Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Ljusmätare för Elinchrom och Phottix

Ljusmätare för Elinchrom och Phottix

Sedan tidigare har Sekonic en ljusmätare som är kompatibel med Pocket Wizards radiosystem. Nu kommer även varianter för Elinchrom och Phottix. De nya mätarna får dessutom en ny funktion för alla som vill nyttja det dynamiska omfånget optimalt.

Fördelen med en ljusmätare med radiostyrning är att man slipper koppla loss blixtsändaren från kameran eller använda synkkabel när man vill göra mätningar.

Sekonic LiteMaster Pro L-478DR-U-EL är kompatibel med Elinchroms Skyport-system och LiteMaster Pro L-478DR-U-PX kan utlösa Phottix produkter inom familjerna Indra, Mitros+, Strato och Strato II samt Atlas II.

Några av nyheterna är stöd för ISO 850 för Canons Cinema-modeller, lagring av filterkompensationsfaktor upp till 12 EV och att det går att lagra kamerans dynamiska omfång för att få en varning om skuggor eller högdagrar riskerar att tappa täckning. Dessa nyheter ska även komma till befintliga modeller (L-478D-U och L-478DR-U) genom en firmware-uppdatering.Publicerad 2016-02-16. Läst av 4740 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-02-16 12:26   l1nd3c0n
... och en till Profoto hade varit nice :)
Svar från froderberg 2016-02-16 14:01
Absolut, men till äldre Profoto-enheter med inbyggd Pocket Wizard-mottagare finns det redan en sådan här Sekonic-mätare.
unoengborg 2016-02-16 16:11
Vad som hade varit ännu bättre hade varit om tillverkare kunnat ena sig om en standard, men det lär ju aldrig ske
l1nd3c0n 2016-02-16 18:10
Jo, jag har en L-478DR med Pocket Wizard, men det som hade varit nice hade varit att kunna ändra inställningarna från mätaren för Profotogrupperna, lite som man kan göra med PW TTL i 3 grupper.
2016-02-16 20:59   jonas18z
Hur kommer sig att ni på fotosidan är mer än två veckor efter med denna nyhet?

http://www.lightingrumours.com/sekonic-litemaster-px-el-7930
Svar från froderberg 2016-02-16 21:22
Efter vem? Vi är först i Sverige och jag kan inte hitta någon annan annan i Norden som skrivit om det heller. Vi har inte fått något pressmeddelande om mätaren och det gör knappast någon skada att vi inte skriver om en sådan här pryl samma dag som den släpps.

Jag tycker att du ska fundera över din anklagande attityd. Det finns mer uppskattade sätt att formulera sig på.
P-O R 2016-02-16 21:45
Heja Magnus!
Bra formulerat.
jonas18z 2016-02-17 22:47
Sorry att jag lät anklagande men det är för er, tror ni kommer att förlora läsare om ni publicerar "gamla" nyheter mer och mer.

Jämför detta med magasin som skriver om nyheter/släpp oftast har man läst om en kamera/pryl överallt på nätet kanske till och med något handson test och efter några veckor kommer en fototidning ut och skriver en kort notis om denna detta släpp / nyhet, då känns det extremt daterat.

Borde man inte ha en person som övervakar vad som händer på nätet och då tänker jag på andra saker än sitta och vänta på att ett pressmedelande dimper ner i inkorgen = känns väldigt 90-tal. Jag tycker att ni ibland är mycket snabba och bra när kameror släpps men ligger ofta efter när det gäller mindre och specifika saker som denna.

Det är i alla fall min åsikt men ingen kanske håller med....
Jonas Nimmersjö 2016-02-17 23:46
Jag är övertygad om att de (Fotosidan) scannar av internet efter nyheter lika bra som någon annan av oss, eller till och med bättre, de har ju betalt för det. Men skillnaden på Fotosidan och sidor med titeln "-rumors" är att den ena presenterar nyheter och den andra rykten. Visst kan ryktena vara sanna. Men, så länge det inte går att veta till 100% så tycker jag det är bra om det finns sidor som väntar med att publicera.
Jag läser till exempel Nikonrumors varje dag (nästan), men det är inte förrän jag ser ett pressmeddelande som jag vet något säkert. Och det gör inte heller de på Nikonrumors, men efterssom det är en ryktessida så publicerar de så fort de har något att skriva och försöker klassificera ryktet i en sannolikhets-skala. Så när jag läser Fotosidan vill jag att det ska vara nyheter som är trovärdiga. När jag läser Nikonrumors får det gärna vara rykten som kanske blir verklighet.
2016-02-17 07:54   Hasse Johansson
Hej . Nyfiken på vad priset hamnar på respektive mätare . Har redan en Sekonic L 508 som jag är mycket nöjd med , men undrar hur stor är skillnaden mellan denna och dessa nya ?? Är inte så insatt i detta så därför frågan.Tacksam för svar .

MVH/ Hasse Johansson
Svar från froderberg 2016-02-17 12:16
Gissningsvis samma som för Pocket Wizard-modellen, alltså ca 4400 kr inklusive moms.

L-508 verkar vara en äldre version av dagens toppmodell L-758. L-508 verkar ha spotmätning, det har inte L-478DR. Du får gå in på Sekonics hemsida och jämföra de olika modellerna. L-478DR är en mellanmodell med inbyggd radio, pekskärm och möjlighet att uppdatera funktioner i efterhand.
2016-02-17 14:05   Hasse Johansson
Tack Magnus för ditt svar ang Sekonic L 508 . Du har så rätt att det är en äldre modell ganska mycket äldre skulle jag säga som har Spotmätning men är en utmärkt mätare . Skall kolla deras hemsida då Magnus. Önskar dig en fin fortsatt dag.

MVH Hasse
2016-02-17 17:24   PMD
Rätt dyra grejer, men i kommersiell verksamhet kanske man kan tjäna in utgiften hyfsat snabbt?

Jag jämför med min gamla, ganska billiga, Sekonic L-308 som mäter blixtljus trådlöst genom att triggas av det. (Det finns en PC-kontakt för synkkabel också). Man kan väl med de flesta radiostyrningar trigga blixten med en knapp på radiostyrningen (utan att behöva ta en bild)?
Svar från froderberg 2016-02-18 10:49
"Rätt dyra grejer, men i kommersiell verksamhet kanske man kan tjäna in utgiften hyfsat snabbt?"

En ljusmätare gör att man snabbare hittare rätt exponering och snabbt får kontroll över olika blixtars styrka för att kunna finjustera. Jag vet inte om det går att räkna hem i ökad försäljning eller minskade kostnader, men det är en slags försäkring mot att missyckas som har ett värde.

"Jag jämför med min gamla, ganska billiga, Sekonic L-308 som mäter blixtljus trådlöst genom att triggas av det. (Det finns en PC-kontakt för synkkabel också). Man kan väl med de flesta radiostyrningar trigga blixten med en knapp på radiostyrningen (utan att behöva ta en bild)? "

De flesta radiosändare kan du hålla i handen och utlösa blixtarna med, men med inbyggd radio slipper du ta loss sändaren för att gå runt och göra mätningar.
PMD 2016-02-18 13:56
Om man använder film är förstås en ljusmätare oundgänglig, men med en digitalkamera gör ljusmätaren "bara" att arbetet går snabbare, vilket väl kan översättas i pengar. Misslyckas behöver man inte riskera att göra när man kan utvärdera ljussättningen direkt på en skärm (på en dator eller kanske på kameran).
2016-02-17 23:18   rikitikitavi
Lite besviken att dom inte funkar med "odin", men men.
Bra för de som har de andra modellerna.

Merläsning

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 10

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 8

Test: Sony A9 II

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 16

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 14

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 5

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Nikon D6 ute - läs allt om proffskameran

Nikon D6 är en vidareutveckling av proffskameran D5 som lanserades 2016. Nikon D6 har bland annat en nyutvecklad autofokus och snabbare serietagning. Läs mer... 49

Två nya Z-objektiv från Nikon

Nikon lanserar nu två av de tolv objektiv som finns i deras produktplan för 2020 och 2021. Den här gången rör det sig om en zoom och en S-klassad vidvinkel. Läs mer... 17

Program upptäcker "fake news"-bilder

Teknikföretaget Jigsaw har utvecklat ett program för journalister som kan analysera bilder och upptäcka manipulerade bilder och så kallade deepfakes. Läs mer... 41

Fujifilm X100V – skarpare och vädertätad

Den femte generationen i X100-serien bjuder på de största förändringarna hittills. Kamerahuset är helt nytt och vädertätat. Objektivet är också nytt och skarpare än det gamla. Samtidigt avslöjar Fujifilm också att en X-T4 är på gång. Läs mer... 54

Test: Tamron 17-28/2,8 Di III RXD

Plus Tamrons strategi för de spegelfria systemkamerorna blir allt tydligare: Att erbjuda mindre, lättare och billigare objektiv än andra tillverkare, men utan att göra avkall på kvaliteten. Ett nytt exempel på detta är den ljusstyrka vidvinkelzoomen Tamron 17-28 mm f/2,8 Di III RXD. Läs mer... 10

Dynalite i konkurs

Den amerikanska blixttillverkaren Dynalite Lighting har ansökt om konkurs. De hänvisar till att marknaden för studioblixtar har minskat. Läs mer... 4

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar