Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Leica M10-D saknar (inte) skärm

Leica M10-D saknar (inte) skärm

Kort efter lanseringen av M10-P kommer av version utan elektronisk sökare. Leica M10-D är därmed en efterträdare till Leica M-D som var den första digitala fullformatskamera utan skärm. 

Tanken med Leica M10-D är att fotografen, precis som på den analoga tiden, måste lita på sin förmåga och inte ständigt kolla på skärmen. Detta ska ge mer koncentration på motivet.

Leica M10-D har liksom M10-P en extremt tyst slutare och saknar den röda Leica-loggan. Allt för att vara så diskret som möjligt, vilket en gatu- eller reportagefotograf gärna vill vara.

Att bygga tysta kameror är inget nytt för Leica. En gång i tiden var Leica M-kameror de enda stillbildskameror som tilläts under Sveriges Televisions direktsändningar.

På den tiden använde pressfotograferna ofta ett speciellt spegelhus för att kunna använda längre teleobjektiv. Dessa spegelhus kallas Visoflex, och som av en händelse kan även en elektronisk sökare kallad Visoflex monteras i tillbehörsskon på Leica M10-D.

För den som trots allt är nyfiken på sina bilder går de att tjuvkika på bilderna i en mobilapp via wifi.

Trots att M10-D saknar skärm är den inte billigare än M10-P. Det svenska priset ligger för närvarande på 81 490 kronor inklusive moms. Publicerad 2018-10-29. Läst av 4829 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-10-29 13:53   Frekeman
Skulle inte säga nej till denna. Vore ett effektivt sätt att stoppa "chimpande" och så verkar den ha en auto-ISO-inställning som den förra skärmfria M saknade. Att man sedan kan kolla att kameran verkligen fungerar genom att koppla den till sin iPhone är också ett plus jämfört med förra modellen. Nu är det bara till att fundera på att omprioritera ens utgifter för att se om det blir ett köp. Sannolikt inte tyvärr!
PMD 2018-10-29 17:10
Köp en traditionell digital spegelreflexkamera med utfällbar och vridbar skärm. Fäll sen in skärmen med bildsidan inåt. Klart för fotografering utan chimpande!
Svar från froderberg 2018-10-29 19:20
@Per. Det finns enklare lösningar. Göran Segeholm ändrade en bildstill på en av sina Nikon-kameror så att jpeg-bilden i råfilen blev svart. Det går nog även att göra med Canon.
PMD 2018-10-30 15:16
Det var fyndigt! Och billigare än en M10-D. :-)
(Jag ska försöka komma ihåg att prova på en Canon).
martinot 2018-11-01 03:43
Jag tycker det är enkelt att låta bli att titta på bakskärmen när man inte vill göra så.

Självklart så hade Leica enkelt (förmodligen ännu enklare än att ta fram denna specialmodell) kunnat erbjuda en uppdatering av firmware så att man kan välja att stänga av bakskärmen mjukvarumässigt.

Detta handlar alltså inte om någon praktisk lösning på något verkligt problem, utan enbart om en omvänd snobbism.
PMD 2018-11-01 17:31
Omvänd? :-) :-)
lumor_ 2018-11-20 16:10
Varför vill man inte kontrollera hur bilden blev?
Ser bara fördelar med att kunna se resultatet direkt. Man lär sig snabbare. Det går snabbt att jämföra alternativa kompositioner. Man kan visa kunden och få input. Man behöver inte kommer hem från uppdraget med en misslyckad bild av något av motiven.
2018-10-29 14:40   Der Steppenwolf
Leica=Less costs more.
Men tydligen finns det några japanska affärsman som har plats för några sådana på hyllan där den kommer stå, i förpackningen, orörd tills priset har gått upp.
Frekeman 2018-10-29 15:40
Det är möjligt att det finns några sådana. Men, jag tror att många entusiastiska och duktiga fotografer också kommer att spendera sina surt förvärvade slantar på denna kamera. De som jag äger Leica-kameror är aktiva fotografer och jag känner inte någon som köper dem som investeringar.
Finn Calander 2018-10-29 18:26
Tja, jag vet inte det. Digitala grejer lär ju inte öka i värde med tiden, även om det är Leicas. Själv köpte jag en "tandläkarkamera" (en Monochrom) 2013 och använder den flitigt. Tror faktiskt inte att det är så många som köper en Leica och sen inte använder den. Möjliga undantag kan vara alla mer eller mindre märkliga special editioner.

/ FiCa1
Svar från froderberg 2018-10-29 19:21
Träffade på en kompis på tunnelbanan och som är arkitektstuderande. Han var sugen på att byta sin M10 mot en M10-D ... Han sliter in sina kameror, precis som Koudelka slet in sina läderskor.
2018-10-29 14:49   Thomas Åkerberg
Det ser ut som en frammatningsarm?! Är det ett inbyggt tumgrepp?
Svar från froderberg 2018-10-29 14:51
Ja, det är ett utfällbart tumgrepp.
2018-10-29 15:02   Benganbus
Jag litar inte på det digitala, att kolla om det verkligen blev en bild, det tycker jag e bra att ha! ;) Men det kanske man kan ha inspeglat i sökaren som på andra digitalkameror? Å det där analoga "tumgreppet"!? :)
Frekeman 2018-10-29 16:20
Jag har aldrig råkat ut för att inte blev nån bild. Om den blev som jag trodde är en annan sak. Fördelen med denna nya version är att man snabbt kan koppla den till sin iPhone för att då och då kolla att allt fungerar som det ska. Med den förra varianten så behövde man föra över bilderna till en dator/iPad med kortläsare. Det nya sättet är en bra kompromiss tycker jag.

Tumgreppet, som tydligen är rätt bekvämt, tycker jag är en kul syftning på filmtiden. Dessutom behöver man inte köpa ett separat tumgrepp som hindrar en att sätta på en blixt.

Jag trodde att du Bengan, som har erfarenhet av Leica-filmkameror skulle välkomna denna tingest! :-)
Sunny 16 2018-10-29 16:32
Yes, den digitala inspeglingen i analoga sökaren gillar jag på X100F.
Benganbus 2018-10-30 09:06
Fredrik.
Måste skaffa en modern telefon innan jag e på banan! Min Nokia, tjugo år gammal, vägrar att ge upp! ;)
/B
Ps. Jag har nyss plockat fram M 6:an och kört några rullar igen. Nostalgia som det heter på Grekiska. Men jag som fotat med M Leica sedan 1962, använde aldrig frammatningsarmen som ett tumstöd! Konstigt nog! Men man höll såklart M Leican olika även då. Å kan väl medge att ett Thumbs på min X100 funkar bra, men har inget Thumbs på min X-E1.
2018-10-29 17:21   Bengf
Okej kamera respekterar den, men jag gillar när man får möjlighet att välja hur man vill använda kameran, invikbar skärm tex, då väljer man när man vill titta, det fins väl också en Leica modell som har den största upplösningen hittills på EVF:n 4,2 miljoner.
2018-10-30 13:02   luminousoctaves
Leica har alltid förstått saker (och människor) lite bättre än andra kameratillverkare. :)
2018-11-01 03:34   martinot
Tycker de skall ta bort WiFi och möjlighet att direkt kika på bilderna via mobilen. Detta känns varken bra eller renlärigt. Leica har helt klart gått ner sig på sista tiden.

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar