Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Leica M10-P redo för safari

Leica M10-P redo för safari

Leica har lanserat en specialversion av M10-P i olivgrönt. Liksom flera tidigare modeller i samma färg kallas den här versionen för Safari.

Leica M10-P Safari är identisk med vanliga M10-P på insidan. Utsidan har en olivgrön färg och röda siffror. Safari-konceptet har sin bakgrund i de gröna versioner av M3 och M4 som Leica tillverkade för den västtyska armén. Inspierade av dessa armékameror gjorde Leica 1977 en version av R3 och R3 mot i grönt tillsammans med matchande objektiv.

År 2000 var det återigen dags för en ny Safari-modell, M6 TTL. 2008 var det sags igen, då kom M8.2 Safari. Den senaste Safari-modellen är M-P (typ 240) Safari.

Leica skriver i ett pressmeddelande att Safari-modellerna är populära bland samlare och entusiaster. Därför görs M10-P i 1500 exemplar, vilket är ena större upplaga än Leica brukar tillverka sina specialmodeller i.

Tillsammans med M10-P Safari lanseras även ett grönt matchande normalobjektiv. Summicron-M 50 mm f/2 Safari. Objektivet görs i 500 exemplar.

De svenska priset är 84 900 kronor inklusive moms för kamerahuset, vilket är 3 500 kronor extra jämfört med standardhuset. Normalobjektivet kostar 27 200.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-31. Läst av 3300 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-01-31 21:04   Flash Gordon
Tja vad skall man säga. No comments passar nog bäst
2019-01-31 21:51   Leica-M-gubben
Köp å lägg kartongen oöppnad i kassaskåp - ta fram å sälj med rejäl vinst till pensionen.
2019-02-01 08:09   nyanders
Min brorsa köper och säljer fin whisky på diverse sajter på nätet. Han tjänar väl en slant på det men jag säger alltid till honom att whisky är till för att drickas, det är ingen handelsvara.
Samma sak tycker jag gäller för kameror också, de ska användas.
Svar från froderberg   2019-02-01 08:16
Med tanke på att pristillägget bara är 3500 kr och upplagan relativt stor så kommer nog den här specialversionen att användas av en del köpare, till skillnad mot flera andra specialversioner.
2019-02-01 09:28   Rosse
Säga och tycka vad man vill om Leica, dom har aldrig gjort prylar för den stora massan och det är väl en av anledningarna att deras priser är höga.
En annan är att dom tillverkar kameror och objektiv med en kvalité och karaktär som få tillverkare kan matcha idag, både bildmässigt och till utseende.
Allt monteras för hand vilket också bidrar till priset såklart.
Köper man en Leica så kan man inte låta bli att använda den, det är nog ganska få som köper den som rena samlarobjekt även om det förekommer.
Ludvig_svensk   2019-02-02 15:59
Är verkligen kvalitén så överlägsen andra tillverkare? Vad är det som säger att handtillverkade produkter är bättre än maskintillverkade (mänskliga faktorn etc...)?
Jag inbillar mig att Leica till 90% lever på nostalgi, och vårdar sitt mytomspunna varumärke med så höga priser och små volymer att majoriteten av folket bara kan sitta hemma framför datorn och dregla på specifikationer om kameran som "måste vara sjukt bra pga priset och den snygga loggan". Samtidigt har de som köpt kameran inte råd att vara missnöjda och klaga på forum, de har ju betalat en hel förmögenhet för prylen i sin hand!
Flash Gordon   2019-02-02 16:27
Den mekaniska delen är absolut på topp. Fast när det gäller sensorer ligger de ofta en bra bit efter de bästa.
Bildkvalité är inte Leicas bästa gren. Ofta ger en Fuji X-PRO2 en bättre bild.

Moderna gatufotografer fotar oftast med Fuji.
Leica är till för nostalgiker eller samlare
Rosse   2019-02-03 22:29
"Ofta ger en Fuji X-PRO2 en bättre bild."

Hm..ja, kanske om du skruvar på ett fujinon på Leican ;)
men inte annars.
Nu äger jag själv inte någon m10 men
Jag jämnförde min Fuji xt-2 f1,4 35mm mot Leica SL och f2,8-4. 24-90mm zoomen
där zoomen presterade bättre på alla bländarinställningar.
Aps-c mot fullformat, jag vet. Men zoom mot ett fast objektiv!
Så jag testade även mot mellanformataren gfx med 50 Mp mot leicans 24 Mp.
gfx,ens 45mm är riktigt skarpt och var ett strå vassare än 24-90.
Ett strå! Jag hade väntat mig att den skulle sopa banan mot zoomen men det gjorde den inte.
Tidigare körde jag Nikon D800e med 36 Mp och 24-70 2,8 och även 17-35an 2,8.
Jämför jag dessa två zoomar mot Leicas 24-90 så har den senare
otroligt mkt bättre skärpa kant till kant och den renderar även färgerna så mkt bättre än vad Nikonsystemet klarar.
Att Leicas gren inte är Bildkvalité håller jag inte med om :)
Rosse   2019-02-03 22:45
Handtillverkade saker behöver inte vara bättre men dom är ofta dyrare;)
Och i dagens industriella robotariserade samhälle känns det kanske en smula mer exklusivt med något som är handtillverkat.
Sen gör Leica fantastiskt fina och skarpa objektiv som få andra tillverkare kan mäta sig mot. Och dom kostar därefter.
2019-02-01 12:05   Sabud
Habegär........inte mycket;)
Skulle däremot inte säga nej till en grön M3 eller M4:a

/Stephan
2019-02-02 15:00   PMD
Om man ska på safari (dvs ut i skog och mark) för att fotografera så är det nog bättre med en orange kamera än en olivgrön ...
2019-02-03 10:53   Ventures
Det är nog få som är dumma /rika nog att gå med en vitrinskåpskamera i fickan när man kan få samma eller bättre bildresultat till en bråkdel av leicas fantasipriser. Känner absolut ingen dragningskraft ens om den kostade 8000 kr.
Finns det bildbevis på att bilderna blir 10 gånger bättre med Leica så kanske jag tänker om. :)
joakim d   2019-02-03 19:33
Å så ännu en kommentar i samband med en Leica artikel där vi Leicafotografer anklagas för att ha en begränsad intelligens. Tröttsamt var ordet.
Svar från froderberg   2019-02-04 18:37
Prispåslaget för Safari-modellern är drygt 4 procent. Knappast fantasipriser utan högst rimligt för den som vill ha en lite annorlunda färg på sin M10-P. Ungefär som att välja metallic-lack till en ny bil.

Canon och Nikons toppmodeller skiljer inte så mycket i pris mot Leicas kameror. De har dessutom objektiv som är dyrare än Leicas dyraste ordinarie sortiment. Få begär att Nikons och Canons toppmodeller ska ge flera gånger bättre bildkvalitet än instegsmodellerna. De flesta inser att man inte kan jämföra så och att alla kameror inte är för alla människor.

Leica gör ibland specialmodeller där det känns som att de försöker mjölka sina fans. Men den känslan ger inte Safari-modeller. Och vad är det för fel om med specialmodeller om det nu finns myndiga människor som väljer att köpa dem av fri vilja?

Leica är en lågvolymtillverkare och har inte förutsättningar att sälja stora mängder billiga kameror. Det medför att deras produkter inte kan köpas av alla.
2019-02-04 17:11   MisterMustard
Det finns inga nya bilar på vägarna för vem skulle kunna tänka sig att betala 300 000 kr för en bil och sedan köra omkring med den utomhus? Den kan ju bli blöt och smutsig, dessutom faller värdet som en guldtacka i havet.

Lustigt att ordet Leica alltid väcker sådana känslor.
Rosse   2019-02-04 17:24
Bra sagt! :)
Funderar om det kan vara den där röda pricken som gör folk så förbannade?
Skämt åsido, Vi prioriterar ju alla lite olika, vissa vill åka flott och bekvämt medan andra åker Volvo från -73 och satsar pengar på nåt dom brinner för istället.
Inte konstigare än så.

Merläsning

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina

Andra objektiv ut i Tokinas kvalitetsserie Opera är en ljusstark vidvinkelzoom. Läs mer... 4

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 25

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 8

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 9

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes