Artiklar > Nikon 1-systemet är nedlagt

Nikon 1-systemet är nedlagt

Idag har Nikon officiellt bekräftat det många anat ett bra tag: Nikons spegelfria 1-kameror tillverkas inte längre. Troligen har Nikon istället valt att kraftsamla inför det nya spegelfria system man länge gett antydningar om.

Det har inte släppts en ny Nikon 1-modell sedan våren 2015 vilket har fått många att misstänka att systemet var på väg att bli nedlagt. Nyligen upptäcktes att samtliga 1-modeller finns med på en lista (sidan är på japanska)  över Nikon-modeller som slutat tillverkas. Och när Dpreview mejlade Nikon svarade man idag att inga Nikon 1-kameror längre produceras.

Nikon 1-systemet introducerades 2011 och första två åren sålde det riktigt bra. Första halvåret 2012 såldes till exempel över 100 000 Nikon J1 i EU, vilket gjorde den till den mest sålda spegelfria systemkameran i Europa under perioden. Faktum är att det var nästan lika många som nummer 2, 3 och 4 tillsammans på försäljningslistan. Och den dyrare V1 var den åttonde mest sålda kameran under samma period. Detta var nog delvis drivet av en ganska intensiv marknadsföring.

Men sedan gick det utför. Dels misslyckades Nikon helt att få med sig entusiasterna, 1-systemet förblev konsumentprodukt vilket kan ge många sålda kamerahus, men inte mycket av de mer lönsamma objektiven och tillbehören.

När 1-systemet först dök upp var de ovanligt snabba, redan J1 och V1 matade ut fullstora råfiler i 10 bilder/sek vilket var snabbt 2011. Och de var i praktiken de första spegelfria kamerorna med väl fungerande följande fokus för rörliga motiv och där du hade en sökarbild som hängde med. Men andra spegelfria kameror började rätt snart komma ikapp prestandamässigt, och det med större sensorer som var mer lockande för entusiaster. 

Nikon 1 AW1. Hade Nikon från början satsat mer på entusiastinriktade modeller som den vattentäta AW1 och get den lite mer än två (tätade) objektiv hade det kanske kunnat bli ett recept för framgång. 

Nikon valde att bygga 1-systemet kring entumssensorer, som har ungefär halva ytan mot en Four Thirds-sensor. Det gav i början prestandafördelar med hjälp av snabb utläsning (vilket är enklare med en liten sensor), men Nikon var sedan dåliga på att utnyttja den fördelen genom att till exempel vara före andra med saker som 4K-video.  

Nikons 1-system har nog lite förenklat tappat försäljning åt två håll: entusiaster har istället valt entumskompakterna som är ett smartare sätt att utnyttja entumssensorns egenskaper och konsumenter har istället valt att fota och filma vardagen med mobilkamera. 

Att Nikon nu officiellt säger att 1-systemet slutat produceras kan nog också tolkas som en bekräftelse på att introduktionen av Nikons nya spegelfria system börjar närma sig. 

Så här såg det ut när Nikon 1-systemet lanserades i Kungsträdgården i Stockholm i september 2011:Martin Agfors
Publicerad 2018-07-12. Läst av 5128 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Få ut mer av Fotosidan.

Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad

Köp
Kommentera artikeln. Håll en god ton och håll dig till ämnet.


Logga in för att kommentera

2018-07-12 19:52   Bengf
Nej men kom det inte också en Nikon A kamera som var spegelfri, var det inte ett fast objektiv på den.
ztenlund   2018-07-12 20:04
Coolpix A, men den har ju ingenting med Nikon 1 att göra. Sensorn i den är APS-C och bildvinkeln motsvarande 28 mm på småbild, så det är Nikons motsvarighet till Ricoh GR. Faktiskt i grunden samma sensorplatta i båda dessutom (den som bl a sitter i Nikon D7000).
Svar från Grevture   2018-07-12 20:07
(nu fick du svar av två Martin i stort sett samtidigt :)

Du tänker på Coolpix A som är en kompaktkamera med ovanligt stor sensor (APS-C) och ett objektiv med fast bildvinkel. Den är mycket lik Ricoh GR och Fujifilm X70 eller X100. Med andra ord lite av samma grundidé som Sony RX1 och Leica Q, men de har ju småbildssensor.

