknar skärm är den inte billigare än M10-P. Det svenska priset ligger för närvarande på 81 490 kronor inklusive moms. Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-10-29. Läst av 4296 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-10-29 13:53   Frekeman
Skulle inte säga nej till denna. Vore ett effektivt sätt att stoppa "chimpande" och så verkar den ha en auto-ISO-inställning som den förra skärmfria M saknade. Att man sedan kan kolla att kameran verkligen fungerar genom att koppla den till sin iPhone är också ett plus jämfört med förra modellen. Nu är det bara till att fundera på att omprioritera ens utgifter för att se om det blir ett köp. Sannolikt inte tyvärr!
PMD   2018-10-29 17:10
Köp en traditionell digital spegelreflexkamera med utfällbar och vridbar skärm. Fäll sen in skärmen med bildsidan inåt. Klart för fotografering utan chimpande!
Svar från froderberg   2018-10-29 19:20
@Per. Det finns enklare lösningar. Göran Segeholm ändrade en bildstill på en av sina Nikon-kameror så att jpeg-bilden i råfilen blev svart. Det går nog även att göra med Canon.
PMD   2018-10-30 15:16
Det var fyndigt! Och billigare än en M10-D. :-)
(Jag ska försöka komma ihåg att prova på en Canon).
martinot   2018-11-01 03:43
Jag tycker det är enkelt att låta bli att titta på bakskärmen när man inte vill göra så.

Självklart så hade Leica enkelt (förmodligen ännu enklare än att ta fram denna specialmodell) kunnat erbjuda en uppdatering av firmware så att man kan välja att stänga av bakskärmen mjukvarumässigt.

Detta handlar alltså inte om någon praktisk lösning på något verkligt problem, utan enbart om en omvänd snobbism.
PMD   2018-11-01 17:31
Omvänd? :-) :-)
lumor_   2018-11-20 16:10
Varför vill man inte kontrollera hur bilden blev?
Ser bara fördelar med att kunna se resultatet direkt. Man lär sig snabbare. Det går snabbt att jämföra alternativa kompositioner. Man kan visa kunden och få input. Man behöver inte kommer hem från uppdraget med en misslyckad bild av något av motiven.
2018-10-29 14:40   Der Steppenwolf
Leica=Less costs more.
Men tydligen finns det några japanska affärsman som har plats för några sådana på hyllan där den kommer stå, i förpackningen, orörd tills priset har gått upp.
Frekeman   2018-10-29 15:40
Det är möjligt att det finns några sådana. Men, jag tror att många entusiastiska och duktiga fotografer också kommer att spendera sina surt förvärvade slantar på denna kamera. De som jag äger Leica-kameror är aktiva fotografer och jag känner inte någon som köper dem som investeringar.
Finn Calander   2018-10-29 18:26
Tja, jag vet inte det. Digitala grejer lär ju inte öka i värde med tiden, även om det är Leicas. Själv köpte jag en "tandläkarkamera" (en Monochrom) 2013 och använder den flitigt. Tror faktiskt inte att det är så många som köper en Leica och sen inte använder den. Möjliga undantag kan vara alla mer eller mindre märkliga special editioner.

/ FiCa1
Svar från froderberg   2018-10-29 19:21
Träffade på en kompis på tunnelbanan och som är arkitektstuderande. Han var sugen på att byta sin M10 mot en M10-D ... Han sliter in sina kameror, precis som Koudelka slet in sina läderskor.
2018-10-29 14:49   Thomas Åkerberg
Det ser ut som en frammatningsarm?! Är det ett inbyggt tumgrepp?
Svar från froderberg   2018-10-29 14:51
Ja, det är ett utfällbart tumgrepp.
2018-10-29 15:02   Benganbus
Jag litar inte på det digitala, att kolla om det verkligen blev en bild, det tycker jag e bra att ha! ;) Men det kanske man kan ha inspeglat i sökaren som på andra digitalkameror? Å det där analoga "tumgreppet"!? :)
Frekeman   2018-10-29 16:20
Jag har aldrig råkat ut för att inte blev nån bild. Om den blev som jag trodde är en annan sak. Fördelen med denna nya version är att man snabbt kan koppla den till sin iPhone för att då och då kolla att allt fungerar som det ska. Med den förra varianten så behövde man föra över bilderna till en dator/iPad med kortläsare. Det nya sättet är en bra kompromiss tycker jag.

Tumgreppet, som tydligen är rätt bekvämt, tycker jag är en kul syftning på filmtiden. Dessutom behöver man inte köpa ett separat tumgrepp som hindrar en att sätta på en blixt.

Jag trodde att du Bengan, som har erfarenhet av Leica-filmkameror skulle välkomna denna tingest! :-)
Sunny 16   2018-10-29 16:32
Yes, den digitala inspeglingen i analoga sökaren gillar jag på X100F.
Benganbus   2018-10-30 09:06
Fredrik.
Måste skaffa en modern telefon innan jag e på banan! Min Nokia, tjugo år gammal, vägrar att ge upp! ;)
/B
Ps. Jag har nyss plockat fram M 6:an och kört några rullar igen. Nostalgia som det heter på Grekiska. Men jag som fotat med M Leica sedan 1962, använde aldrig frammatningsarmen som ett tumstöd! Konstigt nog! Men man höll såklart M Leican olika även då. Å kan väl medge att ett Thumbs på min X100 funkar bra, men har inget Thumbs på min X-E1.
2018-10-29 17:21   Bengf
Okej kamera respekterar den, men jag gillar när man får möjlighet att välja hur man vill använda kameran, invikbar skärm tex, då väljer man när man vill titta, det fins väl också en Leica modell som har den största upplösningen hittills på EVF:n 4,2 miljoner.
2018-10-30 13:02   luminousoctaves
Leica har alltid förstått saker (och människor) lite bättre än andra kameratillverkare. :)
2018-11-01 03:34   martinot
Tycker de skall ta bort WiFi och möjlighet att direkt kika på bilderna via mobilen. Detta känns varken bra eller renlärigt. Leica har helt klart gått ner sig på sista tiden.

Merläsning

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Test: Canon Eos R

Plus Eos R är första kameran ut i Canons nya spegelfria R-system med fullformatssensor. Kameran har imponerande bra autofokus och en härlig sökare. Men vi saknar dock några funktioner. Läs mer... 9

Godox V1 utmanar Profoto A1

Blixttillverkaren Godox har tydligt inspirerats av Profoto A1 när de utvecklade Godox V1. De har båda runda blixthuvuden och magnetfäste för att fästa olika ljusformare framför blixten. Läs mer... 12

Leica Q2 är vädertätad

Leica Q2 har en 47 megapixels småbildssensor och ett 28 mm f/1,7-objektiv med bildstabilisering. Kameran är vädertätad och sensorn är antagligen samma som i Panasonic Lumix S1R. Läs mer... 23

Sony Tough CFexpress skriver med 1,48 GB/s

Sony lanserar fler minneskort med märkningen Tough. De nya korten är av CFexpress-typ och når en skrivhastighet på 1,48 GB/s. Läshastigheten är 1,7 GB/s. Läs mer... 8

Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Plus Fotosidan fick chansen att under några timmar prova Sonys nya porträttele, FE 135/1,8 GM. Det är ljusstarkt och imponerande skarpt, men det var ett par andra saker som överraskade oss. Vi fick även prova Sony FE 400/2,8 GM OSS. Läs mer... 13

Leica APO-Summicron-SL 35/2 Asph lanserad

Leica fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv med L-fattning. Nu kommer vidvinkeln Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH. Läs mer...

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Sony lanserar ett ljusstarkt 135 mm tele med relativt låg vikt. Samtidigt kommer Sony med en trådlös bluetooth-fjärrkontroll. Läs mer... 4

Elva Sigma Art-objektiv får L-fattning

Sigmas Art-objektiv kommer snart med L-fattning för Leica SL och Panasonic Lumix S1 och S1R. Det kommer också en adapter för Sigma-objektiv till L-mount. Läs mer... 4

Samyang XP 10mm f/3.5 - Extrem ultravidvinkel

Samyang utökar sin premiumserie XP med en extrem raktecknande ultravidvinkel: Samyang XP 10 mm f/3,5. Läs mer... 2

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro

Datacolor har lanserat en efterträdare till sin skärmkalibrator Spyder 5. Den nya kalibratorn Spyder X är bland annat snabbare än föregångaren. Läs mer... 1

Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Den prisbelönte bröllopsfotografen Frøydis Geithus är på turné runt Norden med Nikon och Profoto. Vi passade på att prata en stund med henne när hon var förbi Stockholm för andra gången. Hon delade frikostigt med sig av tips till alla som vill ta bättre bröllopsbilder. Läs mer... 17

Många fotografer missar att dela på 13 miljoner

Alla som fått bilder publicerade i tidningar eller böcker under 2018 kan söka ersättning, så kallad individuell reprografiersättning. Förra året fick 1855 bildskapare dela 13 023 642 kronor, men bland dessa är fotograferna underrepresenterade. Läs mer... 4

Fler objektiv på gång från Pentax

Förutom de två objektiv som nyligen lanserats är Pentax på gång med ytterligare sex objektiv. Läs mer... 4

Panasonic Lumix S1R - första intryck

Vi fick chansen att under några timmar fotografera med nya Panasonic Lumix S1R och de tre objektiven. Här kommer lite första intryck och funderingar. Läs mer... 7

Miops Smart Trigger