Annons
Annons

Proffsfoto

Ljusmätare för Elinchrom och Phottix

Sedan tidigare har Sekonic en ljusmätare som är kompatibel med Pocket Wizards radiosystem. Nu kommer även varianter för Elinchrom och Phottix. De nya mätarna får dessutom en ny funktion för alla som vill nyttja det dynamiska omfånget optimalt.

Fördelen med en ljusmätare med radiostyrning är att man slipper koppla loss blixtsändaren från kameran eller använda synkkabel när man vill göra mätningar.

Sekonic LiteMaster Pro L-478DR-U-EL är kompatibel med Elinchroms Skyport-system och LiteMaster Pro L-478DR-U-PX kan utlösa Phottix produkter inom familjerna Indra, Mitros+, Strato och Strato II samt Atlas II.

Några av nyheterna är stöd för ISO 850 för Canons Cinema-modeller, lagring av filterkompensationsfaktor upp till 12 EV och att det går att lagra kamerans dynamiska omfång för att få en varning om skuggor eller högdagrar riskerar att tappa täckning. Dessa nyheter ska även komma till befintliga modeller (L-478D-U och L-478DR-U) genom en firmware-uppdatering.Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-02-16. Läst av 4129 personer.
Denna annonszon syns endast för oinloggade eller ej Plus-medlemmar. Plus kostar från 14 kr / månad
2016-02-16 12:26   l1nd3c0n
... och en till Profoto hade varit nice :)
Svar från froderberg   2016-02-16 14:01
Absolut, men till äldre Profoto-enheter med inbyggd Pocket Wizard-mottagare finns det redan en sådan här Sekonic-mätare.
unoengborg   2016-02-16 16:11
Vad som hade varit ännu bättre hade varit om tillverkare kunnat ena sig om en standard, men det lär ju aldrig ske
l1nd3c0n   2016-02-16 18:10
Jo, jag har en L-478DR med Pocket Wizard, men det som hade varit nice hade varit att kunna ändra inställningarna från mätaren för Profotogrupperna, lite som man kan göra med PW TTL i 3 grupper.
2016-02-16 20:59   jonas18z
Hur kommer sig att ni på fotosidan är mer än två veckor efter med denna nyhet?

http://www.lightingrumours.com/sekonic-litemaster-px-el-7930
Svar från froderberg   2016-02-16 21:22
Efter vem? Vi är först i Sverige och jag kan inte hitta någon annan annan i Norden som skrivit om det heller. Vi har inte fått något pressmeddelande om mätaren och det gör knappast någon skada att vi inte skriver om en sådan här pryl samma dag som den släpps.

Jag tycker att du ska fundera över din anklagande attityd. Det finns mer uppskattade sätt att formulera sig på.
P-O R   2016-02-16 21:45
Heja Magnus!
Bra formulerat.
jonas18z   2016-02-17 22:47
Sorry att jag lät anklagande men det är för er, tror ni kommer att förlora läsare om ni publicerar "gamla" nyheter mer och mer.

Jämför detta med magasin som skriver om nyheter/släpp oftast har man läst om en kamera/pryl överallt på nätet kanske till och med något handson test och efter några veckor kommer en fototidning ut och skriver en kort notis om denna detta släpp / nyhet, då känns det extremt daterat.

Borde man inte ha en person som övervakar vad som händer på nätet och då tänker jag på andra saker än sitta och vänta på att ett pressmedelande dimper ner i inkorgen = känns väldigt 90-tal. Jag tycker att ni ibland är mycket snabba och bra när kameror släpps men ligger ofta efter när det gäller mindre och specifika saker som denna.

Det är i alla fall min åsikt men ingen kanske håller med....
Jonas Nimmersjö   2016-02-17 23:46
Jag är övertygad om att de (Fotosidan) scannar av internet efter nyheter lika bra som någon annan av oss, eller till och med bättre, de har ju betalt för det. Men skillnaden på Fotosidan och sidor med titeln "-rumors" är att den ena presenterar nyheter och den andra rykten. Visst kan ryktena vara sanna. Men, så länge det inte går att veta till 100% så tycker jag det är bra om det finns sidor som väntar med att publicera.
Jag läser till exempel Nikonrumors varje dag (nästan), men det är inte förrän jag ser ett pressmeddelande som jag vet något säkert. Och det gör inte heller de på Nikonrumors, men efterssom det är en ryktessida så publicerar de så fort de har något att skriva och försöker klassificera ryktet i en sannolikhets-skala. Så när jag läser Fotosidan vill jag att det ska vara nyheter som är trovärdiga. När jag läser Nikonrumors får det gärna vara rykten som kanske blir verklighet.
2016-02-17 07:54   Hasse Johansson
Hej . Nyfiken på vad priset hamnar på respektive mätare . Har redan en Sekonic L 508 som jag är mycket nöjd med , men undrar hur stor är skillnaden mellan denna och dessa nya ?? Är inte så insatt i detta så därför frågan.Tacksam för svar .

MVH/ Hasse Johansson
Svar från froderberg   2016-02-17 12:16
Gissningsvis samma som för Pocket Wizard-modellen, alltså ca 4400 kr inklusive moms.

L-508 verkar vara en äldre version av dagens toppmodell L-758. L-508 verkar ha spotmätning, det har inte L-478DR. Du får gå in på Sekonics hemsida och jämföra de olika modellerna. L-478DR är en mellanmodell med inbyggd radio, pekskärm och möjlighet att uppdatera funktioner i efterhand.
2016-02-17 14:05   Hasse Johansson
Tack Magnus för ditt svar ang Sekonic L 508 . Du har så rätt att det är en äldre modell ganska mycket äldre skulle jag säga som har Spotmätning men är en utmärkt mätare . Skall kolla deras hemsida då Magnus. Önskar dig en fin fortsatt dag.

MVH Hasse
2016-02-17 17:24   PMD
Rätt dyra grejer, men i kommersiell verksamhet kanske man kan tjäna in utgiften hyfsat snabbt?

Jag jämför med min gamla, ganska billiga, Sekonic L-308 som mäter blixtljus trådlöst genom att triggas av det. (Det finns en PC-kontakt för synkkabel också). Man kan väl med de flesta radiostyrningar trigga blixten med en knapp på radiostyrningen (utan att behöva ta en bild)?
Svar från froderberg   2016-02-18 10:49
"Rätt dyra grejer, men i kommersiell verksamhet kanske man kan tjäna in utgiften hyfsat snabbt?"

En ljusmätare gör att man snabbare hittare rätt exponering och snabbt får kontroll över olika blixtars styrka för att kunna finjustera. Jag vet inte om det går att räkna hem i ökad försäljning eller minskade kostnader, men det är en slags försäkring mot att missyckas som har ett värde.

"Jag jämför med min gamla, ganska billiga, Sekonic L-308 som mäter blixtljus trådlöst genom att triggas av det. (Det finns en PC-kontakt för synkkabel också). Man kan väl med de flesta radiostyrningar trigga blixten med en knapp på radiostyrningen (utan att behöva ta en bild)? "

De flesta radiosändare kan du hålla i handen och utlösa blixtarna med, men med inbyggd radio slipper du ta loss sändaren för att gå runt och göra mätningar.
PMD   2016-02-18 13:56
Om man använder film är förstås en ljusmätare oundgänglig, men med en digitalkamera gör ljusmätaren "bara" att arbetet går snabbare, vilket väl kan översättas i pengar. Misslyckas behöver man inte riskera att göra när man kan utvärdera ljussättningen direkt på en skärm (på en dator eller kanske på kameran).
2016-02-17 23:18   rikitikitavi
Lite besviken att dom inte funkar med "odin", men men.
Bra för de som har de andra modellerna.

Merläsning

Multiblitz åter i Sverige

Det tyska blixtmärket Multiblitz har fått en ny generalagent i Sverige. Multiblitz är det äldsta blixtmärket på marknaden och nästa år fyller de 70 år. Multiblitz är ett populärt märke bland skolfotografer. Läs mer...

TEST: Sigma 135/1,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-serie har blivit synonym med hög kvalitet. Nya Sigma 135/1,8 Art är inget undantag. Objektivet är faktiskt bättre än bra med extremt hög optisk prestanda. Läs mer... 17

Profoto A1: Kraftfull speedlight anpassad för ljusformare

Det finns många tillverkare av kompakta kamerablixtar, speedlights, men få som gör blixtarna anpassade för att användas med ljusformare. Det har svenska Profoto tagit fasta på och utvecklat sin första kamerablixt: Profoto A1. Läs mer... 20

Phase One Trichromatic ger exaktare färger

Tillsammans med Sony har Phase One utvecklat ett färgfilter framför sensorn som ska ge mer exakta färger än tidigare filter. Det gör premiär i det nya bakstycket Phase One IQ3 100MP Trichromatic. Läs mer...

TTL-sändare för Fujifilm från Profoto

Profoto fortsätter utveckla sändare med TTL-blixtautomatik för fler märken. Sedan tidigare finns sändare för Canon, Nikon, Sony och Olympus. Nu kommer även en sändare som passar med Fujifilms TTL-system. Läs mer... 2

Fyra nya L-objektiv från Canon

Canon har uppdaterat sina L-zoomar de senaste åren. Nu är det dags att ersätta flera objektiv med fast brännvidd och addera några extra. Tre av objektiven är tilt/shift-makroobjektiv och det fjärde är ett kort ljusstarkt tele med bildstabilisering. Dessutom lanseras en ny makroblixt. Läs mer... 6

Hasselblad X1D får elektronisk slutare

Hasselblad fortsätter att utveckla nya funktioner till X1D-50c. Med den senaste versionen av kamerans mjukvara ges möjlighet att ändra storlek på AF-punkterna och att aktivera elektronisk slutare. Läs mer... 1

Nikon D850 - Vi har provat den

Vi har provat Nikon D850. Det dominerande intrycket är av en genuin universalkamera som skall klara alla sorters fotouppdrag. Som bonus har den smarta finesser som heltyst läge och fokusstackning. Läs mer... 56

Nikon D850 är snabb och högupplöst

Nikon D850 har en bakbelyst 45-megapixelsensor och kan ta upp till 9 bilder per sekund. D850 kan även filma i 4K med hela sensorns bredd och har samma 153-punkters som autofokus Nikon D5. Läs mer... 63

TEST: Sony A9

Plus Sony A9 har utsetts till Årets kamera av EISA. Även Fotosidan ger kameran högt betyg. Sony A9 klarar 20 bilder/sekund, har nästan 700 fokuspunkter och översamplad 4K-video. Kameran håller vad den lovar, men det finns några irriterande småmissar. Läs mer... 45

Patent- och marknadsdomstolen fäller Wikimedia

Patent- och marknadsdomstolen har, i linje med Högsta domstolens tidigare beslut, fastställt att Wikimedia och andra som vill lägga ut omfattande samlingar av konst i offentlig miljö på nätet måste söka en bildlicens. Läs mer... 136

Dubbla processorer i Tamron SP 24-70/2,8 Di VC USD G2

Tamron SP 24-70/2,8 Di VC USD var världens första 24-70/2,8 med bildstabilisering. Nu har Tamron gjort om det populära objektivet med bättre mekanik, vädertätning, effektivare bildstabilisering och snabbare autofokus. Läs mer... 22

Zeiss Milvus 35/1,4 är ljustark och videoanpassad

Det tionde objektivet i Zeiss Milvus-familjen är en ljusstark och väderskyddad vidvinkel, främst tänkt för reportage, gatufoto och video. Läs mer... 29

4K och nytt råformat i Canon Eos C200

Canon utvidgar sitt Cinema Eos-system med C200 som blir den billigaste modellen med 4K. Canon Eos C200 är först ut med det nya råformatet Cinema RAW Light. Läs mer... 6

Triss i vidvinklar från Nikon

Nikon lanserar tre nya objektiv – alla med kraftig bildvinkel. En ljusstark supervidvinkel, en prisvärd ultravidvinkelzoom samt en fisheye-zoom. Läs mer... 34

Vi provar Sonys nya zoomar

Fotosidan har fått möjlighet att prova Sonys nya vidvinkelzoomar FE 16-35/2,8 GM och FE 12-24/4 G samt den nya telezoomen FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS. Tre imponerande objektiv som utökar Sonys sortiment i bägge ändar av brännviddsskalan. Läs mer... 8

Fel på AF i vissa Canon-objektiv

Canon har upptäckt att visa objektivserier har defekt autofokus. Det är gratis att att få objektivet reparerat. Här kan du se om du är drabbad. Läs mer... 1

TEST: Panasonic Lumix GH5

Plus Panasonics GH-modeller är bra stillbildskameror, men deras fokus har hela tiden varit video. Nya GH5 tar videoprestanda och videofinesser till nya höjder. Dessutom utlovar Panasonic att att GH5 ska få ännu fler funktioner framöver. Läs mer... 9

Två vidvinkelzoomar från Sony

Sony utökar sitt objektivprogram på vidvinkelsidan med två nya vidvinkelzoomar, ett G-objektiv och ett GM-objektiv. Läs mer... 10

Profoto B1X ger mer kraft

Profotos batteridrivna blixt B1 ersätts av B1X som ger mer kraft i batteriet, med inställningsljuset och i HSS-läge. Dessutom lanseras fler OCF-ljusformare. Läs mer...