Sedan har en del genom åren (mer eller mindre allvarligt) menat att Coolpix A skulle kunnat fungera som en slags prototyp eller utgångspunkt för en spegelfri Nikon-kamera. Ungefär som att framgången med ursprungliga X100 kan ha bidragit till att Fujifilm faktiskt satsade på att lansera X-systemet.
Bengf   2018-07-13 06:19
Givetvis inte någon N1, samtidigt är det lätt att tro att N1 var det enda bidraget från Nikon vad gäller spegelfria modeller, Denna Coolpix A är faktiskt inte så ofta nämnd av någon anledning, en av dom få gånger den kommit på tal var när jag läste att Martin A använde en sådan vid något reportage han skrev om med andra kameror.
Anders F. Eriksson   2018-07-14 12:54
Inte så konstigt att Coolpix A inte nämnts i diskussioner kring spegelfira systemkameror, eftersom det inte är en sådan. Av samma anledning diskuteras heller inte exempelvis Sony RX1, Ricoh GR1 eller Fuji X100 i dylika sammanhang.
Bengf   2018-07-15 08:00
Ja det var feltänkt av mig, Coolpix A var inte en spegelfri. Bägge Martin rättade mig inte så jag trodde jag var på rätt spår, Nikon är jättebra, men oavsett spegelfri eller ej så läser man inte så mycket om Coolpix A, men ingen kritik mot Nikon dom bygger jättebra kameror, Coolpix A är säkert lika bra som Fujis motsvarande och RX1-serien.
2018-07-13 18:31   J Alexander
Svårt att hålla liv i flera produktserier med olika objektivfattning och tillbehör. Försöket från Nikon med 1 serien var ok, men kändes lite halvhjärtat. V1 tyckte jag var bäst, inbyggd evf, metallskal, liten och batteriet från d7000 som gjorde att strömmen räckte 3ggr längre än för andra kameror i storleksklassen. Men till slut kunde sensorn från Aptina inte hänga med längre, och man hamnade i Sonys knä, igen. Även om det säkert inte var avsiktligt, så har nog äventyret lärt Nikon en hel del och det kommer nog synas i nästa spegellösa FX lansering.
froderberg   2018-07-14 00:03
Nikon gjorde dels misstaget att försöka få mobiltelefonanvändare att köpa systemkamera istället för som Sony med RX100-serien där de riktade sig avancerade systemkameraägare med en kvalitetskompakt. Sen gjorde nog Nikon misstag på vägen när de inte satsade på 4K, aldrig kom med en kompaktkamera med samma inkråm, kompaktare modeller osv.
J Alexander   2018-07-14 07:44
Så kan ett nog vara. Samtidigt var Nikon snubblande nära att få ut 3 kameror i kompakt segmentet (DL serien) men den lanseringen blev ju inställd av något oklar anledning, ekonomiska skäl sa någon, tekniska designmissar någon annan. I samband med detta kom ju även Nikons kryptiska pressmeddelande om att satsa på "high profit" entusiast produkter och inte konsument segmentet.
Hursomhelst, så hade nog en hel del sett annorlunda ut om DL serien trots allt lanserats, kanske även för 1 serien.
Svar från Grevture   2018-07-14 17:27
John: Huvudorsaken att Nikon valde att hoppa av DL var nog att de - sannolikt helt korrekt - bedömde att de redan var lite för sent ute. Saken är att entumskompakter sålde makalöst bra ett tag och både Canon (G3x, G5x, G7x och G9x) och Panasonic (FZ1000 mfl) var snabba att hoppa på tåget plus att Sony var snabba att lansera fler versioner av RX100 (II, III, IV osv). Tillsammans fyllde de tre det initiala suget efter kvalitetskompakter med (hyfsat) stor sensor. Sedan har försäljningen av entumskompakter saktat in rejält, många konsumenter är nöjda med de de redan har och när DL-systemet efter diverse förseningar skulle vara klart var marknaden alltså rätt mättad.

Många har ju konstaterat att det var synd att Nikon inte gjorde precis tvärtom: att de 2011 lanserade DL-kompakterna (istället för 1-systemet) för att sedan, några år senare, välja att aldrig introducera 1-systemet - det hade nog i slutändan gett ett mycket bättre ekonomiskt utbyte :-)
J Alexander   2018-07-14 21:15
Ja, det kan vara så.
Samtidigt har ju Nikon utvecklat kameror i 60år, och digitalkameror i 30, så de var nog väl införstådda i hur lång tid produktutvecklingen av DL serien skulle ta till färdig produkt. Att sedan mycket hinner hända på 2-3 år i kameravärlden är välkänt. Så min magkänsla är att det handlade om mer än ett marknadsstrategiskt beslut, utvecklingskostnaderna var redan satsade och Nikons "fanbase" hör till det mer lojala slaget.
Men hur det ligger till får vi nog aldrig veta 🙂
MattiasL   2018-07-15 13:27
Det var så synd att entumskompakterna aldrig kom. Den med motsvarande 18-50 mm hade varit en riktigt kul och unik sak.
2018-07-15 14:41   Avid70
Intressant att så här i efterhand höra hur man svarar på frågan om CLS i intervjun. Själv hoppade jag på Nikon 1 systemet i förhoppningen att CLS skulle göras tillgängligt i kommande modeller eller via firmware uppdatering. I efterhand inser man ju att det nog aldrig var avsikten att N1 skulle ha CLS. Lurad...
2018-07-26 00:50   martinot
Trots att jag äger ett par Nikon DSLR så har jag aldrig förstått varför jag skulle skaffa Nikon 1 över m43-systemet (bortsett från möjligen AW-1 som jag tyckte hade ett existensberättigande på marknaden, men som Nikon aldrig satsade på med fler objektiv).

Tycker Magnus träffar mycket rätt i videon ovan redan vid introduktionen då han starkt ifrågasatte det lilla 1"sensorformatet, och deras objektiv och kamerahus som inte var mindre än m43. Spot on!

Som Martin A är inne på så skulle de satsat på 1" kompakter 2011, och möjligen ett rent action/vattentätt system.

Helt klart en total felsatsning av Nikon från början, och är förvånad att de inte lagt ner systemet tidigare.

Merläsning

Fotosidan Magasin 6/2018 försenad till butik

På grund av problem med pappret har Fotosidan Magasin 6/2018 fått tryckas om och blir en vecka försenad till butik. Den kommer ut den 27 september. Det går dock att köpa tidningen digitalt redan nu. Läs mer...

Vädertätat makrotele från Irix

Irix 150 mm f/2,8 Macro 1:1 är precis som namnet antyder ett teleobjektiv som återger motiv med skala 1:1 vid närgränsen. Det säljs med fattningar för Canon EF , Nikon F och - hör och häpna - Pentax K. Läs mer...

Publicera dina favoritbilder!

Nu har du chansen att få med bilder i Fotosidan Magasin på teman "Vinter" och "Fåglar". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Läs mer...

Kamratskap och hårt slit på bild gav guld

Få anar hur hårt det är att träna ishockey i de yngre tonåren. Det är träning eller match sex dagar i veckan. Hockeymamman Malin Jochumsen följde sin sons hockeylag med kameran under 2,5 år. För skildringen av pojkarnas hårda träning belönades hon med guld i Årets Bild-tävlingen. Läs mer... 2

Bättre bildstabilisering i GoPro Hero 7 Black

GoPro uppdaterar sin Hero-serie och ger toppmodell extra effektiv bildstabilisering och möjlighet till livestreaming. Läs mer... 7

4K och 65 gångers zoomomfång

Canon Powershot SX70 HS är efterträdare till fyra år gamla Powershot SX60 HS med bland annat snabbare processor, 4K video och fler pixlar. Läs mer... 3

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 7

Lasse gjorde en fotobok om stadslivet i Lund

Fotosidan-medlemmen Lasse Sandström har ett långt yrkesliv bakom sig som reporter Sydsvenskan. För något år sedan väcktes hans gamla fotointresse till liv och han gav nyligen ut en bok som visar olika miljöer i lärdomsstaden Lund. Han är redan på gång ut med en helt annan fotobok. Läs mer... 2

Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Plus Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron? Vi har testat Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art och Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 Läs mer... 8

Joel Marklund - Sportfotograf med tävlingsinstinkt

Plus Framför Joel Marklunds kamera tävlar all världens idrottsmän och kvinnor om medaljer och topplaceringar. Bakom kameran är det han själv som tävlar: ”Mitt mål är alltid att få den bästa bilden – oavsett vilka andra fotografer som är på plats.” Läs mer... 2

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter