Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nya objektiv: Zeiss Loxia med Sony E-fattning

Nya objektiv: Zeiss Loxia med Sony E-fattning

Efter Touit och Otus kommer nu Loxia. Zeiss lanserar en ny serie manuellt fokuserade objektiv med Sonys E-fattning.

Till skillnad Touit-objektiven, som finns med Sony E- och Fujifilm X-fattning, är Loxia-objektiven anpassade för småbildsformatet. Touit är anpassade för det mindre APS-C-formatet. Är annan skillnad är att Loxia-objektiven saknar autofokus.

Objektiven premiärvisas på Photokina som startar den 16 september i tyska Köln.

De två första objektiven ut är Zeiss Loxia 35 mm f/2 och 50 mm f/2. Det är något förvånande att Zeiss väljer att komplettera det lilla utbudet av Sony FE-objektiv med två brännvidder som Sony redan erbjuder.

Loxia-objektiven har mekanisk bländarinställning med möjlighet till steglös inställning utan "klick", något som efterfrågas av videofilmare. Mjuk mekanisk fokusering är också lämpligt för video.

Objektiven ger elektronisk överföring av exif-information till kamerahuset. Objektiven stödjer också kamerans förstoringsfunktion.

Loxia 35 mm f/2 har nio linselement i sex grupper och en närgräns på 30 cm. Vikt 340 g. Cirkapriset är 11.370 kronor inklusive moms. Leveransstart ännu inte bestämd.

Loxia 50 mm f/2 har 6 linselement i 4 grupper och en närgräns på 37 cm. Vikt 320 g. Cirkapriset är 8.400 kronor inklusive moms. Leveransstart i oktober.Publicerad 2014-09-02. Läst av 5863 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-09-02 12:10   Micke66
Angående brännvidderna så tror jag att dom vill få ut de mest efterfrågade först då det skall komma ut andra snart enligt vad dom sagt.

Även om det redan finns 35mm och 55mm till Sonys FE-format är dessa renodlade Zeissobjektiv till skillnad från de objektiv med Zeiss-logga som finns ute som designats av Sonypersonal med Zeiss översyn. Det tror jag är anledningen att Zeiss väljer att släppa dessa först.

Ser verkligen fram emot tester och bilder, härligt med manuella objektiv av sådan (förmodad) klass!
syntax 2014-09-02 14:57
Alla Zeissobjektiv som tillverkas i Japan är under huvudmannaskap av Carl Zeiss Co. Ltd.,Tokyo, ett helägt dotterbolag till Carl Zeiss AG Oberkochen, Tyskland. Alla objektiv som det står Carl Zeiss eller ZEISS på håller samma specifikationer världen över.
Micke66 2014-09-02 15:25
Säger bara vad jag läser Peter, klipper och klistrar:

Quoting a post on dyxum:
In an interview with the French magazine Focus Numeriques, Naoki Miyagawa, an optical engineer at Sony, states that he designed the optics of the Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 1.8/55mm ZA (SEL-55F18Z). Asked why the lens would be labelled Zeiss then, he answered that they helped in quality assurance. You can find the French interview here:
http://www.lesnumeriques.com/objectif/rencontre-avec-naoki-miyagawa-pere-meilleur-50-mm-moment-a1818.html
syntax 2014-09-02 18:32
Det är ju mycket som man läser och hör, och här har vi uppenbarligen en herre som talar i egen sak. Enligt vad jag vet om dom regler som Zeiss stiftelse (som äger alla Zeissföretag) ställer upp, kan inte ett objektiv som är framräknat av någon hos Sony bära märkningen Carl Zeiss.
Micke66 2014-09-03 10:50
Ja visst kan det vara så, sanningen finns kanske någonstans mittemellan. Det är säkert en form av samarbete mellan Sony och Zeiss där Zeiss regler tillgodoses men att Sonypersonal är med och utvecklar. Oavsett är den här nya serien objektiv 100% Zeiss och det gör dom intressanta för mig.
2014-09-02 15:14   Robin Gyllander Larsson
Hur dyrt är det egentligen att sätta in en af motor i objektiven? Eller vill de bara vara speciella?
Svar från froderberg 2014-09-02 15:21
Touit-objektiven har inbyggd af-motor till Sony E.

Vill man rikta sig till videofilmare så är mjuk mekanisk fokusering en tillgång.
J O Härnström 2014-09-02 22:56
Allra bäst är mjuk manuell fokus och möjlighet till följande autofokus.
T.ex att man pekar på skärmen var skärpan ska lägga sig.
Micke66 2014-09-03 10:53
Alla vill inte ha objektiv med AF, väldigt många köper spegellöst för att använda äldre manuella objektiv i brist på nya sådana. Leica är också ett exempel utan AF.
Robin Gyllander Larsson 2014-09-03 16:57
Ja men det är väl inte helt enkelt att göra af med mätsökartekniken.
Svar från froderberg 2014-09-03 19:02
Robin, dessa objektiv har inget med mätsökare att göra,. Idag är det inte särskilt värt att utrusta en mätsökarkamera med autofokus eftersom bildsensorn kan användas för att styra autofokusen.

Zeiss har en serie kallad ZM som passar mätsökarkameror med Leicas M-bajonett, exempelvis Zeiss Ikon och Leica M 240. Intresset från Zeiss att bygga ut serien verkar vara svagt. På Photokina 2012 utlovades ett nytt ZM-objektiv som ännu inte sålts. Zeiss har kommit på att Leica-ägare främst vill ha Leica-objektiv.
Robin Gyllander Larsson 2014-09-03 20:20
Blir lite klumpigt i kommentarerna här går ju inte att citera som i forum det var menat som ett svar till mikael.
2014-09-02 15:38   Tell
Om dom ska släppa en till normalare för E-kamerorna så kan dom väl åtminstone sätta ett pris som skiljer lite från den andra som finns? Så jävla meningslöst..
2014-09-02 16:03   Photocon
Kan inte riktigt förstå den här satsningen. Nuvarande 55/1.8 och 35/2.8 har redan mjuk fokusering i MF-läge.
35/2.0 tycker jag kan ha ett existensberättigande p g a ljusstyrkan. Men säkert bra gluggar.

Hade förväntat mig en 20 eller 24 mm, en 85 mm och en välfungerande normalzoom. FE 24-70/4 är inte lyckad vad gäller skärpeavfallet redan i midrangeområdet från centrum räknat och riktigt risigt i kanterna även vid nedbländning.

//Lennart
zingiber 2014-09-02 16:22
Det är ju Zeiss som kränger dessa två. De andra är ju från och av Sony.
2014-09-02 19:51   Photocon
Förvisso är det så, men Sonygluggarna bär också Z-logga. Nej, vad jag ytterst menar är att Sony själva skulle satt lite fart vad gäller utbudet med FE-fattning.
Och för Zeiss själva kan det knappast bli någon lysande affär att enbart tillverka dessa 2 nya objektiv med FE-fattning när Sony redan har gjort 2 i samma brännvidder som dessutom har AF och dessutom är optiskt mycket bra.
Hade Zeiss tillverkat dem med andra fattningar också hade jag förstått det, men med tanke registeravståndet finns det bara Sony E-fattningen som de kan anpassas till när det gäller 24x36 (FF). Canon och Nikon är de enda övriga tillverkare av FF i nuläget och skulle dessa nya Zeissgluggar anpassas till deras registeravstånd fick de bli fysiskt längre.

Men vem vet, kanske det finns andra tillverkare som kommer att satsa på spegellösa FF med liknande registeravstånd,? Fuji kanske är på gång?

Merläsning

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer...

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Lastolite HaloCompact