Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Ny ljusstark vidvinkel från Samyang för fullformat

Ny ljusstark vidvinkel från Samyang för fullformat

Samyang släpper en ny ljusstark vidvinkel för fullformat, 20mm f/1,8 ED AS UMC, som även kommer i en version för video.

Samyang lanserar en rad nya objektiv under sommaren. Tidigare har de bland annat släppt 35mm f/1,2 ED AS UMC CS och ett 135mm-objektiv i proffsvideoserien XEEN.

Senaste tillskottet från den koreanska tillverkaren är en ljusstark vidvinkel för fullformat; 20mm f/1,8 ED AS UMC. Objektivet har manuellt fokus, sjubladig bländare och en närgräns på 0,2 meter.

Objektivet har 13 linselement i tolv grupper, varav två linselement är sfäriskt slipade och tre är ED-glas. Samyang använder sin egen Ultra Multi Coating-teknik, UCM. 

Filterdiametern är 77 mm, och den väger mellan 488 till 565 gram beroende på version.

Den släpps med tio olika fattningar; Canon EOS, Nikon AE, Pentax K, Sony Alpha, Canon M, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E, FT och Micro Four Thirds. 

Samyang gör även en version för video; 20mm T f/1,9 ED AS UMC. Den har steglös bländare och extragrepp för fokus och bländare.

20mm f/1,8 ED AS UMC kommer att kosta 499 euro, och 20mm T f/1,9 ED AS UMC 549 euro.Publicerad 2016-08-10. Läst av 2766 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-08-10 21:57   Makten
Intressant, men fortfarande synd att de inte gör FF-objektiv specifikt för spegellösa kameror. Den där klumpen blir alltså några centimeter längre i E-fattning vilket gör den onödigt stor. För att inte tala om att hela den optiska konstruktionen hade kunnat vara mindre om den gjordes för spegellöst från början.
Krille 2016-08-11 09:15
Det är bara Sony och Leica som gör spegellösa fullformatskameror och ingen av dem säljer i några jättevolymer. Samyang har valt att bygga objektivet så att de kan få maximal utdelning på sin investering, dvs för Canons och Nikons fullformatare. Alla andra märken och kameror som objektivet också passar till blir ren bonus.
Makten 2016-08-11 18:15
I så fall borde Zeiss inte heller bry sig om Sony och Leica, men det gör de uppenbarligen. Så nog finns det en marknad. Särskilt med tanke på att det saknas en del objektiv av mellanklass med vettig ljusstyrka till Sony.
Chasid 2016-08-13 10:58
I och med Samyangs satsning på AF-optik till Sony E är det inte helt osannolikt att objektivet kommer i en kompaktare AF-version.
Makten 2016-08-13 16:26
Om det ska anpassas till spegellöst så blir det ju ett helt annat objektiv. Jag menar att det är konstigt att de inte ser framåt istället för att främst göra objektiv för spegelreflexkameror.
MonkeyShaman 2016-08-21 13:55
Zeiss håller ju på premium varumärket när dom gör leica glas, som ju kommer med en massa prerekvisiter som folk som skjuter leica redan accepterat är ett mer eller mindre nödvändigt ont om man talar om små objektiv. Samyang är unga än på marknaden och gör manuella midrange objektiv. Billigt är redan tabu för en premium skytt och har du därtill inte perfekt teknisk återgivning är du bränd så att göra glas med våldsamt motljus blänk kommer inte på fråga, en faktor du slipper när du bygger för en spegellåda.
Makten 2016-08-21 19:20
Zeiss gör även dedikerade objektiv för Sonys E-bajonett, som inte passar till några andra kameror. Jag menar att argumentet att det är olönsamt att göra objektiv för Sony, därför inte verkar rimligt.

Därtill är det smått omöjligt att försöka fokusera manuellt med en ljusstark vidvinkel på en spegelreflexkamera med modern mattskiva. Jag tror därför att det bör vara minst lika många presumtiva köpare som istället har Sony-kameror. Då plötsligt är manuell fokus inget större problem och objektivet blir betydligt mer användbart.

Vill man ha premium-objektiv så lär man oftast ändå inte titta åt Samyang, även om de i vissa fall är ungefär lika bra optiskt som Canon och Sony.
2016-08-18 15:07   Brrr
Jeg har selv to faste objektiver fra Samyang, som også selges under det tyske varemerket Walimex Pro. Ett 800/8,0 og ett fish-eye 8/3,8. Objektiver jeg ikke bruker for ofte, og derfor kjøpte jeg billig og meget bra. Ja, jeg er utrolig fornøyd med dem teknisk og kvalitetsmessig ut ifra prisen. De er robuste og sterke, i passe vekt, og ikke mye dårlig plastikk som en ofte forbinder med billige objektiver.

Men tydelig et billigmerke på en ting. Begge mine objektiver (kjøpt i 2016 direkte fra tyske Walser, som eier varemerket Walimex) er helt uten serienummer!!!! Det betyr at om du skal forsikre dem må du inngravere ditt navn eller ID-nummer - noe som reduserer verdien om du en dag skulle videreselge dem. Får håpe at Samyang har oppfunnet serienummer på deres nye objektivene. Selv mine mange antikke russiske objektiver fra 1940-tallet har alle serienummer!

Merläsning

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 1

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 37

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 71

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 2

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 4

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Lastolite HaloCompact